FOTO Vitković: Naš je zadatak evocirati uspomene, štovati ljude koji su dali živote za današnju slobodu

Varaždinske vijesti | 2.10.2021. u 13:11h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Općine Trnovec Bartolovečki i Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, danas je obilježena 78. godišnjica Šemovečke bitke u kojoj je 3. listopada 1943. godine poginulo 76 antifašista.

Nakon polaganja cvijeća kod spomenika žrtvama fašizma kod Osnovne škole Šemovec, sudionici obilježavanja okupili su se u Spomen parku u Šemovcu, kod spomenika Plamen revolucije.

Vijence i cvijeće položila su izaslanstva ZUABA-e Varaždinske županije, Općine Trnovec Bartolovečki s načelnicom Vericom Vitković, izaslanik župana Varaždinske županije, županijski vijećnik Tin Jurak, predstavnici ZUABA-e iz Krapinsko-zagorske i Međimurske županije, predstavnici Udruge iz Rasinje, izaslanstvo Radničke fronte iz Zagreba, delegacije antifašista iz Čakovca. Ludbrega, Ivanca i bivše udruge iz Novog Marofa te predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić.

Načelnica Općine Trnovec Bartolovečki Verica Vitković naglasila je da su preteča naše današnje slobode i našeg Domovinskog rata bili bitka za Šemovec i oslobođenje Ludbrega.

- Da nismo imali Brigadu braće Radić, da nismo imali naše ljude koji su se borili za slobodu i za ovu zemlju, pitam se gdje bi mi danas bili i bismo li se danas uopće ovdje našli. Naš je zadatak evocirati uspomene, štovati sve ljude koji su dali svoje živote za današnju slobodu. U ono vrijeme, '43. godine ljudi su se borili da nam danas bude bolje, da danas živimo slobodno i trebamo im na tome biti vječno zahvalni – poručila je načelnica Vitković.

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije Milivoj Dretar podsjetio je na tijek Šemovečke bitke u kojoj je poginulo 76 boraca, a još 17 njih u Ludbregu, dodavši da je bilo i mnogo ranjenih čiji broj nije utvrđen.

- Razmjeri smrti bili su zastrašujući, bilo je veselja zbog pobjede, ali i ogromna žalost za mrtvima. Šemovečka bitka bila je najkrvavija bitka na ovom području tog vremena, ali i najsvjetliji primjer heroizma partizana. Oslobađanjem Ludbrega proširilo se slobodno partizansko područje zvano Podravska republika. Od Ivančice na zapadu do Virovitice na istoku razvio se teritorij koji nisu kontrolirali fašisti, oaza slobodnih ljudi, gdje nije bilo odvođenja Židova, Roma i Srba zbog njihove takozvane pogrešne rase – rekao je Dretar.

Na obilježavanju 78. obljetnice Šemovečke bitke sudjelovale su i učenice Osnovne škole Šemovec koje su izvele kratki recital.