FOTO U Zlogonju na "Florijanu" proslavili Novu godinu i ukidanje granica Foto: vv

FOTO U Zlogonju na "Florijanu" proslavili Novu godinu i ukidanje granica

vv | 31.12.2022. u 17:43h | Objavljeno u Našim krajem

Doček Nove godine, ali i ulazak u schengenski prostor, u podne se slavio u Zlogonju, kod graničkog prijelaza "Florijan".

Proslavu su organizirale višnjičke udruge uz pomoć kuburaša, lovaca, motorista, vatrogasaca i vrijednih domaćica koje su pripremile kolače za sve okupljene. Slavlje je počelo misom u 11 sati u kapeli sv. Florijana, da bi u podne vatrogasne sirene DVD-a Višnjica i DVD-a Cirkulane iz susjedne Slovenije te pucnjevi kuburaša pozdravili staru i dočekali novu godinu, a rezanjem vrpce svečano su obilježili ukidanje granica i ulazak u Schengen.

Što za ovo pogranično područje znači ukidanje granica, pojasnio je izaslanik Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu obrane, general Zdravko Jakop, i sam rodom iz Višnjice.

- Na "Florijanu" smo da bismo simbolički proslavili ulazak u Novu godinu, no što je još i važnije za ljude ovog kraja - ulazak schengenski prostor. Granica je u zadnje vrijeme razdvajala ljude iz ovog kraja, no ulaskom u Schengen doživjeli smo i to da će granica opet spajati ljude. Mnogi koji ovdje žive imaju nekretnine i s naše i sa slovenske strane. S druge strane, prije samostalnosti RH svaka obitelj imala je nekoga tko je radio u Sloveniji. Ovdje je dnevno migriralo preko 250 ljudi, a još uvijek ih mnogo radi u Sloveniji i Austriji. Dosad su morali ići na granične prijelaze Cvetlin ili Macelj, znali su raditi i duplo više kilometara. Dnevnim migrantima ovo će olakšati odlazak i dolazak s posla, dok gospodarstvenici kažu da će im ovo olakšati svakodnevno poslovanje - rekao je general Jakop.

Nakon svečanog rezanja vrpce okupljeni su se družili uz glazbu, kolače, vino i kobasice.