FOTO Vinea 2023.: Održana 23. tradicionalna izložba vina u Vinici

VV | 29.4.2023. u 19:19h | Objavljeno u Našim krajem

Na ovogodišnjem Vinea 2023. izložbi vina koja se već 23. puta održala u Vinici prisustvovali su saborski zastupnik Predrag Štromar, načelnik Vinice Branimir Štimec, pročelnik za poljoprivredu Varaždinske županije Dragutin Vincek, načelnik Maruševca Mario Klapša te  ostali gosti, među kojima su bili i vinogradari iz Lenarta.

- Svima čestitam koji su predali uzorke i dobili medalje. Može biti i novaca i svega, ali ako nema ljudi koji to sve organiziraju i pripremaju, a to rade jer to vole, onda ne bi bilo te prekrasne izložbe - rekao je Štromar.

- Znači kada 75 posto vina dobe zlato i srebro, što je bilo iznenađujuće, onda naša vinička vina idu svojim tijekom prema naprijed. Čestitam udruzi Vinea na ovoj izložbi te cijelom organizacijskom odboru - rekao je načelnik Štimec.

- Iz prve ruke sam svjedočio o pedantnosti i predanosti na koji je način je udruga organizirala izložbu svake godine. Puno je pomogla financijski županija koja stoji iza ovakvih događanja, ali ono što je najvažnije da pohvalim vinogradare i članove udruge jer bez njihovog angažmana i dobre volje te slobodnog vremena se to ne bi organiziralo na ovakav način. Kada nešto radite iz ljubavi, onda su vidljivi i rezultati - rekao je Vincek.

- Udruga Vinea osnovana prije 25 godina, a jedan od prioriteta bila je i izložba vina.
Naša udruga vinara osnovana je među prvima u županiji, raste interes za članstvo i izložbu. Ovogodišnju izložbu sada čini 225 uzoraka, čija priznanja pokazuju rast kvalitete - rekao je predsjednik udruge Vinea, Stjepan Kovačić.

- Lani je bila složena godina, berba je bila dobra, visoke temperature su ostavile utjecaj, ali kvaliteta je ipak dobra. Imali smo 225 uzoraka, 17 crnih, jedan vinjak i rakiju i 4 voćna. Komisija od 12 članova koja je podijeljena u 4 ekipe je dosdijelila 56 zlata, 114 srebro te 30 bronca. Bilo je i grešaka kod nekih vina, a odabrano je i pet šampiona. Dvije mješavine, sauvinjon, graševina i cabernet. Zablistao rizling, graševina i traminac, a uspjeh je da je 75 posto vina dobilo zlata i srebra. To je krasan broj - rekla je Marija Kušter, predsjednica ocjenjivačkog odbora.

- Izložba se pokazala kvalitetnom, uz vina iz čak tri županije i Slovenije. Zahvala na pomoći Općini, županiji, školi Arboretum i sponzorima, a posebno izlagačima koji su - rekao je Petar Leskovar, predstavnik organizacijskog odbora.

- Predložili smo Kovačiću izložbu koja je nastala kao rezultat suradnje tri arhiva u RH, i tri Sloveniji.. bavi se vinarstvo i vinogradarstvom.. na područjima Međimurja Zagorja i dijela Zagreba, kao i susjednim slovenskih krajeva. Više od sto gradiva, najstarije iz 15 stoljeća. To je samo mali dio gradiva s kojima raspolažemo - rekla je Ana Tuk iz Državnog arhiva koja je predstavila izložbu Vino na granici, odnosno Vino na meji.

Šampion izložbe za miješano Bijelo - Suho - Berba 2022. je Josip Fotak, šampion miješano Bijelo - Suho - Berba 2022. Nevenka Kovačić, šampion Sauvignon - Suho - Berba 2022.je Miljenko Spevan, šampion Graševina - Suho - Berba 2022. je Roko Kovačić, a šampion Cabernet Sauvignon - Suho - Berba 2022. je Darko Bujanec.

Označeno u