GRAD IVANEC Gradonačelnik M. Batinić na zboru građana Jerovca Gornjeg i Donjeg, građanima stiže anketa

Varaždinske vijesti | 27.6.2024. u 15:33h | Objavljeno u Našim krajem

Mjesta za odlaganje komunalnog otpada na deponiju u Jerovcu ima još samo za idućih 7-8 mjeseci, a nakon toga svi kapaciteti koji su bili projektirani za odlaganje i za koje su izdane dozvole, bit će popunjeni. Time će se ispuniti propisani zakonski uvjeti za zatvaranje, a potom i sanaciju odlagališta Jerovec.

Zatvaranje Jerovca otvara novi problem, a to je: Gdje će građani grada Ivanca ubuduće odlagati otpad, a jednako tako i stanovnici ostalih pet gradova i općina bivše Općine Ivanec?

Problematika je to koja je bila glavna tema Zbora građana mjesnih odbora Jerovec Gornji i Donji, održanog u društvenom domu u Jerovcu Donjem.

Batinić: Jerovec treba zatvoriti

Zbor je sazvao gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić kako bi mještane upravo ovih naselja, koji trpe najveći teret teškoća i ograničenja života u blizini deponija, upoznao s aktualnim stanjem na odlagalištu, sa stavom Grada Ivanca kao vlasnika deponija po pitanju njegova zatvaranja, ali i sa stavom resornog ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša po pitanju nastavka odlaganja otpada u Jerovcu.

-Moj osobni stav i stav Grada su jasni: Odlagalište Jerovec treba zatvoriti i sanirati ga te tu priču završiti jednom zauvijek – izjavio je Batinić.

-Međutim, istovremeno se postavlja pitanje: Gdje ćemo ubuduće odlagati otpad i po kojoj cijeni? Jer ona će neminovno biti veća i dovest će do poskupljenja usluge odvoza otpada. Tijekom proteklih mjeseci Grad Ivanec je poslao upite na adrese 31 odlagališta u krugu od 100-200 km o tome jesu li spremni zbrinjavati naš otpad. Pozitivne odgovore dobili smo samo od dva odlagališta. Postoji i mogućnost odvoza u MBO Varaždin, ali u tom slučaju cijena bi bila 3-4 puta veća u odnosu na ponude spomenutih dvaju odlagališta – izvijestio je Batinić.

Država u 20 godina nije učinila apsolutno ništa na rješavanju problematike otpada

Sličnu situaciju, kazao je, imaju i brojni drugi gradovi i općine, koji također nemaju kamo sa smećem (npr. Varaždin) jer država, kao ona koja je davno morala riješiti problem gospodarenja otpadom, po tom pitanju proteklih 20 godina nije učinila apsolutno ništa i to vrijedi za sve dosadašnje Vlade! Umjesto da ga sustavno riješi, država ga je prebacila samim gradovima i općinama, da se same snalaze kako znaju i umiju.

Iako su, podsjetio je Batinić, aktivnosti za otvaranje Regionalnog centra u Piškornici (kamo je predviđen i odvoz komunalnog otpada iz naše županije) počele još 2003., do danas njegova gradnja još nije ni počela.

Trebao je biti sagrađen još 2018. (pa se usporedo s time planiralo i zatvaranje Jerovca). Nakon toga su najave bile za 2022. pa opet ništa, a sada se predviđa puštanje u rad 2028. godine. Sudeći po dosadašnjem tempu i iskustvima, Batinić s pravom sumnja u to da će se i ove najave realizirati.

Ministarstvo i Fond žele nastavak odlaganja otpada u Jerovcu

I dok Grad Ivanec zastupa čvrsti stav da Jerovec treba zatvoriti, Batinić je podsjetio na posve drukčiji stav Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša, s čijim je predstavnicima razgovarao o ovoj tematici.

Budući da za ovaj problem rješenja nemaju, njihov stav je sljedeći: predlažu da se otpad u Jerovcu nastavi odlagati do otvaranja Piškornice, tj. do maksimalnog iskorištenja kapaciteta Jerovca.

-A to znači nastavak odlaganja otpada na način da se kapaciteti prošire otvaranjem stare, već zatvorene i sanirane kazete. Budući da to podrazumijeva nove procedure, projekte i dozvole, ministarstvo je spremno financirati 90% troškova. Međutim, upozoravam da bismo u tom slučaju vjerojatno morali u Jerovcu prihvatiti otpad i iz drugih gradova i općina Varaždinske županije, a ne samo kao što je to sada, s područja bivše Općine Ivanec. U slučaju da idemo na zatvaranje Jerovca, resorno ministarstvo spremno je sanaciju sufinancirati sa samo 40% sredstava – izvijestio je Batinić.

Građanima stižu ankete, očitujte se!

Budući da Grad o ovom pitanju, prije svega, želi dobiti jasan i nedvosmislen stav prvenstveno građana Jerovca, svi punoljetni građani mjesnih odbora Jerovec Gornji i Donji te stanovnici Dubravca, koji žive na udaljenosti od 600 metara od deponija, na svoje će kućne adrese preporučenom poštom dobiti anketno pismo s pitanjem:

Jeste li za zatvaranje odlagališta otpada u Jerovcu ili za nastavak odlaganja do otvaranja regionalnog centra u Piškornici koji bi, prema najavama Ministarstva zaštite okoliša, trebao biti otvoren do 2028. godine?

Svi građani zamoljeni su da u najkraćem vremenu svoje odgovore poštom pošalju u Grad ili ih predaju na prijemnom šalteru u Gradskoj vijećnici ili da ih ubace u sandučić na ulazu u Vijećnicu.

Ako građani budu za zatvaranje deponija - što dalje?

Ako se građani izjasne za zatvaranje odlagališta, gradonačelnik će o njihovu stavu i stavu gradske izvršne vlasti upoznati Gradsko vijeće.

Prihvati li Gradsko vijeće mišljenje Grada i građana, ono će uputiti preporuku i prijedlog Ivkomu d.d. da od resornog ministarstva – pošto su ispunjeni svi zakonski uvjeti za to - zatraži zatvaranje odlagališta komunalnog otpada u Jerovcu.

Odluku o zatvaranju Jerovca donosi isključivo ministar zaštite okoliša (u ovom slučaju nova ministrica Marija Vučković), uz napomenu da postoji i mogućnost da odbije donijeti takvu odluku.

Što znači zatvaranje Jerovca?

Ako se deponij u Jerovcu zatvori, komunalni otpad morat će se odvoziti na druge lokacije i svi građani moraju biti svjesni da to za sve znači poskupljenje usluge zbrinjavanja otpada.

U tom slučaju će se na prostoru odlagališta Jerovec urediti pretovarna stanica, gdje bi se otpad iz kamiona „smećara“ pretovarivao u velika specijalna vozila, kojima bi se nekoliko puta tjedno otpad odvozio na novo odlagalište.

Iako to nije zakonska obveza Grada Ivanca jer zakonom je propisano da problem otpada svaki JLS rješava za sebe, u kontekstu brige za poslovanje Ivkoma d.d., u „paketu“ se pokušava pronaći i rješenje za susjedne općine i gradove, u kojima ova komunalna tvrtka također zbrinjava otpad.

„Ivanec ne zaboravlja solidarnost susjeda“

-Ne smijemo zaboraviti naše susjede, pogotovo građane Grada Lepoglave (na inicijativu dva gradska vijećnika) i količinu solidarnosti koju su iskazali potpisivanjem peticije protiv pokušaja i pritisaka da se u Jerovec prije dvije godine doveze smeće iz Varaždina i okolice. Jer da je to tada prošlo, varaždinsko smeće zapunilo bi Jerovec za godinu dana i mi bismo već tada bili u velikom problemu – podsjetio je Batinić.

Zboru građana nazočili su i zamjenik gradonačelnika Marko Friščić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Stjepan Vincek, direktor Ivkoma d.d. Edo Rajh, savjetnik za kontroling i razvoj u Ivkomu Srečko Kramarić, a pridružili su se i predsjednici MO-a Jerovec Gornji i Donji Goran Cikač i Tomislav Plahtarić te pojedini gradski vijećnici.

Na sastanku su mještani iznijeli niz kritičkih primjedbi na način odlaganja otpada u Jerovcu, skrenuli pozornost na to da se dovezeni otpad ne zatrpava zemljom, istaknuli problem štetočina (vrane, glodavci, insekti) itd. Na njihova pitanja odgovarao je direktor Ivkoma d.d. Edo Rajh.

Stav građana: Zatvoriti deponij

Iz istupa građana mogao se zaključiti i prevladavajući stav nazočnih, a koji je sažeto artikulirao Zdenko Đula:

-Svi ljudi ovdje žele isto, a to je zatvaranje deponija, bez ikakvog razmišljanja o bilo kakvom proširenju. Svima je poznato da mi, Jerovčani, zbog otežanih uvjeta života u blizini odlagališta, sada ne plaćamo odvoz otpada. Svjesni smo da to ubuduće neće biti tako i da ćemo i mi morati plaćati odvoz te da će cijena biti 25-30 eura mjesečno. I to prihvaćamo. Pa ako treba i MBO, i to ćemo prihvatiti, ali nikakvo daljnje obnavljanje dozvola za nastavak odlaganja otpada ne dolazi u obzir! – poručio je Đula.

Zašto su Ivancu zatvorena vrata?

Na Zboru građana aktualizirano je još jedno važno pitanje, a to je – kako to da za odlaganje smeća pojedinih gradova i općina iz naše županije ima mjesta na sadašnjem odlagalištu u Piškornici, ali za Ivanec – nema? Zašto su nekima otvorena vrata Piškornice i problem se rješava, a nekome se podmeće, i to unatoč tomu što je suvlasnik Piškornice Varaždinska županija?!