Grad Ivanec: Novi gradski proračun s planiranih 13,23 raste na 17,18 milijuna eura

vv | 17.5.2024. u 20:15h | Objavljeno u Našim krajem

Prvi ovogodišnji rebalans proračuna Grada Ivanca za 2024. bila je najvažnija točka dnevnog reda 35. sjednice Gradskog vijeća, održane u srijedu, 15. svibnja. Njime se prvobitno planirani proračun za ovu godinu s 13,23 milijuna € povećava za 4,57 milijuna te sada iznosi 17,81 milijuna €.

Uvodno obrazlažući proračun, gradonačelnik Milorad Batinić istaknuo je da su glavni razlozi ovakvog povećanja preneseni višak prihoda od 1,51 mil. €, zatim, znatan rast poreznih prihoda te rast prihoda od komunalnih naknada i komunalnog doprinosa, što je pozitivan odraz intenzivne gradnje kojoj svjedočimo u Ivancu.

Razlog rebalansa je i zakonska obveza Grada da u proračun uvrsti i sredstva za projekte koja je Grad u međuvremenu privukao iz EU i nacionalnih izvora. Riječ je o sredstvima za SRC Lančić-Knapić, za energetsku obnovu stare škole Salinovec, za nabavu sprava za novo dječje igralište u krugu Dječjeg vrtića Ivančice, za projekt izrade strategije urbane zelene obnove grada, o sredstvima koja se doznačavaju za gradnju dječjih vrtića u Ivancu i Radovanu i dr.

vijece4-150524.jpg

- Već lani, kod donošenja proračuna za 2024., za radove na planiranim projektima bile su projicirane cijene povećane za 25-30%. Međutim, u međuvremenu je došlo do novog povećanja cijena tako da smo rebalansom sredstva za projekte (gradnja, građevinski materijal) ponovno morali povećati za daljnjih 25%. – obrazložio je gradonačelnik.

Zamjenik gradonačelnika Marko Friščić je najavio nastavak provedbe svih započetih projekata, ali i otvaranje novih.

- Radovi na dovršetku uređenja SRC-a Lančić trebali bi početi početkom ljeta. Ove godine bit će izvedeni i svi radovi na energetskoj obnovi stare škole Salinovec s ciljem njena stavljanja u funkciju za rad svih mjesnih udruga. Osigurana su i sredstva za neke dodatne troškove na gradnji dječjeg vrtića u Radovanu. Kreće i izrada projektne dokumentacije za trim stazu Ivanečka jezera – izjavio je Friščić.

Grad Ivanec, istaknuo je, još se uvijek bori s posljedicama lanjskih poplava i bujica, a najveći su problem klizišta (od kojih je najkritičnije u Margečanu). Iako su štete od poplava na području grada Ivanca iznosile oko 2 mil. €, od Vlade RH dobiveno je tek skromnih 5% od ukupnog iznosa, tako da se sa svim tim Grad mora nositi sam.

vijece9-150524.jpg

- Intenzivno radimo i na aktiviranju nove građevinske zone Gmajna, pri čemu nas najviše koči velik broj zahtjeva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Iako su, u odnosu na plan, troškovi modernizacije nerazvrstanih cesta za ovu godinu porasli više od 50%, odlučili smo da zbog takvog poskupljenja nećemo odustati od modernizacije nekih dionica, već ćemo ih sve nastojati odraditi onako kako je i planirano – zaključio je M. Friščić.

Gradsko vijeće je prethodno usvojilo Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2023. te donijelo Odluku o raspoređivanju ostvarenog viška prihoda od 1,51 milijuna €. Uz dugi niz drugih radnih pitanja, Gradsko vijeće većinom je glasova, uz protivljenje dva vijećnika SDP-a, donijelo i Odluku o kreditnom zaduženju Grada Ivanca za 2,65 mil. € za potrebe modernizacije javne rasvjete u svim naseljima na području grada.

S obzirom na to da je dosadašnji član Gradskog vijeća Mihael Slunjski (SDP) podnio ostavku na ovu dužnost, u Vijeću ga je zamijenio stranački kolega Karlo Strugar.