FOTO Završen uspješan ciklus edukativnih radionica o senzornoj integraciji u Dječjem vrtiću Tratinčica

Varaždinske vijesti | 9.2.2024. u 09:02h | Objavljeno u Našim krajem

Krajem siječnja 2024. godine, u vrtiću Tratinčica u Gradu Varaždinske Toplice, uspješno je završen ciklus besplatnih, interaktivnih, edukativnih radionica pod nazivom "Izrada senzornih kutija".

Ove vrijedne radionice omogućile su roditeljima polaznika vrtića učenje osnovnih teorija o osjetilnim sustavima dječjeg tijela te pružile konkretnu podršku i materijale za rad s djecom.

Radi se o projektu kojega je pokrenuo Razvojni centar VIRIBUS, koji se prijavio na natječaj te uspješno samostalno realizirao edukativne radionice, dok su sredstva za financiranje osigurana iz proračuna Grada Varaždinskih Toplica.

- U Dječjem vrtiću Tratinčica realizirane su radionice čija je osnovna zadaća bila jačanje roditeljskih kompetencija iz područja senzorne integracije. Primarni cilj radionica bio je educiranje i vođenje roditelja u samostalnom kreiranju i izradi didaktičkog materijala iz sedam senzornih područja sa svrhom njihove primjene u svakodnevnom kućnom okruženju. Kroz radionice roditelji su sudjelovali u direktnoj izradi senzornog materijala, a izrađeni materijal nosili su kući na trajno korištenje. Vjerujemo da će dobivene informacije o senzornom procesuiranju pretočene u formu radionica osnažiti i potaknuti roditelje da u vlastitom dnevnom boravku izrade kreativno multisenzorno okruženje koje će njihovoj djeci omogućiti poticajan i zdrav razvoj na svim životnim područjima. Radionice su održane u ugodnoj i opuštenoj atmosferi DV Tratinčica te se ovim putem zahvaljujemo svim sudionicima radionica, ravnateljici Lindi Novačić na ukazanom gostoprimstvu i nesebičnoj suradnji. Na kraju, naravno zahvaljujemo Gradu Varaždinske Toplice, ne samo na sredstvima za provedbu ovog projekta, već i na visokoj razini osviještenosti o važnosti ulaganja u podršku roditeljstvu - rekla je članica Razvojnog centra VIRIBUS, Spomenka Lalić, specijalistica rane intervencije i profesorica fonetike.

Zadovoljstvo zbog još jednog uspješno završenog projekta istaknula je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

- Ovo je još jedan primjer kako zajedničkim naporima možemo poticati razvoj i obrazovanje naše djece. Ponosni smo na inicijativu Razvojnog centra VIRIBUS i radionice koje su pružile vrijedna znanja roditeljima. Nastavljamo podržavati ovakve projekte koji imaju pozitivan utjecaj na našu zajednicu - rekla je gradonačelnica te dodala kako je projekt pružio vrijedna znanja roditeljima te ukazao na važnosti senzorne integracije.

- Grad će nastaviti podržavati inicijative koje unapređuju kvalitetu obrazovanja i odgajanja najmlađih sugrađana - poručila je gradonačelnica Ratković.