Grad Ivanec: Radovi na sprečavanju poplava i bujica na čak 30 lokacija

VV | 23.5.2021. u 10:11h | Objavljeno u Našim krajem

Slijede radovi na dugom nizu kritičnih lokaliteta: u Ivancu (Vinogradska, Bistrica, Rajterova, Kalnička, M. Hrga), u Cerju Tužnom, Vitešincu, Prigorcu, Margečanu, Seljancu, Lovrečanu, Ivanečkom Vrhovcu, Bedencu, Lančiću i Škriljevcu

Koliko su važna ulaganja u sustave oborinske odvodnj, najbolje su pokazali protekli kišni dani (i mjeseci), kada je zbog velikih količina oborina i porasta razine podzemnih voda ponovno porasla opasnost od izlijevanja vodotoka i poplavljivanja.

Upravo u ovakvim situacijama pokazuje se značaj pojačanih ulaganja Grada Ivanca u gradnju i održavanje javne odvodnje koja se provode već treću godinu zaredom, a kojima je cilj spriječiti upravo ovakve pojave – poplavljivanje dvorišta i podruma privatnih kuća te velike štete koje nastaju na javnoj infrastrukturi.

Temeljem promijenjenih klimatskih prilika koje rezultiraju ekstremnim količinama oborina, a koje postojeći sustavi odvodnje u kratkom vremenu ne mogu „progutati“ pa se potoci i kanali razlijevaju i poplavljuju, ivanečka gradska uprava odlučila se uhvatiti u koštac s tim problemom.

- S obzirom na to da je ovakvih lokaliteta na terenu puno i da će ih trebati postupno rješavati tijekom idućih godina, izradili smo višegodišnji program za razdoblje 2021. – 2025. i po njemu ćemo sustavno rješavati sve uočene problematične lokacije. Ove godine smo za ove zahvate osigurali više od 500.000 kuna, i to 362.000 kuna za gradnju novih sustava te još 150.000 kuna za održavanje. Do 2025. u javnu odvodnju planiramo uložiti gotovo 2 milijuna kuna, od čega 1,1 milijuna u gradnju, a ostatak za održavanje. Ne možemo dopustiti da ičije kuće ili površine „plivaju“ - izjavio je gradonačelnik M. Batinić.

Radovi za ovu godinu su već otvoreni. Počeli su kod dječjeg igrališta u Radovanu, iskopom i zahvatima na uređenju zamuljenog kanala. Uređuje se i potok Matačina u obuhvatu Poslovne zone Ivanec-istok. Iako je to vodotok u nadležnosti Hrvatskih voda (koje njegovo čišćenje nisu stavile u plan za ovu godinu), problemi na njemu bili su takvi da je radove o svom trošku izveo Grad (uz suglasnost Hrvatskih voda).

Slijede radovi na dugom nizu kritičnih lokaliteta: u Ivancu (Vinogradska, Bistrica, Rajterova, Kalnička, M. Hrga), u Cerju Tužnom, Vitešincu, Prigorcu, Margečanu, Seljancu, Lovrečanu, Ivanečkom Vrhovcu, Bedencu, Lančiću i Škriljevcu, a bude li hitne potrebe, radit će se i drugdje. Ukaže li se potreba za hitnim radovima na pojedinim lokacijama, koje nisu ušle u ovogodišnji program, sigurno je da će se i na njima intervenirati.