GORNJI KNEGINEC Svečana sjednica Općinskog vijeća "Cilj nam je postati SMART village!"

MGA | 18.7.2024. u 22:00h | Objavljeno u Našim krajem

Večeras je održana svečana sjednica Općinskog vijeća povodom proslave Dana Općine Gornji Kneginec i blagdana Magdalenja. Ujutro je, uoči sjednice izaslanstvo Općine predvođeno načelnikom položilo vijenac i upalilo svijeće ispred središnjeg križa na mjesnom groblju, a u spomen na sve preminule žitelje Općine i poginule hrvatske branitelje.

Uskoro više od 300 novih radnih mjesta u Poduzetničkoj zoni Kneginec

Svečanoj sjednici nazočila je saborska zastupnica Ljubica Jembrih kao izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, ministar pravosuđa Damir Habijan kao izaslanik premijera, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, načelnik Policijske uprave Varaždinske Predrag Benčić, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, član Uprave Hrvatskih cesta Alen Leverić, načelnik Svetog Ilije Marin Bosilj, načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić, načelnik Bednje i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, načelnik Vidovca Bruno Hranić, načelnik Visokog Dragutin Mateković, načelnik Petrijanca Željko Posavec, predsjednici i članovi općinskih vijeća s područja Varaždinske županije, ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački, kneginečki župnik vlč. Ivica Puškadija i brojni drugi uzvanici.

Goste je na početku pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Gornjeg Kneginca Marko Brezovec te je o aktualnim i budućim projektima na području općine govorio načelnik Goran Kaniški koji je na toj funkciji punih 20 godina. U poduzetničkoj zoni Kneginec u tijeku je ili uskoro kreće realizacija šest novih investicija među kojima je izgradnja retail parka Greenpark Kneginec te investicije tvrtki Fanon, Scania, Metalprodukt, Polyfilm Exstrusion International i Industria Calzature. 

Potpisan je i ugovor za postavljanje LED rasvjete koja će zamijeniti 1.134 lampi, a vrijednost ugovora iznosi 636 tisuća eura. Ovih je dana krenulo i postavljanje optičke mreže u tzv. "bijeloj zoni", dok će ostatak pokriti Hrvatski Telekom, tako da će brzi internet doći u sva naselja općine. Odobreno je i financiranje digitalnog prostornog plana i kreće realizacija projekta Stambene zone Kneginec s izgradnjom prometnica. Najavljen je i prvi investitor koji će graditi deset kuća, a planira se postaviti i stanica za mjerenje kakvoće zraka.

Krenulo postavljanje optičke mreže na području cijele općine

- Sve to vodi prema našem cilju, a to je postati "SMART village" - istaknuo je načelnik uz napomenu da je danas upravo proglašen stečaj Varteksa te da bez posla ostaje oko 600 ljudi, dok će se u Poduzetničkoj zoni Kneginec nakon realizacije najavljenih investicija otvoriti više od 300 novih radnih mjesta.

Najavljena je i izgradnja tribina na igralištu NK Dubravka u Turčinu te pretvaranje bivšeg poljoprivrednog dućana zadruge u multifunkcionalni prostor za sve generacije, kao i proširenje groblja i rekonstrukcije određenih prometnih točki radi povećanja sigurnosti u prometu. Zajedno s Varaždinskim Toplicama Općina je pokrenula projektiranje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracija „Varaždin Breg“, za što su odobrena sredstva.

Obnovljena je povijesna Andrijina kula uza župnu crkvu Sv. Marije Magdalene, a na području općine u suradnji sa susjednim općinama posljednjih godina intenzivno se razvija kontinentalni turizam s brojnim kućama za odmor. Velika su ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje te su povećane plaće odgojiteljicama u Dječjem vrtiću Bubamara za što se iz proračuna izdvaja preko 600 tisuća eura, tako da cijena vrtića za roditelje ostaje ista. 

Dobitnici općinskih nagrada za iznimna dostignuća su...

- Nakon ukidanja prireza, nismo povećavali porez i to se pokazalo dobrim potezom. U prvih šest mjeseci ove godine prihodi po osnovi poreza čak su 10 posto veći u odnosu na isto razdoblje lani kad smo uz porez prihodovali i prirez - ističe Kaniški zahvalivši se Vladi i Varaždinskoj županiji na potpori. Na kraju je istaknuo da Gornji Kneginec, nakon grada Varaždina, ima najgušću naseljenost u županiji koja premašuje 220 stanovnika po četvornom kilometru. Prema indeksu razvijenosti općina se popela u 7. skupinu razvijenosti, zajedno s Ludbregom i Ivancem, dok je u najvišoj, 8. skupini u županiji samo grad Varaždin.

Na svečanoj sjednici dodjeljene su i ovogodišnje općinske nagrade za iznimna dostignuća. Nagrada za doprinos ugledu i promociji Općine u zemlji i svijetu dodijeljena je Sandru Meštriću, rukometnom golmanu iz Gornjeg Kneginca, a nagradu za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju Mariji Habunek, umirovljenoj patronažnoj sestri iz Turčina, kao fizičkoj osobi, i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Donji Kneginec kao pravnoj osobi.

Od uzvanika nazočnima su se obratili načelnik Bednje Damir Poljak, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, saborska zastupnica Ljubica Jembrih i ministar pravosuđa Damir Habijan. Ministar je istaknuo kako se politika Vlade temelji na promicanju 3D, a to se odnosi na dekarbonizaciju, digitalizaciju i demografiju, te da se po svim tim politikama ističe upravo Gornji Kneginec, u kojem je najavljena i izgradnja sunčane elektrane.