FOTO: Više od 30 uzoraka mošta i 30 kg kestena za posjetitelje cestičkog "Martinja"

M.P./Varaždinske vijesti | 11.11.2017. u 20:14h | Objavljeno u Našim krajem

Više od trideset uzoraka mošta i oko tridesetak kilograma vrućih kestena osigurali su članovi Udruge vinograda i vinara "Sv. Martin" Cestica za posjetitelje koji su se danas predvečer zatekli u zgradi DVD-a Lovrečan Dubrava u općini Cestica kako bi nazočili već tradicionalnoj proslavi „Martinja“.

Obilježavanje jednog od omiljenijih vinogradarskih sveca uz nezaobilazni obred krštenja mošta te Martinjsku večer i druženje koje će uslijediti zasigurno do dugo u noć i ove je godine privuklo velik broj članova Udruge vinogradara i vinara "Sv. Martin" Cestica, ali i ostale zaljubljenike u dobru kapljicu.

- Moštovi su izuzetno dobri, a neki su već i pravo vino budući da je bila ranija berba. Godina je inače bila prosječna s obzirom da je vegetacija bila kratka. Bilo je, naime, puno sunčanih sati, no premalo dana da bi se do kraja upotpunile pojedine sorte - pojasnio je Marijan Županić, predsjednik udruge koja okuplja više od 80 članova i jedna je od najbrojnijih na području općine. Tijekom čitave godine organizira niz izleta i predavanja za svoje članove s ciljem njihove dodatne edukacije, a jedno takvo održat će se i idućeg tjedna i to na temu fitoplazme.

- Kod nas najbolje uspijevaju sauvignon, graševina, rajnski rizling i muškat žuti, no ima i starijih miješanih vinograda za koje se sada ispostavilo da su najotporniji na bolesti. Na našem se području pojavila, naime, fitoplazma i stoga ćemo održati predavanje kako bismo naše članove, ali i ostale mještane, upozorili da je stvar ozbiljna - naglasio je Županić.

S obzirom da se fitoplazma pojavila i na cestičkom području, u Općini Cestica razmišljaju o ponovom sufinanciranju nasada. Najavio je to zamjenik načelnik Žarko Rodeš.

- Nastavit ćemo pomagati rad udruge koja je jedna od najaktivnijih na području općine i moram reći da se, u ovih 21 godinu otkako djeluju, znatno podigla kvaliteta i nasada i samog vina na našem području. Prije dvadesetak godina kvalitetnija su vina pretežno imali veći proizvođači koji su se bavili proizvodnjom i prodajom vina, no sada što je više članova udruge, ima i više kvalitetnijeg vina. To potvrđuju i nagradama i priznanjima na raznim izložbama. Raznim predavanjima koja organiziraju educiraju i članove i mještane što je za svaku pohvalu - istaknuo je Rodeš.

Usto, budući da je područje Cestice prepuno vinskih cesta i vinskih podruma, dodao je kako će kroz županijsku Turističku zajednicu raditi na njihovoj promociji kako bi se što bolje uklopili u turističku ponudu općine.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci