Nagrada Đuri Keretiću, a općinske prostorije za predinkubaciju u pametnoj industriji Foto: Općina Gornji Kneginec

Nagrada Đuri Keretiću, a općinske prostorije za predinkubaciju u pametnoj industriji

Varaždinske vijesti | 28.6.2023. u 15:30h | Objavljeno u Našim krajem

Općinsko vijeće Općine Gornji Kneginec je u ponedjeljak 26. lipnja održalo 23. sjednicu u prostorijama Vatrogasnog centra Kneginec.

Dnevni red sjednice sadržao je jedanaest točaka koje su općinski vijećnici jednoglasno prihvatili. Sjednici je bilo prisutno deset vijećnika.

Prihvaćena je Odluka o davanju mišljenja na konačni Nacrt Strategije razvoja urbanog područja Varaždin za razdoblje 2021. – 2027. godine kao i konačni Nacrt Akcijskog plana Strategije razvoja urbanog područja Varaždin za razdoblje 2021. – 2027. godine.

Strategija urbanog područja Varaždin definira razvoj Urbanog područja Varaždin koji obuhvaća četiri grada i jedanaest općina sa zajedničkim ciljem provedbe projekata putem EU fondova. Tako bi za građane općine Gornji Kneginec bila ključna tri strateška projekta koja su uvrštena u Akcijski plan.

- Prvi je projekt Regionalnog centra za predinkubaciju u pametnoj industriji prema kojemu bi Općina Gornji Kneginec Fakultetu informatike i organizacije dala na korištenje općinske prostorije u Turčinu nakon nadolazećeg preseljenja. FOI bi tako na jednom mjestu institucionalno ojačao aktivnosti ranog prepoznavanja i razvoja inovativnih poduzetničkih ideja, razvoju digitalnih i poduzetničkih znanja i pametnih tehnologija. Drugi projekt vezan je uz opremanje prometnica LED rasvjetom, dok je treća inicijativa realizacija projekta "Sunčane šetnice" koja bi se izgradila u Turčinu - napominju iz Općine.

Drugom je točkom prihvaćen Program potpora u poljoprivredi na području općine Gornji Kneginec za razdoblje od 2023. do 2025. godine.

- Ovim se programom uvode potpore male vrijednosti za poljoprivrednike s prostora općine koji imaju upisana poljoprivredna gospodarstva u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva. Programom će se financirati pet mjera: potpora za nabavu novih vrsta voćnih sadnica i dugogodišnjih nasada, prihrana pčelinjih zajednica, potpora za nabavu i postavljanje staklenika i plastenika, potpora za nabavu sadnica povrća, cvijeća i sjemenja u plastenicima i staklenicima te potpora za ekološku i biodinamičku proizvodnju poljoprivrednih proizvoda - pojasnili su iz Općine Gornji Kneginec.

Općinski su vijećnici podržali imenovanje Općinskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. U Povjerenstvo su imenovani Robert Đuranec (predsjednik), Zrinka Večerić (zamjenica predsjednika), Nikola Sačić i Mario Jurinec.

Također, vijećnici su donijeli i Odluku o određivanju imena ulice na području Općine Gornji Kneginec kojom se ulica u poduzetničkoj zoni u Donjem Knegincu od Kučanske ulice do potoka Mozdernjak imenuje "Trnjača". Vijeće je raspravilo i donijelo Odluku o davanju prethodne suglasnosti na prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Statuta Dječjeg vrtića Bubamara, kao i Odluku o davanju prethodne suglasnosti na Prijedlog Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Dječjeg vrtića Bubamara.

Odlukom o dodjeli nagrade Općine Gornji Kneginec Općinsko je vijeće ove godine odlučilo nagradu za doprinos ugledu i promociji Općine u zemlji i svijetu dodijeliti Biciklističkom klubu Kneginec iz Donjeg Kneginca, a nagradu za životno djelo Đuri Keretiću iz Varaždin Brega koji je bio prvi načelnik Općine Gornji Kneginec.

Evo i obrazloženja ove odluke:

- Đuro Keretić dugogodišnji je djelatnik Hrvatskih željeznica u kojima je radio od 1957. do 1991. godine kao prometnik u Kotoribi, Novom Marofu, Zlatar-Bistrici i najduže u Turčinu. Početkom devedesetih godina priključuje se Hrvatskoj seljačkoj stranci gdje je obnašao funkciju predsjednika ogranka Kneginec, a 1993. godine izabran je za prvog načelnika Općine Gornji Kneginec. Iz svog načelničkog mandata ističe se: završetak ambulante, završetak kuće za obitelj poginulog branitelja iz Donjeg Kneginca, uređenje parkirališta na temeljima starog vatrogasnog doma na sadašnjem Trgu vlč. Zvonka Rabuzina, proširenje groblja i inicijativa za zatvaranjem deponije u Turčinu. Aktivno je sudjelovao u radu općine kroz razne aktivnosti: uređenje crkvenih prostora kamenom u crkvi Sv. Marije Magdalene te stepeništa iz crkve u pastoralni centar. Radio je na izgradnji potpornih zidova na Malom vrhu (od Školske do Svete Ane) koje je ručno oblagao.

- Biciklistički klub Kneginec svake godine sudjeluje u biciklističkim utrkama na prvenstvu i kupu Hrvatske. Prošle je godine klubu bilo povjereno organiziranje prvenstva Hrvatske dok je ove godine uspješno organizirao "Uskrsnu nagradu Općine Gornji Kneginec" koja je okupila rekordan broj natjecatelja iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije čime je utrka poprimila i međunarodni karakter.