FOTO Udruga vinogradara i voćara „Mejaši“ iz Ljubešćice proslavila Vincekovo

J.Š./Varaždinske vijesti | 23.1.2017. u 15:27h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga vinogradara i voćara „Mejaši“ u subotu, 21. siječnja proslavila je Vincekovo te je ove godine za proslavu odabrala Javorni vrh.

Vesela povorka krenula je iz ulice Ivanovo polje, zaustavljajući se putem kod nekoliko domaćina koji su prisutne počastili raznim slasticama od kolača do kobasica, čaja i vina.

Po dolasku kod kapelice svetog Križa navrh Javornog vrha velečasni Stjepan Makar blagoslovio je vinograde i vinogradare, a održana je i ceremonija rezidbe trsa.

Štovani „biskup“ i njegovi „miništranti“ ceremoniju rezidbe trsa obavili su u vinogradu obitelji Legin. Predsjednik udruge Legin odrezao je tri rozge, kako to ceremonija nalaže, a „miništranti“ su izvjesili kobasice i špek na obrezani trs, dok je „biskup“ sve to krstio poškropivši trs vinom.

Cijelu ceremoniju popratio je i prošireni sastav Bajs benda, dok su se lovci simboličnim pucanjem iz lovačkih puški pobrinuli da rastjeraju neželjene oblake koji bi se kroz godinu mogli nadići nad vinograd.

Iako je temperatura bila ledeno ispod ništice, veselja nije nedostajalo, a da bi se nakon ceremonije rezidbe trsa okupljeni mogli zagrijati vrijedni članovi Udruge vinogradara i voćara „Mejaši“ pripremili su topli gulaš.

Naravno, druženja su nastavljena u ugodnijem tonu u toplim klijetima, a dašak atmosfere prenosimo u galeriji.

Označeno u