FOTO Životno važne vještine: edukacija učenika OŠ Sveti Ilija o pružanju prve pomoći Foto: Varaždinska županija

FOTO Životno važne vještine: edukacija učenika OŠ Sveti Ilija o pružanju prve pomoći

Varaždinske vijesti | 7.3.2023. u 12:10h | Objavljeno u Našim krajem

Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije provodi edukaciju pod nazivom "Sve što trebate znati o hitnoj" za osme razrede osnovnih škola i za prve razrede srednjih škola.

Jedna od škola koja sudjeluje u projektu je OŠ "Vladimir Nazor" Sveti Ilija, čiji su učenici imali prilike naučiti kada je potrebno pozvati hitnu medicinsku pomoć, kako razgovarati s medicinskim dispečerom, kako dati umjetno disanje ili masažu srca i što učiniti do dolaska tima hitne službe.

edukacija_hitna_pomoc_sveti_ilija_06032023_1.jpg

Edukaciji je prisustvovala i zamjenica župana Silvija Zagorec.

- Djelatnici hitne medicinske službe svakoga dana obavljaju iznimno zahtjevan i odgovoran posao. I svatko od nas može se naći u situaciji u kojoj treba brzo reagirati kako bi drugoj osobi pružili pomoć. Zbog toga je važno organizirati edukacije, posebno za učenike osnovnih i srednjih škola. Varaždinska županija stoga daje punu podršku ovom projektu, a kako bi naši mladi putem ovakvih edukacija stekli znanja i zahvaljujući tome, nađu li u takvoj situaciji, spasili nečiji život – rekla je Zagorec.

edukacija_hitna_pomoc_sveti_ilija_06032023_4.jpg

Cjelokupni projekt financira Varaždinska županija, a u drugom polugodištu školske godine 2022./2023. uključilo se 17 osnovnih škola.

- U projekt smo se uključili zato što našim 15-godišnjacima, učenicima osmih razreda, pruža mogućnost educiranja za pružanje prve pomoći, kao i za rukovanje automatskim vanjskim defibrilatorom. Riječ je o životno važnim vještinama za svaku osobu, ali i za zajednicu. Učenici su veoma zadovoljni edukacijom, pristupili su joj ozbiljno i predano, pozorno su slušali predavače, marljivo vježbali masažu srca i umjetno disanje, a neki su izjavili i da razmišljaju da im područje medicine postane životni poziv - rekla je ravnateljica OŠ "Vladimir Nazor" Sveti Ilija Anđelka Rihtarić.

edukacija_hitna_pomoc_sveti_ilija_06032023_6.jpg

Nastavni Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije je u 2022. godini imao 9.619 intervencija na terenu, a u prostorima za reanimaciju imali su 11.366 pregleda. Uz sve to, putem telefona lani su i 11.375 puta dali savjet građanima.

- Projekt u osnovnim i srednjim školama provode naši licencirani instruktori. Edukacija sadrži teoretski dio u kojem se uči o prepoznavanju problema kod pacijenta, prilaz pacijentu, pozivanje broja 194, početna reanimacija, pa sve do upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora. Teoretski dio traje jedan školski sat, a u drugom učenici naučena teorijska znanja primjenjuju u praksi, na pokaznoj lutki - pojasnio je Mladen Smoljanec, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

edukacija_hitna_pomoc_sveti_ilija_06032023_5.jpg

Edukaciji je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilnu zaštitu i hrvatske branitelje Ljubica Božić.