FOTO: Započeo program proslave Dana grada Lepoglave Foto: Grad Lepoglava

FOTO: Započeo program proslave Dana grada Lepoglave

Varaždinske vijesti | 7.12.2016. u 11:10h | Objavljeno u Našim krajem

Popodnevom uz sport te večer teatra i glazbe u nedjelju je u Lepoglavi započelo sedmodnevno obilježavanje Dana grada i župe.

Posljednjih nekoliko godina program obilježavanja Dana grada Lepoglave, kako i priliči prvom Europskom gradu sporta iz Hrvatske, započinje sportskim druženjem koje nije izostalo ni ove godine. U školskoj sportskoj dvorani u Lepoglavi, u organizaciji Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave održan je odbojkaški turnir na kojem je nastupilo devet ekipa – Nogometni klub Lepoglava, Klub igrača malog nogometa, Košarkaški klub Lepoglava, Ženski odbojkaški klub Lepoglava, Ženski nogometni klub Lepoglava, Udruga za šport i rekreaciju "Sport za sve" Višnjica te ekipa Grada Lepoglave, učiteljska ekipa pod nazivom "Umreženi učitelji" te ekipa članova Teniskog kluba Lepoglava i Planinarskog društva "Pusti duh".

Nakon višesatnog sportskog nadmetanja pobjeda je pripala mladim lepoglavskim odbojkašicama Ženskog odbojkaškog kluba Lepoglava koje su u finalu savladale ekipu Teniskog kluba Lepoglava i Planinarskog društva "Pusti duh". U borbi za treće mjesto Ženski nogometni klub Lepoglava savladao je Košarkaški klub Lepoglavu.

Program prvog dana obilježavanja Dana grada nastavljen je u Domu kulture uz večer glazbe i teatra za koju se pobrinuo KUD Lepoglavski pušlek. Pušleki, stariji i oni mlađi, na satiričan su način prikazali jedan načelnički radni dan te probleme s kojima se susreću osnovnoškolci. U glazbenom djelu večeri, pjevačka je sekcija KUD-a okupljenu publiku razveselila pjesmom. Na ugodnoj je večeri članovima KUD-a Lepoglavski pušlek zahvalio gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši im što čuvaju lepoglavsku tradiciju i njeguju lepoglavski govor.

Obilježavanje Dana grada Lepoglave nastavljeno je dan kasnije predstavljanjem Zbornika radova, posvećenog Hilarionu Gašparotiju. Pavlini ili bijeli fratri, kako ih je narod nazivao, preko petsto su godina, između ostalog, bili promicatelji umjetnosti i stvaratelji kulture. Jedan od njih je i Hilarion Gašparoti, autor najveće hagiografske antologije "Cvet sveteh ali živlenje i čini svetcev", napisane unutar zidova pavlinskog samostana u Lepoglavi.

Povodom 250. obljetnice Gašparotijeve smrti Samoborski muzej organizirao je 2012. godine Znanstveni skup "Hilarion Gašparoti i njegovo doba". Prikupljeni referati sa skupa, njih 15, obrađeni su i objavljeni u Zborniku "Hilarion Gašparoti i njegovo djelo". Zbornik je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca predstavio dr. sc. Alojz Jembrih koji je tom prigodom istaknuo da je Gašparoti svojima djelom "Cvet sveteh ali živlenje i čini svetcev" zadužio hrvatsku kulturu, uvrstivši hrvatsku kajkavsku hagiografiju u europski vrijednosni korpus 18. stoljeća.

Pročitao je tom prigodom nekoliko odlomaka iz navedenog Gašparotijeva djela i tako predočio okupljenima njenu vrijednost. Riječ je o djelu značajnom za hrvatsku kulturu nastalom u Lepoglavi koja bi, mišljenja je dr. Jembrih, trebala biti središte za proučavanje kajkavske književnosti. No, Lepoglava kao kolijevaka znanosti, umjetnosti i kulture ne dobiva pažnju kakvu zaslužuje, čulo se prigodom predstavljanja Zbornika. S tim se složio i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić koji je istaknuo da Grad Lepoglava ulaže napore kako bi ukazao na povijesni značaj Lepoglave i osigurao joj mjesto koje u hrvatskoj povijesti zaslužuje. Ujedno se zahvalio dr. Jembrihu što je ovom prigodom ukazao na dio te važne povijesti.

Zahvale dr. Jembrihu na izdavanju Zbornika i njegovo predstavljanje uputio je lepoglavski župnik monsinjor Andrija Kišiček te ravnateljica Gradske knjižnice Ivana Belostenca Lepoglava Karmela Geček.

 

Galerija slika