FOTO Već se nazire nova vizura stare zgrade u ivanečkom gradskom parku Foto: Grad Ivanec

FOTO Već se nazire nova vizura stare zgrade u ivanečkom gradskom parku

Varaždinske vijesti | 10.9.2022. u 11:00h | Objavljeno u Našim krajem

Radovi na energetskoj obnovi starog objekta u gradskom parku Ivanec u punom su jeku pa se već nazire nova vizura ovog arhitektonskog bisera iz Kukuljevićeva doba, starog oko 150 godina.

Objekt je, naime, dobio novi krov, a nakon skidanja stare žbuke i čišćenja, svjetlo dana ugledala je i originalna cigla, koja daje posebnu draž ovom povijesnom zdanju, a koja će se sačuvati u izvornom obliku.

S obzirom na to da je zgrada dio povijesti stare gradske povijesti, Grad Ivanec ju je odlučio energetski obnoviti, urediti je i staviti u turističku funkciju.

Vrijednost ugovorenih radova je 1,6 milijuna kuna, od čega je milijun kuna vlastitih sredstava osiguranih u proračunu, dok je Grad još 600.000 kuna potpore ostvario uspješnom prijavom na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tijek radova na objektu redovito prati gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Markom Friščićem i resornom pročelnicom Irenom Kresonja.

Objekt se uređuje od poda do krova. Zidovi, podovi i krovna konstrukcija bit će toplinski izolirani s unutarnje strane. Izvest će se i svi instalaterski radovi (struja, grijanje, hlađenje, ventilacija).

Grad će u objektu urediti centar za posjetitelje, a u njegovu sklopu bit će i izložbeni prostor (lapidarij) vezan uz tematiku Starog grada.

Projektom je predviđeno i uređenje sanitarnog bloka koji će, osim s unutarnje, biti dostupan i kroz zaseban ulaz s vanjske, zapadne strane. Time će se ujedno urediti moderan javni gradski toalet, koji će posjetitelji moći koristiti prilikom manifestacija koje se odvijaju u gradskom parku i u centru grada.

U provedenom natječajnom postupku radovi su povjereni zajednici ponuditelja koju čine tvrtke Graditeljstvo Andrije Grabara i ISF Tome Fištreka. Završetak radova očekuje se do kraja ove godine, a nakon toga zgrada će biti stavljena u turističku funkciju.

obnova_stare_zgrade_u_parku_ivanec_07092022_1.jpeg

obnova_stare_zgrade_u_parku_ivanec_07092022_2.jpeg

obnova_stare_zgrade_u_parku_ivanec_07092022_3.jpeg

obnova_stare_zgrade_u_parku_ivanec_07092022_4.jpeg

Označeno u