Na Martinje se, smatra načelnik Marijan Kostanjevac, čitava Vinica okupi na jednom mjestu

FOTO Viničanci na Martinje častili kotlovinom, gulašom, grahom, vinom...

M.P./Varaždinske vijesti | 11.11.2018. u 17:49h | Objavljeno u Našim krajem

Već tradicionalno, članovi udruga koje djeluju na području općine Vinica svoje su sumještane i ostale brojne goste danas na sam blagdan sv. Martina počastile raznoraznim mesnim, ali i svim ostalim delicijama.

martinje_53.jpg

Primjerice, vinogradari iz udruge „Vinea“ osigurali su čak 350 litara mošta i vina, članovi DVD-ova Gornje Ladanje i Donje Vratno pekli su kestene, dok su članovi DVD-a Vinica pripremali omlet od 200 jaja „pojačan“ sa lukom i špekom. S druge strane, članovi NK „Vinica“ i KK „Vinica“ pripremali su kotlovinu, a članovi Udruge za šport i rekreaciju „Kapla“ popularni „krumpir v lončeku“ te prezentirali kako se peče rakija. Nadalje, branitelji iz UDVDR-a Klub Vinica posjetitelje su obradovali pravim vojničkim grahom, ribiči iz ŠRK-a Vinica fiš paprikašem, a lovci iz udruge „Opeka“ gulašom. Za slučaj da sve navedeno „plane“ u trenu, članovi MK Bombelles pripremili su kobasice, dok su članice Udruge umirovljenika, Članice starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja te članice Zajednice žena „Katarina Zrinski“ bile zadužene za „slatko“, odnosno za orehnjače, makovnjače, klipiće no bilo je tu zasigurno još najmanje 40-ak vrsta drugih ukusnih kolača. Članice Odbojkaškog kluba Vinica bile su pak zadužene za posluživanje svih ovih delicija, a posjetitelji su istovremeno mogli razgledai i izložbu rukotvorina članica veziljske sekcije KUD-a Vinica „Fijolice“ te učenika iz školske zadruge „Vrčeki“.

Naravno, sve ovo nije moglo proći bez tradicionalnog krštenja mošta u vino za što su bili zaduženi članovi KUD-a Vinica, a u programu su sudjelovale i članice ŽVS „Leluja“.

martinje_36.jpg

Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica, nije krio zadovoljstvo ovom viničkom manifestacijom koja se nametnula kao jedna od najpopularnijih budući da iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja, kako s područja općine Vinica, tako i iz susjednih općina.

- U našem se vinogradarskom kraju, mogli bismo reći, Martinje slavi od pamtivijeka no organizirano već 12. godinu zaredom - našalio se Kostanjevac.

Na Martinje se, nastavio je, čitava Vinica okupi na jednom mjestu.

martinje_41.jpg

- Ova tradicija vrijedi više od svega. Možemo mi napraviti svu infrastrukturu i raznorazna čudesa, no ako se zaborave običaji, ako se ljudi zaborave družiti, razgovarati pa i popiti gemišt, sva ta infrastruktura ne vrijedi ništa. Moram reći i da ovdje nema politike, centralna figura je sv. Martin i pretvaranje mošta u vino, sve se vrti oko toga. Odnosno, oko hrane i pića - poručio je Kostanjevac i zahvalio svima koji su se i ove godine uključili u organizaciju viničkog Martinja.

martinje_61.jpg

20181111_141440.jpg

Označeno u