Hoće li zatvaranje ugostiteljske djelatnosti poboljšati epidemiološku situaciju? Foto: ilustracija

Jesu li žarišta zaraze tvornice ili druženja; što su utvrdili inspektori?

| 23.11.2020. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Strože mjere, prije svega zatvaranje ugostiteljskih objekata do 4. prosinca, krajem prošlog tjedna pokrenule su lavinu nezadovoljstva, ali i raspravu jesu li za širenje koronavirusa u Varaždinskoj županiji glavni krivac kafići ili radna mjesta, osobito pogoni u kojima radi veći broj radnika. Podataka o tome nema, no već neko vrijeme može se čuti da u nekim tvornicama zaposlenici oboljeli od Covida-19 ne smiju navesti svoje kontakte, a da oni s lakšim simptomima moraju dolaziti na posao. A radnici šute jer su u strahu da će dobiti umanjenu plaću ili izgubiti posao, ako tako ne postupe.

U nekoliko većih tvrtki poslali smo stoga upite kako bismo doznali koliko je njihovih zaposlenika zaraženo i u samoizolaciji, imaju li zbog toga probleme u organizaciji proizvodnje, kakav je postupak kad se nekom utvrdi zaraza, te kakve mjere predlažu kako bi se osigurao nastavak rada, ali i spriječilo širenje zaraze. Do zaključenja broja odgovore smo dobili iz Varteksa, Calzedonije i Boxmarka.

"Zaraze povezane s obitelji"

- Varteks nema većih teškoća u organiziranju proizvodnje uzrokovanih pandemijom. Broj pozitivnih radnika i broj radnika u samoizolaciji se mijenja iz dana u dan, a ukupni broj je pedesetak. Radnici kojima se pojave simptomi uglavnom ostanu kod kuće pri samoj pojavi simptoma. Smatram da se građani trebaju uozbiljiti i biti odgovorni prema svojim članovima obitelji i kolegama te prestati sa skupnim okupljanjima ali nastaviti živjeti život. Lockdown ne smatram rješenjem jer su posljedice lockdowna vrlo opasne za cijelo društvo, zaposlenost i obrazovanje naše djece - odgovorio nam je Tomislav Babić, predsjednik Uprave Varteksa.

Slično kažu i iz Calzedonije.

- U organizaciji rada naših tvrtki nemamo većih problema jer od početka provodimo sve propisane mjere zaštite, a po potrebi uvodimo i dodatne mjere u konzultacijama sa znanstvenom zajednicom i epidemiološkom službom. S obzirom na broj zaposlenika, broj zaraženih je neznatan, a pojedinačni slučajevi zaraze povezani su s kontaktima unutar obitelji (druženja, škole, vrtići), izlascima mlađe populacije u kafiće i noćne klubove, privatnim zabavama, vjerskim okupljanjima i sličnim događanjima. Transmisije unutar naših poduzeća do sad nije bilo – rekla nam je Dubravka Hoić, dodavši kako smatraju da bi trebalo sankcionirati svako odstupanje od propisanih mjera.

U slučaju zaraze zaposlenika, kazala je, drže se protokola Stožera civilne zaštite, epidemiologa i obiteljskih liječnika, a što se tiče eventualnog testiranja radnika, smatra da odluku treba prepustiti struci, kao i da za to treba osigurati kapacitete za praćenje i kontrolu pozitivnih osoba i kontakata.

Zašto su u Boxmarku visoke stope bolovanja, te koliko su i koje prekršaje inspekcije u listopadu i studenome utvrdile u Varaždinskoj županiji, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u