FOTO Udruga „Pinta” organizirala veselo Vincekovo u Oštricama, domaćin bio Nedeljko Vukalović

vv | 21.1.2024. u 18:01h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga vinogradara i voćara „Pinta” Novi Marof i ove godine je organizirala proslavu blagdana sv. Vinka na otvorenom. Unatoč gustom snijegu koji je padao dan ranije, subotnje tradicionalno okupljanje i druženje privuklo je veliki broj članova Udruge i građana. 

Ovogodišnji domaćin proslave manifestacije „Vincekova v Marofu 2024.” u svom vinogradu u Oštricama na Curlevi bio je Nedeljko Vukalović.

- Svake godine drugom članu Udruge pripadne čast i zadovoljstvo biti domaćinom okupljanja. A i ove godine program smo tradicionalno započeli blagoslovom vinograda i vinogradara u crkvi u Oštricama koji je predvodio velečasni Mihael Čavlek, župnik župe Oštrice. Kako to obično biva, uslijedila je prigodna ceremonija rezidbe trsa prema Križevačkim štatutima – otkrio je domaćin ovogodišnjeg Vincekova.

I tu nije bio kraj vinogradarskom druženju. Uz nezaobilazne gurmanske delicije i vrhunsku vinsku kapljicu, okupljene su zabavljali dobro raspoloženi članovi glazbenog sastava Fiškali. A da sve protekne u tradicionalnom stilu pobrinuli su se marofski kuburaši „Grebengradske haramije” sa svojim glasnim pucanjem.

- Za sve okupljene smo pripremili prigodne čaše i kriglice za kuhano vino s natpisom „Vincekovo 2024. Oštrice – na Curlevi” koje su se prodavale po cijeni od pet eura, a njihovom kupnjom imali ste pravo na besplatnu konzumaciju jela i pića – dodao je domaćin Vukalović.

Unatoč zabavnom druženju u ležernoj atmosferi, s toliko vrhunskih vinogradara i vinara na jednome mjestu nisu se mogle zaobići niti ozbiljne teme, poput one kakva se vinogradarska 2024. godina očekuje.

- S obzirom kakvo nas vrijeme prati posljednjih godina, još je prerano za iznositi neke ozbiljne procjene. Obilne kiše, dugotrajne suše, bolesti vinove loze, štetočine... nema čega nema da nas nije zadesilo unatrag kratkog vremena. Nadamo se da će nas ove godine sve to zaobići – poručio je Vukalović.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač ističe kako mu je drago što je tradicija nastavljena.

- Veseli me što se ponovno okupljamo u organizaciji članova Udruge „Pinta” što je dokaz da doista držimo do našeg kraja i običaja. Udruga „Pinta” redovito sudjeluje u raznim manifestacija koje organiziraju Grad Novi Marof i gradska Turistička zajednica – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Vinogradarima je poželio uspješnu novu vinogradarsku godinu.

- Sa što manje bolesti u vinogradima i što više kvalitetne vinske kapljice u podrumima - poručio je Jenkač.

Uoči Vincekova, članovi planinarske sekcije Udruge mladih Grada Novog Marofa „Mladi za Marof” organizirali su planinarski pohod. Oni su se put marofskih brežuljaka zaputili u jutarnjim satima s izletišta Lužec, cilj im je bio oko podneva u vinogradu domaćina Vukalovića, a obilazak rute bio je ispunjen brojnim zanimljivostima.

Označeno u