GRAD IVANEC Evo gdje sve možete potpisati peticiju protiv otvaranja kamenoloma na Ivančici

vv | 21.8.2022. u 17:05h | Objavljeno u Našim krajem

U subotu, 20. kolovoza, Grad Ivanec pokrenuo je potpisivanje peticije protiv otvaranja kamenoloma Siljevec na Ivančici, pod motom "Ne dopustimo da se Ivanečka Željeznica pretvori u novu Očuru".

U subotu se, od 8 do 11 sati, potpisivalo na štandovima na ivanečkoj špici, na gradskoj tržnici te kod Lidla.

>>IVANEC Počelo potpisivanje peticije protiv otvaranja kamenoloma Siljevec, građani revoltirani

U nedjelju potpisivanje peticije počelo je i u Ivanečkoj Željeznici (društveni dom), u Margečanu (vatrogasni dom), u Stažnjevcu (stara škola) te u Prigorcu (područna osnovna škola). Mole se građani da sa sobom ponesu OIB.

Potpisivanje peticije nastavlja se u ponedjeljak i cijeli idući tjedan kod ulaza u Gradsku vijećnicu (od 7 do 15 sati) te u mjesnim odborima širom grada. O terminima potpisivanja naknadno će izvijestiti. Osim toga, u planu je i prikupljanje potpisa na brojnim drugim lokacijama, o čemu će iz Grada Ivanca također pravodobno izvijestiti.

Peticiju mogu potpisati i građani svih ostalih županija, gradova i općina.

Iz gradske uprave poručuju:

*Potpišite peticiju i recite NE otvaranju kamenoloma nadomak naših naselja te u samom srcu zaštićenog ekološkog područja Natura 2000 i budućeg Parka prirode Ivančica!

*NE eksploataciji mineralnih sirovina na Ivančici!

*NE agresivnim zahvatima koji će uništiti prirodu, onečistiti okoliš, upropastiti kvalitetu života građana, uništiti floru i faunu i potencijalno ugroziti podzemne izvora voda na Ivančici!

*Pridružite se, svaki glas je vrijedan!

Udruge civilnog društva pozvane da se uključe

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić svim je udrugama civilnog društva koje djeluju na području grada poslao dopis s pozivom da se uključe u aktivnosti oko prikupljanja potpisa na peticiju protiv otvaranja kamenoloma Siljevec.

Pozivi su upućeni svim udrugama – planinarskim, lovačkim, speleološkim i gljivarskim društvima, braniteljskim udrugama, kulturno-umjetničkim, DŠR-ovima i svima ostalima čiji članovi žele dati svoj doprinos za spas Ivančice i očuvanje kvalitete života građana te spriječiti da se Ivanečka Željeznica i okolica pretvore u novu Očuru.

Iz gradske uprave poručuju da su dobrodošle su i udruge s područja susjednih gradova, općina i županija, te svi ostali koji žele dati svoj doprinos sprečavanju devastacije i otvaranju nove "rane" u planini, koja je predviđena na čak 44 hektara.

- Kako bismo svi zajedno spriječili takav scenarij, sve udruge koje su spremne uključiti se u organiziranje peticija i prikupljanje potpisa mole se da se očituju do srijede, 24. kolovoza do 12 sati na email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na tel. 492-850 (042) - navode.

Nakon toga Grad Ivanec sazvat će koordinacijski sastanak s predstavnicima svih prijavljenih udruga te s njima dogovoriti konkretne aktivnosti oko organiziranja peticija na što većem broju lokacija te senzibiliziranje građana za veliko NE svim aktivnostima koje idu za otvaranjem kamenoloma, što bi značilo nepovratno uništavanje Ivančice i "sumrak" kvalitete života svih naselja istočnog gradskog područja, dodaju iz Grada.