Gornji Kneginec u borbi protiv zapuštenih zemljišta: Kreću kontrole, ali i kazne Foto: VV arhiva / ilustracija

Gornji Kneginec u borbi protiv zapuštenih zemljišta: Kreću kontrole, ali i kazne

I.D./Varaždinske vijesti | 13.8.2018. u 21:30h | Objavljeno u Našim krajem

- Naređuje se vlasnicima, posjednicima i korisnicima poljoprivrednog zemljišta s područja općine Gornji Kneginec da svoje parcele obrađuju prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RH i Odluci o agrotehničkim mjerama te uređenju i održavanju poljoprivrednih rudina te da se parcele redovito održavaju i čiste, bez obzira da li je na njima zasađena poljoprivredna kultura - priopćeno je iz Općine Gornji Kneginec.

Naredba se, kako ističu iz Općine, osobito odnosi na vinograde, koji ne smiju biti zapušteni, a ako je vinograd zaražen zlatnom žuticom vinove loze, svaki vlasnik, posjednik ili korisnik treba zarazu suzbijati prema Naredbi Ministarstva poljoprivrede RH ili se konzultirati sa Savjetodavnom službom Varaždinske županije na broj telefona 042/200-332.

- Ako vlasnik, posjednik ili korisnik ne poduzme mjere za suzbijanje zlatne žutice vinove loze, po službenoj dužnosti slijedi prijava fitosanitarnoj inspekciji u Varaždinu, nakon čega slijede zakonom predviđene kazne i propisane sankcije prema vlasniku, posjedniku ili korisniku zemljišta - napominju iz Općine.

Navodi se i da poljoprivredna zemljišta, u koja spadaju oranice, voćnjaci, livade, pašnjaci, vrtovi, ribnjaci i močvare, treba redovito uređivati i čistiti, što podrazumijeva košnju trave, malčiranje, orezivanje samoniklog raslinja, drveća i živica više puta tijekom godine, a minimalno tri puta. Osobitu pažnju treba posvetiti uništavanju alergene biljke ambrozije.

Ujedno se napominje da će tijekom kolovoza Komunalno-prometni redar Općine Gornji Kneginec, Fitosanitarna inspekcija i Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i šumarstva provoditi kontrole na terenu, a upućen je i apel svim mještanima.

- Molimo vas da postupite po ovoj naredbi kako bi se izbjegle visoke zakonske kazne od 1.000,00 kn do 10.000,00 kn, te ostali nepotrebni troškovi prekršajnog postupka - istaknuo je kneginečki komunalno-prometni redar Mario Grabar.

fitoplazma.jpg