GRAD IVANEC Odana počast svim vojnim i civilnim žrtvama Domovinskog rata

vv | 5.8.2022. u 20:14h | Objavljeno u Našim krajem

U četvrtak, 4. kolovoza, komemorativnim okupljanjem i poklonom sjenama poginulih hrvatskih branitelja kod spomen obilježja u centru Ivanca te molitvom kod središnjeg križa na gradskom groblju Ivanec, odana je počast svim vojnim i  civilnim žrtvama Domovinskog rata u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Bijele ruže na spomen obilježje položili su pojedini članovi obitelji poginulih branitelja, predstavnici braniteljskih udruga i Policijske postaje Ivanec te nekoliko gradskih vijećnika i predstavnika Grada Ivanca.

9733.jpeg

Kod spomenika u centru Ivanca okupljenima se obratio izaslanik gradonačelnika Ivan Sedlar, aktualni gradski vijećnik. Ističući da je i ovogodišnje okupljanje prilika za prisjećanje na poginule branitelje čija su imena na spomeniku ostala upisana za vječnost, naglasio je da ovime odajemo počast i svim ostalim poginulim, nestalim i umrlim braniteljima te svim civilnim žrtvama Domovinskog rata.

 -Mi, stariji, još se uvijek živo sjećamo početka kolovoza 1995. godine. Iz sata u sat preko medija pratili smo izvješća o napredovanju hrvatskih snaga u vojnoj-redarstvenoj akciji Oluja i oslobađanju dotad okupiranih mjesta i gradova. Sjećamo se ponosa i domoljubnog zanosa koji nas je nosio u tim slavnim danima, a posebno kada je na kninskoj tvrđavi zavijorila hrvatska zastava te riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana: Imamo Hrvatsku – istaknuo je Sedlar.

9731.jpeg

-Posebno veseli što ovogodišnji Dan domovinske zahvalnosti i Dan pobjede dočekujemo u ozračju još jedne naše svehrvatske pobjede, a to je otvaranje Pelješkog mosta, kojim je Hrvatska u najdoslovnijem smislu te riječi i teritorijalno spojena i povezana – istaknuo je izaslanik gradonačelnika.

Osvrćući se na aktualnu situaciju u Europi i svijetu te na političko okruženje u neposrednom susjedstvu koje jenestabilno, opasno i nije nam sklono, pozvao je na jedinstvo.

- Mnogi u Hrvatskoj kao da nisu svjesni da smo naprosto blagoslovljeni životom u slobodnoj, suverenoj i prelijepoj državi, ali koja mnogima u susjedstvu i šire nije po volji. I upravo zato nam je u ovoj neizvjesnoj situaciji, u kojoj ne znamo što nam donosi sutra, potrebno da ponovno obnovimo zajedništvo, slogu i vjeru, isto ono što nas je pokretalo 90-tih godina, kako bismo očuvali sigurnost i stabilnost našeg doma koji se zove – Hrvatska. Jer drugog doma osim Hrvatske mi nemamo – rekao je Sedlar.

Prisjetio se i važnosti vojno-redarstvene akcije Oluja, kada je u samo četiri dana oslobođeno 10.400 km2 okupiranog teritorija koji je Hrvatska potom vratila u svoj ustavno-pravni poredak te uspostavila mir, slobodu i neovisnost.

Nakon minute šutnje, Sedlar je u ime Grada i gradskih čelnika, svim građanima čestitao Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. 

9730.jpeg

Svi nazočni nakon toga uputili su se na gradsko groblje Ivanec, gdje su gradski vijećnici Antun Babić, Mihael Slunjski i Ivan Sedlar položili vijenac kod centralnog gradskog križa i zapalili lampaše za pokoj duša svih vojnih i civilnih žrtava Domovinskog rata.

Molitvu za sve njih predvodio je ivanečki župnik vlč. Kristijan Stojko.

Za tu priliku izdvojio je čitanje iz Evanđelja po Ivanu te riječi Isusa upućene svojim učenicima:

- Zaista, zaista, kažem vam: Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni. Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja, ondje će biti i moj služitelj. Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac.

9729.jpeg

Osvrćući se na poruku koju je Isus uputio svojim učenicima, a kojima ih je, znajući za vlastitu sudbinu koja ga čeka, ohrabrio za sve križeve kroz koje će proći i koje će nositi, vlč. Stojko pozvao je da molimo za ove riječi sjećajući se ujedno dragih prijatelja koji su dali život za svoju domovinu, jer njihov dar nije uzaludan. 

Ujedno je zahvalio braniteljima za sve ono što i danas čine kako bi učvrstili našu zajednicu.