FOTO U sklopu prve etape 30. izdanja Tour of Slovenia biciklisti prošli i kroz Općinu Cestica Foto: Krešimir Đurić

FOTO U sklopu prve etape 30. izdanja Tour of Slovenia biciklisti prošli i kroz Općinu Cestica

| 12.6.2024. u 16:33h | Objavljeno u Našim krajem

Danas je sa startom u 12 sati u Murskoj Soboti počelo 30. izdanje biciklističke utrke Tour of Slovenia 2024., a u današnjoj,191,9 kilometara dugoj prvoj etapi, utrka, odnosno njeni sudionici, prošla je malo prije 15 sati i kroz područje općine Cestica.

Biciklisti, njih 159 iz 31 države, su preko Ormoškog mosta ušli u područje općine, nastavili kroz Virje Križovljansko do Cestice i zatim glavnom cestom do Dubrave Križovljanske gdje su kod Caffe bara Zeko ušli natrag u Sloveniju.

Brojni su mještani izašli na ulice i dali podršku biciklistima koji sudjeluju u utrci. Sudionike utrke pozdravili su i načelnik Općine Mirko Korotaj i predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen.

Kao i prethodnih godina, utrku uživo prenosi Eurosport, globalna sportska televizijska mreža, kao i RTV SLO 2.

Ovogodišnja utrka ima pet etapa, start je bio danas u podne u Murskoj Soboti, a cilj će biti u nedjelju, 16. lipnja u Novom Mestu.

U pet dana biciklisti će svladati ukupno 840 kilometara, a trasa će bicikliste voditi kroz tri susjedne zemlje, Austriju, Mađarsku i Hrvatsku, što ovu etapu čini jedinstvenom na europskom prostoru.

Cijelo vrijeme utrku prati i helikopter iz kojeg se emitira utrka, a gledatelji se također mogu i diviti slikama krajolika kroz koji utrka prolazi.

Međunarodna biciklistička utrka Tour of Slovenia, koju organizira Biciklistički klub Adria Mobil , već je nekoliko godina najveći i najpopularniji biciklistički događaj u Sloveniji.

U šest godina suradnje Tour of Slovenia s emiterima Eurosport i RTV Slovenija utrku je na televiziji pratilo više od 56 milijuna, a samo prošle godine više od 10 milijuna.

Ugostivši brojne bicikliste i timove svjetske klase od svog pokretanja prije više od 30 godina, Tour of Slovenia se etablirao kao događaj međunarodnog značaja.

U svojoj bogatoj povijesti utrka je postala jedinstveni sportski događaj koji raznolikim etapama povezuje mjesta diljem Slovenije, privlači veliki broj gledatelja, a povezuje i mjesta susjednih zemalja uključujući ove godine i područje općine Cestica.

Pojedinačne etape vode pored atraktivnih sela, mjesta i gradova te prirodnih i kulturnih znamenitosti koje vrijedi obići nakon utrke.

Inače, pobjednik prve etape je Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), koji je ponovio je prošlogodišnji uspjeh, obukavši prvu zelenu majicu vodećeg.

Tridesetogodišnji Nizozemac je u jakoj sprinterskoj konkurenciji na ciljnoj ravnini prestigao norveškog veterana Alexandera Kristoffa (Uno X Mobility). Treći je bio Phil Bauhaus (Bahrain Victorious).