Grad Ivanec: Bijele ruže na spomen obilježje poginulim ivanečkim braniteljima

VV | 31.5.2022. u 13:08h | Objavljeno u Našim krajem

Polaganjem bijelih ruža na spomen obilježje poginulim ivanečkim braniteljima te poklonom njihovim sjenama, u ponedjeljak je, 30. svibnja, obilježen Dan državnosti.

Počast svim vojnim i civilnim žrtvama Domovinskog rata žrtava odali su članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja s područja grada Ivanca, brojni predstavnici braniteljskih udruga, Policijske postaje Ivanec, izaslanstvo Grada Ivanca koje je predvodio gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Markom Friščićem, gradski vijećnici te sudionici 8. memorijalnog pohoda „Putem Ivanečke planinarske obilaznice“.

Obraćajući se skupu i posebno, rodbini poginulih, zamjenik gradonačelnika Marko Friščić podsjetio je da se Dan državnosti obilježava u spomen na konstituiranje prvog, demokratski izabranog višestranačkog Sabora 1990. godine. Prisjetio se i povijesne uloge Hrvatskoga sabora za očuvanje hrvatske državnosti te naglasio da je stvaranje mlade hrvatske državnosti svima znano i krvavim slovima upisano u hrvatsku povijest.

- Iako pripadam mladoj generaciji, koja o Domovinskom ratu uči iz knjiga i sluša od starijih, mi, mladi, odgajani smo da poštujemo i cijenimo ono što smo dobili u nasljeđe. A to nasljeđe zove se samostalna i suverena hrvatska država. Stoga smo se, u spomen na te dane, došli ponovno pokloniti sjenama naših poginulih branitelja, šaljući im na taj način poruku da ih nismo zaboravili te da ćemo se i dalje okupljati na tragu njihove žrtve položene za ideju države kakvu svi želimo - naglasio je Friščić.

Nakon odavanja počasti poginulima i nestalima minutom šutnje, Friščić je u ime gradske uprave, svim građanima Grada Ivanca uputio čestitke u povodu Dana državnosti.

9307.jpg

9310.jpg

9309.jpg