FOTO U mađarskom gradu Csurgó održana završna konferencija EU projekta [email protected]

Varaždinske vijesti | 1.6.2023. u 12:42h | Objavljeno u Našim krajem

U Povijesnom parku u Csurgu, mađarskom gradu smještenom uz granicu s Hrvatskom, jučer je održana završna konferencija EU projekta „Active Tourism meets Advanced Technology in Cross-Border Area – Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.“.

Riječ je o projektu u kojem je Varaždinska županija vodeći partner, dok su partneri Grad Csurgó i Sveučilište Pannonia - Nagykanisza kampus te Turistička zajednica Varaždinske županije.

Glavni cilj projekta bio je obratiti se turistima koji žive u pograničnim područjima Mađarske i Hrvatske kreiranjem novih sadržaja koji im pomažu u pronalaženju lokalnih, primarno ruralnih turističkih atrakcija uz pomoć naprednih digitalnih tehnologija.

U sklopu projekta, čija je ukupna vrijednost 1.545.287,06 eura, uspostavljena su dva posjetiteljska centra, u Varaždinu i mađarskom Csurgu, razvijena je mobilna aplikacija koja sadrži turističke informacije te pet igrica, izrađena je baza vlasnika i upravitelja kulturne i prirodne baštine na projektnom području, održani su ciklusi treninga za dionike u turizmu te proveden niz drugih aktivnosti.

Projekt se s 85 posto sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014. - 2020.

- Jedan od ciljeva ovog našeg EU projekta bio je povezati ljude koji žive u pograničnim područjima Mađarske i Hrvatske te razvijati zajedništvo i suradnju. U tome smo uspjeli uređenjem posjetiteljskih centara u Varaždinu te ovdje u Csurgu. Naši centri bit će „virtualno umreženi“, povezani „prozorom“ zahvaljujući kojem će se posjetitelji u oba centra moći vidjeti. Posjetiteljski centar u Varaždinu doista je jedinstven, uređen je u podrumu povijesne Županijske palače, a prostire na površini od gotovo 400 kvadrata. U njemu na atraktivan i drugačiji način prezentiramo kulturnu i povijesnu baštinu manje poznatih ruralnih dijelova naše županije. Svjesni smo da je ovaj zajednički projekt završio. Međutim, projekt ne čine samo građevine, infrastruktura, tehnologija, nego i ljudi, stanovnici s mađarske i hrvatske strane granice. Uvjereni smo u nastavak suradnje i to ne samo na području turizma, nego i na svim drugim područjima, posebno na područjima obrazovanja, kulture i civilnog društva – istaknula je zamjenica Silvija Zagorec.

Uputila je zahvalu svima koji su uspješno realizirali projekt, baš kao i gradonačelnik Csurga János Füstös.

- U Povijesnom parku Csurgó uspostavili smo posjtetiteljski centar s interaktivnim tunelom, a uredili smo i izložbeni prostor. Dodatno smo razvijali sadržaje koji se nude u Povijesnom parku, među ostalim smo postavili nove interaktivne ploče te lijepo igralište s novim elementima. Organizirali smo i nekoliko manifestacija, srednjovjekovni sajam, kao i likovni natječaj za djecu. U sklopu projekta ostvarili smo doista lijepe stvari, no najvažnije je što smo stekli nove prijatelje. Otvorili smo „prozor“ prema hrvatskim susjedima i prijateljima u Varaždinskoj županiji. Međutim, nećemo se vidjeti samo virtualno, nego sam uvjeren da ćemo zajedničkim snagama pripremati nove projekte u kojima ćemo koristiti najnoviju tehnologiju. U budućoj suradnji puno će pomoći što je Hrvatska postala dio šengenske zone, tako da ćemo mi intenzivno raditi da što više posjetitelja dođe u Varaždinsku županiju, a vi na tome da sve više Hrvata dođe u naš grad. Još jednom zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom uspješnom projektu – istaknuo je gradonačelnik János Füstös.

Čestitke je uputio i mađarski parlamentarni zastupnik László Szászfalvi, kao i dr. Nikoletta Kaszás, glavna direktorica Sveučilište Pannon, partnera u projektu. Dr. Márton Szűcs, voditelj Zajedničkog tajništva Interreg V–A Prekograničnog programa suradnje Mađarska - Hrvatska 2014-2020, predstavio je rezultate Programa te perspektive i planove za razdoblje do 2027. godine.

Rezultate projekta Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i realizirane aktivnosti u Varaždinskoj županiji, odnosno Turističkoj zajednici Varaždinske županije prezentirali su Marta Tobias iz Varaždinske županije te direktor TZ-a Goran Mališ.

Galerija slika