FOTO Već se nazire nova vizura stare zgrade u ivanečkom gradskom parku Foto: Grad Ivanec

FOTO Već se nazire nova vizura stare zgrade u ivanečkom gradskom parku

Varaždinske vijesti | 10.9.2022. u 11:00h | Objavljeno u Našim krajem

Radovi na energetskoj obnovi starog objekta u gradskom parku Ivanec u punom su jeku pa se već nazire nova vizura ovog arhitektonskog bisera iz Kukuljevićeva doba, starog oko 150 godina.

Objekt je, naime, dobio novi krov, a nakon skidanja stare žbuke i čišćenja, svjetlo dana ugledala je i originalna cigla, koja daje posebnu draž ovom povijesnom zdanju, a koja će se sačuvati u izvornom obliku.

S obzirom na to da je zgrada dio povijesti stare gradske povijesti, Grad Ivanec ju je odlučio energetski obnoviti, urediti je i staviti u turističku funkciju.

Vrijednost ugovorenih radova je 1,6 milijuna kuna, od čega je milijun kuna vlastitih sredstava osiguranih u proračunu, dok je Grad još 600.000 kuna potpore ostvario uspješnom prijavom na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tijek radova na objektu redovito prati gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Markom Friščićem i resornom pročelnicom Irenom Kresonja.

Objekt se uređuje od poda do krova. Zidovi, podovi i krovna konstrukcija bit će toplinski izolirani s unutarnje strane. Izvest će se i svi instalaterski radovi (struja, grijanje, hlađenje, ventilacija).

Grad će u objektu urediti centar za posjetitelje, a u njegovu sklopu bit će i izložbeni prostor (lapidarij) vezan uz tematiku Starog grada.

Projektom je predviđeno i uređenje sanitarnog bloka koji će, osim s unutarnje, biti dostupan i kroz zaseban ulaz s vanjske, zapadne strane. Time će se ujedno urediti moderan javni gradski toalet, koji će posjetitelji moći koristiti prilikom manifestacija koje se odvijaju u gradskom parku i u centru grada.

U provedenom natječajnom postupku radovi su povjereni zajednici ponuditelja koju čine tvrtke Graditeljstvo Andrije Grabara i ISF Tome Fištreka. Završetak radova očekuje se do kraja ove godine, a nakon toga zgrada će biti stavljena u turističku funkciju.

obnova_stare_zgrade_u_parku_ivanec_07092022_1.jpeg

obnova_stare_zgrade_u_parku_ivanec_07092022_2.jpeg

obnova_stare_zgrade_u_parku_ivanec_07092022_3.jpeg

obnova_stare_zgrade_u_parku_ivanec_07092022_4.jpeg

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci