GDCK Ludbreg: U sklopu projekta "Pomažemo sebi - pomažemo drugima" krenula zapošljavanja Foto: Grad Ludbreg

GDCK Ludbreg: U sklopu projekta "Pomažemo sebi - pomažemo drugima" krenula zapošljavanja

Varaždinske vijesti | 7.7.2021. u 13:00h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu projekta "Zaželi II" pod nazivom "Pomažemo sebi – pomažemo drugima" koji provodi Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg, zaposlene su prve četiri ženske osobe.

Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Varaždin i Centar za socijalnu skrb Ludbreg.

Trajanje projekta je 18 mjeseci, pri čemu će ukupno 20 žena biti zaposleno 12 mjeseci. Projekt je vrijedan 1.823.540 kn i u 100-postotnom iznosu financira ga Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda.

– Kroz projekt zapravo ostvarujemo dva cilja. Prvi je osnaživanje i unaprjeđenje radnog potencijala 20 žena koje spadaju u skupinu teže zapošljivih osoba, niže razine obrazovanja, spadaju u skupinu srednje životne dobi i žive u ruralnom području te su neuspješne u pronalaženju posla. Zbog toga one su društveno izolirane i neaktivne što dugoročno ima za posljedicu različite psihičke i zdravstvene tegobe, te slabu motiviranost za stručno usavršavanje i rad na osobnom razvoju što dodatno otežava pristup tržištu rada. Projektne aktivnosti uključuju obrazovanje 20 žena što omogućuje stjecanje novih znanja i sposobnosti te tako pridonosi povećanju konkurentnosti na tržištu rada i nakon provedbe projekta. Zapošljavanje u okviru projekta osigurat će im socijalnu uključenost, društvenu povezanost, financijsku neovisnost i povećanu razinu motiviranosti za daljnji rad i učenje – objašnjava Mirjana Jerbić, ravnateljica Gradskog društva CK.

Drugi, specifični cilj projekta pridonosi povećanje kvalitete života 120 krajnjih korisnika starije životne dobi.

- Korisnici su osobe starije od 65 godina života koje su ujedno i osobe u nepovoljnom životnom položaju što materijalnom, što zdravstvenom ili osobe s invaliditetom koje žive na teško dostupnim i slabije naseljenim ruralnim mjestima koji nemaju zakonskih obveznika uzdržavanja ili su oni udaljeni i ne mogu im pružiti svakodnevnu njegu stoga su i to naši korisnici projekta Zaželi faza II – kaže Mirjana Jerbić te naglašava da će se kroz projekt nastojati riješiti i problematika socijalne isključenosti i siromaštvo osoba starije životne dobi kojima prijeti institucionaliziranje.

– Žene će u 12 mjeseci svoga rada brinuti o 120 korisnika, dakle svaka žena brinut će o šestero osoba donoseći im hranu, lijekove, ogrjev, brinuti o higijeni i čistoći prostora u kojem korisnici žive, pomoći im u plaćanju računa i voditi brigu da se lijekovi redovno uzimaju, pomoći im kod odlaska kod liječnika, u banku, CZSS, poštu i druge institucije bitne za normalno funkcioniranje ljudi starije životne dobi – zaključuje Mirjana Jerbić.

gdck_ludbreg_projekt_zazeli_II_01072021_2.jpg

gdck_ludbreg_projekt_zazeli_II_01072021_3.jpg

gdck_ludbreg_projekt_zazeli_II_01072021_5.jpg

gdck_ludbreg_projekt_zazeli_II_01072021_1.jpg