FOTO VALENTINOVO U BREZNIČKOM HUMU Ljubav se slavila koncertom i ružama

Varaždinske vijesti | 15.2.2024. u 15:30h | Objavljeno u Našim krajem

Proslavu svetoga Valentina, drugog zaštitnika župe i Općine Breznički Hum, a ujedno i praznika svih zaljubljenih za svoje je sumještane i njihove goste upriličila Općina Breznički Hum zajedno s novoosnovanom udrugom Starinski žmaki.

Nastupio je zagrebački duet tenor Božidar Brajković uz klavirsku pratnju maestra Marija Čopora, a u jednoipolsatnom programu izveli su najpoznatije arije i djela ljubavne tematike starijega datuma na zadovoljstvo brojne publike, koja se za ovu priliku okupila u dvorani Vatrogasnog doma u Brezničkom Humu.

Valentinovo su nekad obilježavala hodočašća, zagovori, ptičje svadbe ali i snježne oborine, a najpoznatije vjerovanje koje se vezuje uz taj blagdan je da se toga dana „ptičeki ženiju”.

U pučkoj pak meteorologiji blagdan Svetog Valentina povezan je s naglim zahladnjenjem i snježnim oborinama pa je tako nastala izreka: "Ak' Valentin sneg najde onda ga pomlati, ak' ga ne najde onda ga namlati!"

Koncertni su nastup glazbenici otvorili poznatom skladbom „Na te mislim”, slijedila je „Ja ljubim” iz najpoznatijeg hrvatskog filma ljubavne tematike „Tko pjeva zlo ne misli”. Uslijedile su potom „Samo jednom se ljubi”, „Ta tvoja ruka mala”, „Klinček stoji pod oblokom”, „Fala”, „Stranac u noći”, „Marijana”, „Marina” i tako redom, mnoge pjesme interpretirajući na talijanskom, engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.

Na kraju koncerta upriličena je svečanost kojom su prilikom načelnik Zoran Hegedić i predsjednica udruge Strainski žmaki Darinka Andrašek slavljenicima okruglog bračnog zajedništva darovali prigodne poklone, koje su primili Jalžica i Stjepan Poturić te Marica i Josip Vnučec za 50. obljetnicu, dok su čestitke povodom 60. obljetnice braka uputili Ljubici i Videku Šafran.

Na kraju druženja načelnik Općine Breznički Hum svim je ženama u publici uz Valentinovo poklonio crvene ruže.

Galerija slika