FOTO Učitelji iz Španjolske, Italije i Slovenije posjetili Trnovec Bartolovečki

Varaždinske vijesti | 5.4.2022. u 16:47h | Objavljeno u Našim krajem

Priča o trnovečkom makaču i trnovečkoj trepi ubuduće će se čuti još dalje, a ova će ukusna autohtona jela svojim ukućanima uskoro pripremati domaćice u Španjolskoj, Italiji i Sloveniji.

U ponedjeljak su, naime, u sklopu projekta "Vseživljenske veščine" u Trnovec stigli učitelji i mentori upravo iz ovih triju država te njihove kolege iz 1. osnovne škole Varaždin, a sve su ih zajedno ugostile članice Udruge žena Trnovečko srce i općinska načelnica Verica Vitković.

Gosti su odmah prionuli poslu i na zanimljivoj radionici učili kako se spravljaju trnovečka makovnjača i trepa koje nitko ne radi bolje od članica Trnovečkog srca, a sve se odvijalo pod budnim okom učiteljice Verice Šilec iz varaždinske 1. OŠ koja je najzaslužnija za ovu međunarodnu suradnju.

- Naša škola se uključila u međunarodni projekt Vseživljenske veščine, a ja sam željela našim gostima pokazati kulturu i tradiciju našeg malog mjesta Trnovca. Posebno smo poznati po trnovečkoj makovnjači i po trnovečkoj trepi, a budući da je riječ o posebnim kolačima, odnosno specijalitetima, smatrala sam da će biti lijepo da naši goste vide i naše autohtone kolače. Ja ne bih bila ja, srce me vuklo mojem rodnom kraju i ono što sam mogla učiniti za svoje rodno mjesto je da dovedem goste k nama - kazala je Šilec.

Da je Trnovec doista odličan početak boravka njihovih kolega u Lijepoj našoj zaključila je ravnateljica 1. OŠ Karmen Hans Jalšovec.

- Ideja je bila da naše goste upoznamo s našom lokalnom baštinom i kulturom, pa smo na nagovor učiteljice Verice Šilec koja je ponudila radionicu došli vidjeti tu trnovečku makovnjači i trepu. Lijepo su nas primili i imat ćemo priliku naučiti kako se ti proizvodi rade. Učitelji i mentori iz triju država ostaju u Hrvatskoj do subote, realizirat ćemo radionice i u našoj školi, organizirat ćemo i izlet na Plitvička jezera, upoznat će se i s izradom licitarskog srca u Lepoglavi, a posjetit će i dvorac Trakošćan, jedan od rariteta ovoga kraja - najavila je ravnateljica Hans Jalšovec.

Predsjednica Udruge žena Trnovečko srce Marija Višnjić nije krila zadovoljstvo što im se, nakon brojnih radionica organiziranim za djecu i odrasle iz ovoga kraja, pružila prilika prezentirati pripremu domaćih jela i gostima iz Španjolske, Italije i Slovenije.

- Ovakva međunarodna suradnja puno nam znači. Često radimo radionice naše poznate trnovečke makovnjače i potreptanog kolača, a posjećujemo i brojne sajmove na kojima promoviramo naše proizvode, no drago mi je da smo dobile i ovakvu priliku prezentacije - kazala je Marija Višnjić te dodala da je njihov cilj prenijeti svoja iskustva i znanje na mlađe generacije.

Želja je to i općinske načelnice Verice Vitković koja je ponosna na članice Trnovečkog srca i sve ono što rade već dugi niz godina, kako bi očuvale tradiciju i kulturnu baštinu trnovečkoga kraja.

- Osobno mi je zadovoljstvo što smo danas ugostili učitelje i mentore iz drugih zemalja, a naše domaćice su još jednom pokazale ono što su nekad radile naše bake. Čuvaju tradiciju našega kraja i u tome ih svesrdno podražavam kao načelnica, a Općina pomaže i financijski i moralno koliko god je to u našoj mogućnosti. Članice Trnovečkog srca maksimalno se trude da tu tradiciju nastavimo i preko naših mladih, da se mladi učlane u udrugu i da se ne zaboravi što je to trnovečki makač, što su domaći klipići i domaći potreptani kolač - kazala je načelnica te dodala da je riječ o hrani kojom su se nekad prehranjivali naši stari.

- Nekad nije bilo dovoljno mesa, nije bilo toliko povrća, ljudi su držali krave, pa su imali mlijeko i sir, imali su brašno, mak se doma uzgajao i sušio. Na razne su se načine snalazili da bi mogli prehraniti svoju obitelj. Danas ima svega, ali ne smijemo zaboraviti našu tradiciju, moramo je čuvati i njegovati i prenositi na mlade generacije - istaknula je načelnica Vitković.

Gosti su iz Trnovca otišli iznimno zadovoljni jer su se, osim što su naučili kako pripremati autohtona jela, upoznali i s djelovanjem KUD-a Mak te životom trnovečke župe.