GRAD IVANEC I POSLOVNA ZONA Održane višednevne edukacije za privatne iznajmljivače u turizmu Foto: Branko Težak

GRAD IVANEC I POSLOVNA ZONA Održane višednevne edukacije za privatne iznajmljivače u turizmu

Varaždinske vijesti | 17.10.2021. u 21:36h | Objavljeno u Našim krajem

U četvrtak, 14. listopada, svečanom podjelom potvrda polaznicima o uspješnoj završenoj edukaciji, i formalno su kraju privedene stručne edukacije koje su za sve privatne iznajmljivače u turizmu organizirali Grad Ivanec i gradska tvrtka Poslovna zona Ivanec d.o.o.

Održane su tri dana zaredom, od 12. do 14. listopada u ranim večernjim satima, u konferencijskoj dvorani Poduzetničkog inkubatora Ivanec.

Odazvalo im se dvadesetak sudionika, što se smatram odličnim odazivom, a pri tomu posebno veseli činjenica da su sudionici mahom bili mladi poduzetnici-početnici, koji tek kreću u realizaciju svojih turističkih inicijativa na području grada Ivanca.

A upravo njima i jest bila primarno namijenjena ova besplatna edukacija (uz, dakako, već postojeće iznajmljivače) koja je bila osmišljena na način da ih se, korak po korak, provede kroz razne uvjete za pokretanje djelatnosti i poslovanje, uključujući i bespovratne izvore financiranja koji im stoje na raspolaganju.

Uz direktoricu Poslovne zone Lanu Labaš, sve okupljene na početku je dočekao zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, koji ih je na kraju i ispratio te im uručio potvrde.

Uz osvrt na rast kontinentalnog turizma i sve dinamičnije aktivnosti Grada Ivanca po pitanju razvoja turizma na ivanečkom području i brendiranja Ivanca kao Planinarskog grada, pozvao je sve poduzetnike u turizmu (a posebno mlade), da koriste stimulativne poticaje iz gradskog Programa turističkih potpora, koji im znatno mogu olakšati pokretanje djelatnosti.

Glavne teme edukacije bile su korisne i pragmatične: zakonski i administrativni te poslovni uvjeti koje je potrebno ispuniti kod pokretanja djelatnosti i imati na umu kod vođenja financijskog poslovanja, uvjeti kategorizacije objekata i dobivanje dozvola za rad, institucionalna podrška turizmu i iznajmljivačima, mogućnosti financiranja njihovih projekata iz lokalnih, nacionalnih i EU izvora, teme vezane uz kvalitetu usluge, komunikaciju s gostom i marketing destinaciju i sl.

O tim temama govorili su poslovna savjetnica Monika Petrovečki, zatim, Martina Car Matišić iz županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove, voditelj TZ-a Ivanec Boris Jagetić Daraboš, voditelji EU projekata Tamara Kljunić i Nikola Turčin, privatna iznajmljivačica Zdenka Šarolić, licencirani turistički vodič Mirjana Bračko i direktorica Poslovne zone Lana Labaš.

Ovo je tek početak sličnih edukacija koje će Grad Ivanec i Poslovna zona za sve zainteresirane skupine organizirati i tijekom idućih mjeseci, a sve u cilju jačanja turističkih tokova na ivanečkom području.