FOTO Zeljarijada se vratila u punom sjaju, najveća atrakcija ponovno - megasarma!

Varaždinske vijesti | 24.9.2022. u 17:25h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Nakon dvije pandemijske godine, u Vidovcu je ove godine ponovno sve u znaku Zeljarijade - tradicionalne kulturno-gospodarske manifestacije posvećene Varaždinskom zelju.

Najveća atrakcija trodnevnog programa svakako je megasarma, za koju se i ove godine čekalo u dugom redu.

- Sarma je ove godine duga 1.501 metar, a pripremili smo je od 2 tone varaždinskog kiselog zelja, 800 kg svježeg mesa - junetine i svinjetine, 300 kg sušenog mesa - sušenih kobasica, prsnih vršaka i hamburgera, 1.000 jaja, 200 kg kuhane riže, te začina koji su potrebni za klasičnu vidovečku sarmu - otkrio je recept poznati kuhar Damir Crleni.

zeljarijada_vidovec_24092022_1.jpg

Sarmu je pripremalo 30-ak učenika Srednje škole Arboretum Opeka iz Marčana i Gospodarske škole iz Varaždina, te 10-ak kuhara iz Udruge kuhara Varaždinske županije.

- Priprema je trajala četiri dana, počeli smo u srijedu, a završili noćas u 2 sata, kada smo sarmu iz hotela Minerva, koji su bili domaćini motanja sarme, dovezli ovdje na lokaciju gdje se kuha - napomenuo je Crleni.

Na značaj Zeljarijade osvrnuo se načelnik općine Vidovec Bruno Hranić.

- Zeljarijadu smo pokrenuli prije niz godina i ona je započela kao manifestacija "Vidovec u pjesmi i plesu", a naravno da smo željeli promovirati i Varaždinsko zelje i zato smo krenuli sa Zeljarijadom. Promocijom Varaždinskog zelja došli smo i do europske zaštite. Vidovec je, zapravo, i europske prijestolnica zelja, poznati smo kao "zeljari" i izuzetno nam je važan taj proizvod koji je odškolovao generacije i generacije Vidovčana, jer poljoprivreda je osnovna djelatnost u našoj općini - naglasio je Hranić.

zeljarijada_vidovec_24092022_23.jpg

- Ponosimo se time i zahvaljujem KUD-u Vidovec na organizaciji, jer sve je počelo kao kulturno-umjetnički program, a sada je uključena i lokalna gastronomija. Uz Varaždinsko zelje imamo i Vidovečki gibanik, koji je poznata delicija zaštićena jamstvenim žigom. Svi naši posjetitelji mogu se uz sve ove aktivnosti, poput Gospodarskog sajma, Sajma starih zanata, ugodno zabaviti i provesti u Vidovcu - poručio je načelnik.

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako joj je drago da se Zeljarijada, nakon dvije godine pandemije, ponovno održava.

- To je manifestacija koja se u počecima održavala u društvenom domu, a danas, 14 godine kasnije, ona ima međunarodni značaj. Znamo da "bez zelja nema veselja", to je iznimno zdrava namirnica koja je na razini Europske unije zaštićena oznakom izvornosti. Varaždinska županija podupire ovu manifestaciju koja ima kulturni, gastronomski i gospodarski značaj, a vjerujem da će svi posjetitelji moći uživati u najfinijoj sarmi na svijetu - kazala je Zagorec.

zeljarijada_vidovec_24092022_56.jpg

Ovu tradicionalnu manifestaciju podržao je i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

- Varaždinsko zelje je zaštićeno kao i još 34 naših proizvoda na razini Europske unije. To su naši tradicijski proizvodi koje promoviramo i na ovaj način. Ova manifestacija doprinosi promociji, a s druge strane i očuvanju tradicijskih vrijednosti ovoga kraja. Ove smo godine imali priliku utvrditi jedan objekt, hladnjaču za Poljoprivrednu zadrugu Varaždinsko povrće, što je nastavak aktivnosti kojima Ministarstvo poljoprivrede podupire lokalnu i regionalnu samoupravu, projekte i poljoprivrednike ovoga kraja, u cilju njihovog udruživanja i povećanja proizvodnje i onoga što je danas izuzetno važno, ne samo lokalno i regionalno, već i globalno, a to je proizvodnja hrane, samodostatnost na nacionalnoj razini, gdje i mi kao ministarstvo i kao Vlada imamo svoje ciljeve - rekao je Majdak.

zeljarijada_vidovec_24092022_2.jpg

Zadovoljna što se vidovečka tradicija nastavlja bila je i čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja Marija Cafuk, koja je i ove godine donirala zelje za čuvenu megasarmu. A otkrila je i po čemu je varaždinsko zelje specifično i - najbolje.

- Varaždinsko zelje je specifično jer ima plosnatu glavicu, čvrsto zbijenu, i ima jako tanak list. Ima i specifičnu žutu boju kad se nakiseli, ali i drugačiji okus od drugih vrsta zelja - okus mu je "hrenasti". Zbog svih tih karakteristika ga domaćice vole, a najviše zbog toga što se lako savija i radi sarma - naglasila je.

- Drago nam je da se tradicija čuva. Sarma se pravi isključivo od Varaždinskog zelja. Prošlo je već pet godina od njegove zaštite na europskoj razini i potražnja iz godine u godinu raste, svi traže oznaku izvornosti. Varaždinsko zelje je postalo nadaleko poznato zelje za kiseljenje - napomenula je Marija Cafuk, a osvrnula se i na nepovoljne vremenske prilike za proizvođače.

zeljarijada_vidovec_24092022_60.jpg

- Što se tiče ranog zelja, bilo ga je jako teško uzgojiti. Ova je sarma zato napravljena od daleko većeg broja glavica nego inače, jer su glavice bile sitnije. Kasnije zelje je zahvaljujući navodnjavanju bolje uspjelo, i naravno da će zelja koje se sada sprema za kiseljenje biti dosta - kazala je.

Što još sve očekuje posjetitelje ovogodišnje Zeljarijade, otkrila je predsjednica KUD-a Vidovec Ines Pavleković.

zeljarijada_vidovec_24092022_43.jpg

- Danas posjetitelji mogu uživati i u Zeljarskom kotliću i šaranu na rašljama, a bira se i najbolji vidovečki gibanik. Jučer smo počeli sa Zeljarskim igrama u kojima je sudjelovalo 50-ak djece, a članovi KUD-a Vidovec su uprizorili stari način kiseljenja zelja. Pred nama je i Makedonsko-zeljarska noć, a sutra je na rasporedu mimohod KUD-ova i međunarodna smotra folklora. Naravno, uz druge popratne sadržaje i koncerte - naglasila je Pavleković.