FOTO Uskoro veća sigurnost na cesti D2 od Sračinca do Cestice

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

U prostorijama Općine Sračinec jutros je održan radni sastanak člana uprave Hrvatskih cesta Alena Leverića (HNS) s načelnicima općina zapadno od Varaždina, koje osim geografskog područja vežu i isti prometni problemi.

Sastanku su u ime Općine Sračinec prisustvovali načelnik Božidar Novoselec (HNS) i njegov zamjenik Krunoslav Lukačić (HNS) te načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj (HNS) i Općine Petrijanec Željko Posavec (SDP).

- Jedan od najvećih prioriteta Hrvatskih cesta je sigurnost sudionika u prometu, a znamo da je na državnoj cesti D2 od Varaždina do državne granice promet izuzetni gust. Svjesni smo činjenice da imamo problema s osvjetljenjem pješačkih prelaza. Hrvatske ceste su zbog toga raspisale natječaj za signalizaciju i osvjetljavanje pješačkih prelaza. Natječaj je završen i uskoro ćemo krenuti s postavljanjem signalizacije i rasvjete na pet pješačkih prelaza u Sračincu, tri u Petrijancu i tri u Cestici. Izabrali smo u suradnji s načelnicima one pješačke prelaze koji su najfrekventniji, a u idućim ćemo godinama jednak posao odraditi i na ostalim prelazima - istaknuo je Alen Leverić (HNS), član uprave Hrvatskih cesta.

20181019-08_14_42-IMG_4872.jpg

Radove u cijelosti financiraju Hrvatske ceste, a očekuje se da će do kraja godine, tj. do početka zimske sezone oni biti i završeni.

- Inzistirao sam na ovom sastanku i provedbi ovog projekta zbog učestalih prometnih nesreća na dionici državne ceste D2 kroz Sračinec. Ona je duga samo 2.5 kilometra, ali cijeli život Sračinca vezan je za ovu prometnicu. Imamo 5.000 stanovnika, na ovoj su cesti škola, općina, ljekarna, liječnik… Uz to je Sračinec i tranzitno mjesto kroz koje svakodnevno prolazi cijeli promet iz zapadnih općina prema Varaždinu i natrag, a gust je i kamionski promet prema granici i od nje. Utvrdili smo da se najčešće prometne nesreće događaju upravo u blizini pješačkih prelaza. Mi smo kao Općina već financirali posebno označavanje prelaza kod škole, ali opet su se događale nesreće. Prije nekoliko dana je upravo kod škole bila prometna nesreća u kojoj na svu sreću djeca nisu nastradala. Osim Sračinca, zatražili smo da se označavanje i osvjetljavanje riješi i u Hraščici, koja je prirodno vezana uz Sračinec. - rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec (HNS).

Osvijetljeni pješački prelazi bit će u Babincu, kod doma umirovljenika, u Falinić Bregu te u Gornjem Vratnu u općini Cestica, u centru Petrijanca, kod OŠ Petrijanec i u Majerju u općini Petrijanec, te kod OŠ Sračinec, pored pošte, u centru te kod Doma kulture u Sračincu, a bit će postavljen i novi osvijetljeni pješački prijelaz kod dućana MCI.

20181019-07_50_38-IMG_4850.jpg

- Za poboljšanje sigurnosti prometa na državnoj cesti D2 kroz Cesticu, očekujem od Hrvatskih cesta i proširenje ceste od Brezja Dravskog do graničnog prelaza jer su i tamo ugroženi sudionici u prometu, osobito pješaci, pogotovo za vrijeme praznika kada je promet izuzetno gust i kada se stvaraju velike kolone na graničnom prelazu Dubrava Križovljanska. Uvjeren sam da će Hrvatske ceste riješiti i taj problem - izjavio je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj (HNS).

Nakon radnog sastanka načelnici su obišli i mjesto nedavne prometne nesreće pored pješačkog prelaza u Sračincu kod osnovne škole i još se jednom uvjerili u potrebu za rješavanjem ovog problema.

- Osim tri osvjetljena pješačka prelaza u Općini Petrijanec, radimo i na postavljanju LED rasvjete na dionici državne ceste D2 koja prolazi Petrijancem. Mijenjamo ukupno 191 rasvjetno tijelo pa ćemo i tako povećati sigurnost na ovoj cesti s izuzetno gustim prometom - naglasio je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec (SDP).

Sigurno je da će se ovim rješenjima povećati sigurnost na prometnici, ali ono neće dovesti do rasterećenja prometno preopterećene državne ceste D2. Do njega će doći izgradnjom alternativnog pravca koji bi trebao biti izgrađen na južnoj strani ovih triju općina, paralelno s cestom D2, a koji bi se vezao za zapadnu zaobilaznicu grada Varaždina. I o ovoj je temi bilo riječi, očekuje se da će u idućih nekoliko godina biti dovršena projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola.

20181019-08_03_06-IMG_4855.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.