FOTO Općini Petrijanec maksimalan iznos bespovratnog novca za nerazvrstane ceste Foto: Općina Petrijanec

FOTO Općini Petrijanec maksimalan iznos bespovratnog novca za nerazvrstane ceste

Varaždinske vijesti | 7.12.2023. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon što su 12. svibnja odobreni projekti za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, ovih je dana u Općinu Petrijanec stigao i Ugovor o sufinanciranju projekta "Gospodarska i socijalna revitalizacija Općine Petrijanec kroz modernizaciju postojeće cestovne infrastrukture".

Ministarstvo je tako Općini Petrijanec temeljem Ugovora dodijelilo maksimalni iznos od 35.600 eura.

Kako pojašnjavaju iz Općine, učestalo nastajanje oštećenja na poljskim putevima i nerazvrstanim cestama događa se svaki put prilikom jačih oborina te nastaju veliki troškovi zbog njihovog održavanja i šljunčanja.

- U cilju smanjenja troškova održavanja najprometnijih puteva, Općina Petrijanec je najprije napravila betonsku podlogu hladnom reciklažom navedenih puteva na nakon toga odlučila je i asfaltirati 2.2 km puteva koje većinom koriste upravo njihovi poljoprivrednici - priopćili su iz Općine.

- Riječ je o starim makadamskim cestama, na kojima je prije dvije godine napravljena hladna betonska reciklaža kao podloga za današnje asfaltiranje, kako smo i tada najavili. Kolnik tih prometnica bilo je nužno modernizirati postavljanjem asfaltnog sloja, budući da su položaj i konfiguracija cesta takvi da su to prilazni putevi derivacijskom kanalu, a svi znamo da živimo u poljoprivrednom području gdje će ovakva ulaganja u modernizaciju upravo biti uvelike od pomoći poljoprivrednim proizvođačima. S ovakvom investicijom gdje smo prije dvije godine mislili na korak unaprijed i asfaltiranjem uvelike smo smanjili troškove održavanja tih cesta jer ih je bilo nužno svake godine nasipavati i poravnavati da bi ti putevi bili prohodni i sigurni za promet – rekao je načelnik općine Petrijanec Željko Posavec.

Procijenjena vrijednost natječaja javne nabave je bila 135.600 eura, a ugovor o izvođenju sklopljen je s izvođačem COLAS Hrvatska d.d. ukupne vrijednosti 120.188,85 eura.

Popis cesta koje su asfaltirane:

DRUŽBINEC, Dravska ulica,
NC 1-012, na dijelu k.č.br.89/5, k.o. Družbinec
NC 2-048, na dijelu k.č.br. 343, k.o. Družbinec
Ukupna duljina dionice 455 + 75 m.

Druzbinec_asfaltiranje_projekt_geodetska_snimka.jpg

PETRIJANEC, Butina
NC 2-050, na k.č.br 1564/2, k.o. Petrijanec i na dijelu k.č.br. 1209, k.o. Petrijanec
Ukupna duljina dionice 500+250 m.

Petrijanec_asfaltiranje_projekt_geodetska_snimka.jpg

MAJERJE, Radnička ulica,
NC 2-060, na k.č.br 289, k.o. Majerje
Ukupna duljina dionice 902 m.

Majerje_asfaltiranje_projekt_geodetska_snimka.jpg

Ukupna duljina asfaltiranih dionica: 2,182 km

Fotografije asfaltiranih puteva pogledajte u fotogaleriji: