FOTO Učenici Srednje škole Ivanec posjetili Memorijalni centar Domovinskog rata

vv | 18.6.2024. u 09:00h | Objavljeno u Našim krajem

Učenici 1. C razreda Srednje škole Ivanec, s profesoricom povijesti Mihaelom Lančić, posjetili su u srijedu, 12. lipnja, Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec.

U Centru su ih ugostili domaćini iz UDVDR Ogranak Ivanec, edukativni tim predvođen Pjerom Jagetićem, te Dražen Geček, Zdenko Horvat, Ljudvek Cikač i Martin Lukavski, koji su ih, na temelju svojih ratnih iskustava i stručnih znanja, proveli kroz kompletan sadržaj.

Učenicima je, kroz ratne memorabilije i prezentacije istinitih događanja, maksimalno približena značajna uloga bivše Općine Ivanec u Domovinskom ratu.

Sa zanimanjem su razgledavali brojne fotografije, među kojima i neke s njima poznatim osobama, potom registarske oznake, razne ratne dokumente, oznake hrvatske vojske i policije, kao i one agresorskih postrojbi, sredstva veze i drugo, te kroz poprilično dobru interakciju s edukativnim timom saznali brojne, više ili manje važne detalje koji su ih zanimali. Kroz izvorne fotografije, snimljene u doba Domovinskog rata imali su prigodu upoznati svoje domaćine mlađe 30-ak godina, koje su, s manje ili više uspjeha, ipak uspjeli raspoznati.

Također, uz detaljna pojašnjenja, prezentirane su im i autentične uniforme hrvatske policije i vojske iz Domovinskog i post-ratnog razdoblja, kao i jedna agresorska, zarobljena tijekom VRO Oluja, a upoznati su i s poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu s područja bivše Općine Ivanec, koji u Centru imaju svoj poseban dio.

Upoznati su i s dijelovima naoružanja i opreme korištene u Domovinskom ratu, a nešto od toga, poput zaštitnog prsluka (pancirke) odvažili su se i isprobati.

Novac s područja Hrvatske i okolnih zemalja iz svoje bogate zbirke pokazao im je, i sve što ih je o toj tematici zanimao pojasnio, naš poznati kolekcionar i Martin Lukavski, član predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec. Učenici su bili iznimno pažljivi tijekom posjeta, pokazali popriličan interes za sadržaj Centra, a u završnom dijelu se s njima u opuštenom ambijentu popričalo i o nekim drugim temama.

- Zahvaljujemo prof. Lančić i Srednjoj školi Ivanec na organizaciji i posjeti Memorijalnom centru Domovinskog rata Ivanec, kojemu je upravo edukacija učenika i mlađih naraštaja osnovna svrha i svaki obilazak, odnosno zanimanje za događanja u Domovinskom ratu, iznimno nas raduje - javili su iz Memorijalnog centra.

Edukaciju mladih o Domovinskom ratu na području Varaždinske županije po programima UDVDR Ogranak Ivanec podupire Varaždinska županija, a u obrazovnim ustanovama svoga administrativnog područja, potporu edukativnim aktivnostima pruža i Grad Ivanec.