Grad Ivanec dobio proračun za 2020. godinu vrijedan gotovo 49 milijuna kuna Foto: Grad Ivanec

Grad Ivanec dobio proračun za 2020. godinu vrijedan gotovo 49 milijuna kuna

Ivanec.hr/V.V. | 13.12.2019. u 12:38h | Objavljeno u Našim krajem

Gradsko vijeće Ivanec na sjednici održanoj u srijedu, 11. prosinca, većinom je glasova vijećnika HNS-a, HSU-a, HDZ-a i SDP-a donijelo proračun Grada Ivanca za 2020. godinu vrijedan 48,81 milijuna kuna. Protiv predloženog proračuna bio je jedan vijećnik Narodne stranke - Reformista

Uz proračun za 2020., donesene su i projekcije za 2021. (u kojoj je gradski budžet planiran u iznosu od 59,9 milijuna kuna) i za 2022. godinu (58,19 milijuna kuna), a također su doneseni i svi gradski programi koji su njegov sastavni dio, a to su Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, Program održavanja infrastrukture te programi javnih potreba u socijalnoj skrbi, kulturi i sportu. 

Jednakim omjerom glasova vijećnika kao i kod proračuna, donesena je i Odluka o izvršavanju proračuna za 2020. godinu. 

Donošenju proračuna prethodila je široka rasprava koja se temeljila prvenstveno na prijedlozima koje je gradonačelniku uputio Klub vijećnika SDP-a te na amandmanima koje su na predloženi proračun podnijeli Klub vijećnika HDZ-a te vijećnik NS – Reformista. 

Kao zakonski predlagač proračuna, na sva upućena pitanja odgovarao je i obrazloženja davao gradonačelnik Milorad Batinić. 

Pritom treba naglasiti da se o amandmanima na proračun koje su uputili HDZ i NS – Reformisti nije glasalo budući da ni jedan ni drugi nisu bili podneseni u skladu sa Zakonom o proračunu. Međutim, gradonačelnik se afirmativno očitovao o oba prijedloga obuhvaćena amandmanima. Što se tiče HDZ-ova prijedloga o uvrštenju u proračun izgradnje nogostupa na dijelu dionice uz ŽC u Jerovcu na kojoj još nije sagrađen, poručio je da će se Grad uključiti ako ŽUC ovdje kani pokrenuti radove. 

Istovremeno je izrazio i čuđenje oko informacije da je ŽUC ovdje spreman krenuti u radove, unatoč tome što je poznato je da je taj dio ostao neasfaltiran zbog klizišta koje do danas nije sanirano i oko kojega ŽUC godinama dosad nije reagirao. Izrazio je nadu da će se u tom slučaju ŽUC sanirati i klizište, a Grad će se uključiti gradnjom nogostupa. 

Afirmativno se izrazio i o prijedlogu Nikole Vidonija (NS - Reformisti) o potrebi da se u proračunu osiguraju sredstva koja bi se preusmjerila u fond za pomoć mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja, prvenstveno kod kupnje i adaptacije starijih nekretnina. Upozoravajući da nije prihvatljiv prijedlog kojim Vidoni traži da se najveći dio tih sredstava osigura na stavci kapitalnih pomoći za Poslovnu zonu Ivanec, pojasnio je da bi skidanje s ove stavke bilo protuzakonito jer riječ je o sredstvima koje Grad izdvaja za otplatu kredita za Poslovnu zonu, a to ulazi u segment unaprijed preuzetih obveza koje se po zakonu ne smiju dirati. 

Također, vijećnik je tražio da se dio sredstava osigura drastičnim rezanjem izdataka za informiranje, čime bi se praktički ugasilo gotovo kompletno informiranje o aktivnostima i projektima Grada Ivanca od strane regionalnih i lokalnih radija, portala, novina i televizije, te prepolovilo informiranje preko Ivanečkih novina pa bi Ivanec ostao u informativnoj blokadi, što je gradonačelnik ocijenio neprihvatljivim. 

Što se tiče osiguranja sredstava za fond pomoći mladim obiteljima, prijedlog je podržao, ali i zatražio da se gradskoj upravi omogući da kroz idućih nekoliko mjeseci izradikvalitetan i održiv program temeljem kojeg bi se na potpuno transparentan način pomagalo mladim obiteljima, a o kome bi se potom posebno raspravljalo na jednoj od idućih sjednica Gradskog vijeća.

Čedomir Bračko (SDP) izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je gradonačelnik M. Batinić tijekom kreiranja proračuna pozvao na sastanak sve predsjednike stranačkih klubova i predsjednike stranaka koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća te im predložio da mu dostave svoje planove i prijedloge za proračun za 2020. 

S obzirom na to da je većina prijedloga SDP-a prihvaćena i uvrštena u proračun, izjavio je da će stranka podržati proračun. 

Svi vijećnici podržali su i odluku koja je na dnevni red uvrštena po hitnom postupku, a kojom je Grad Ivanec prihvatio prijedlog rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole Ivanec po modelu javno-privatnog partnerstva. 

Po tom modelu će dogradnju škole s 55% sufinancirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 35% Varaždinska županija i 10% Grad Ivanec.

Izražavajući zadovoljstvo što su svi vijećnici podržali odluku, gradonačelnik je naglasio da je sada - nakon što je dobila privolu Ministarstva znanosti i obrazovanja - na potezu Varaždinska županija, koja mora pokrenuti sve potrebne daljnje procedure prema Ministarstvu gospodarstva, koje daje (uz Ministarstvo financija) konačnu suglasnost na ovaj projekt.

Na sjednici su vijećnici jednoglasno donijeli i cijeli niz drugih odluka koje su direktno vezane uz proračun za iduću godinu. Među njima je i dopunjena i izmijenjena Odluka o upravnim tijelima Grada Ivanca, kojom je regulirano predstojeće zapošljavanje poljoprivrednog redara, što je zakonska obveza koju Grad mora ispuniti. 

Ovu odluku prate i odgovarajuće izmjene Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika, kojom je određeno da će se za obračun plaće poljoprivrednog redara primjenjivati isti koeficijent koji važi za komunalnog i prometnog redara.

Donesena je i Odluka o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje predškolskog odgoja djece u dječjim vrtićima te o sufinanciranju usluge čuvanja i brige o djeci koje pružaju registrirane dadilje. 

Nadalje, vijećnici su donijeli i izmijenjenu i dopunjenu Odluku o pružanju javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, kojom je postojećagradska odluka (donesena 31. siječnja 2018.) usklađena s novom Uredbom Vlade RH o gospodarenju komunalnim otpadom. Kako je na sjednici istaknuto, usklađivanje s Uredbom ne bi smjelo rezultirati poskupljenjem odvoza otpada za građane i pravne osobe.

Vijećnici su donijeli i više drugih odluka, među kojima su i one o donošenju izmjena gradske prostorno-planske dokumentacije i to Prostornog i Urbanističkog plana uređenja Ivanca te Detaljnog plana uređenja zone užeg centra Ivanca. 

Usvojili su i Analizu sustava civilne zaštite na području grada za ovu godinu te donijeli Smjernice za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite za razdoblje od 2020. do 2023. godine kao i Plan razvoja sustava CZ za iduću godinu.

Jednoglasno je donesena i Odluka o raspodjeli sredstava za redovito financiranje političkih stranaka u narednoj godini.

S obzirom na to da je ova, 29. sjednica Gradskog vijeća bila ujedno i posljednja u ovoj kalendarskoj godini, gradonačelnik Batinić i predsjednica Gradskog vijeća Ksenija Sedlar Đunđeksvim su vijećnicima, predstavnicima medija i ostalim nazočnima uputili čestitke u povodu Božića i Nove godine te ih pozvali da se okupe na otvaranju Adventa u Ivancu u nedjelju, 15. prosinca u 17 sati, ispred Gradske vijećnice.