FOTO Utvrda Čanjevo ni ovaj put nije pala pod Turcima, Praškocijeve haramije dale sve od sebe Foto: Jelena Šaško

FOTO Utvrda Čanjevo ni ovaj put nije pala pod Turcima, Praškocijeve haramije dale sve od sebe

J.Š./Varaždinske vijesti | 2.10.2021. u 21:00h | Objavljeno u Našim krajem

Na arheološkim iskopinama utvrde Čanjevo, danas je uprizorena 16. bitka za utvrdu Čanjevo, povijesna manifestacija koja u općinu Visoko iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Riječ je o scenskom prikazu života stanovnika utvrde u srednjem vijeku, odnosno 1590. godini o kojoj postoji najviše podataka i vremenu kada je zabilježena bitka s Turcima.

Zadovoljan što se „Bitka za Čanjevo” ove godine održala bio je načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković.

- Ovaj je prikaz bitke osmišljen da bismo doprinijeli popularizaciji utvrde Čanjevo na kojoj se arheološka istraživanja provode više od 20 godina. Pripremljen je projekt prezentacije i obnove kako bi se podigli zidovi i kako bi utvrda, što je i bio cilj od samog početka, bila zanimljiva i sigurna za posjetitelje kao turistička atrakcija – rekao je načelnik Mateković.

Dodao je kako su projektom predviđena dva atraktivna vidikovca smještena na kulama.

- Imamo i dosta vrijednih arheoloških nalaza koji su zasad pohranjeni u Osnovnoj školi Visoko, ali koji će se uskoro, s obzirom da je završena obnova, preseliti u prostore društvenog doma gdje su predviđeni prostori za muzej i knjižnicu – rekao je načelnik Općine Visoko.

Program je započeo rekreativnom biciklijadom od središta općine do utvrde Čanjevo u organizaciji Biciklističkog kluba Guvernal Visoko. Nakon podizanja logora vitezova/haramija, sve je bilo spremno za opsadu grada Čanjeva sa sudionicima, Praškocijevim haramijama, te noćni napad na utvrdu.

Kako je izgledao noćni napad na utvrdu Čanjevo i tko je u bitci izvukao "deblji kraj" pogledajte u galeriji slika.