FOTO Vuzemlica visoka osam metara „niknula“ i u Kolarovcu Foto: Franjo Talan

FOTO Vuzemlica visoka osam metara „niknula“ i u Kolarovcu

Franjo Talan | 17.4.2017. u 10:45h | Objavljeno u Našim krajem

Tradicionalnu izradu vuzemlice, tradicionalne uskrsne vatre, i ove godine priredili su mladi iz Kolarovca u općini Cestica, a za njenu je izradu utrošeno pedesetak traktorskih prikolica raznog granja.

- Pripreme za izradu trajale su dva mjeseca, a prve prikolice rožđja, ostataka od orezivanja vinove loze, dopremljene su početkom veljače te je vuzemlica završena u četvrtak - rekao je Dalibor Vočanec, predsjednik Malonogometnog kluba Kolarovec.

Sama vuzemlica bila je promjera oko 12 metara, a visoka osam metara. Za slučaj lošeg, kišnog vremena, uz vuzemlicu je napravljena i nadstrešnica.

U izradi ovogodišnje vuzemlice sudjelovalo je tridesetak članova i prijatelja kluba iz samog i susjednih naselja, a najviše potrebne građe dopremljeno je iz vinograda smještenih na Falinić Bregu. Korišten je i ostali drveni materijal dopremljen iz samog Kolarovca i susjednih naselja.

- Uz vuzemlicu ide i pucanje „iz karabita“ koje je ove godine upriličeno iz sedam preuređenih „bojlera“. Najviše zainteresiranih za pucanje okupilo se u subotu popodne, a za tu namjenu utrošeno je 50 kilograma „karabita“ - napomenuo je Vočanec.

Za brojne goste i posjetitelje organizatori i podupiratelji kluba i cijele akcije paljenja vuzemlice pripremili su dovoljne količine sokova, mineralne vode i vina, a pod vodstvom Vlatke Furjan i Kristijana Lukačeka pripremljeno je i 80 litara svinjskog gulaša.

Podršku izradi vuzemlice i ove godine dala je Pekarnica Petra iz Babinca, a u „preseljenju“ vuzemlice na novu lokaciju sudjelovala je tvrtka Niskogradnja Veselnik iz Kolarovca.

Označeno u
Galerija slika