Današnje je natjecanje okupilo mlade kao i one malo starije ljubitelje i poznavatelje gljiva Foto: Dražen Novosel

FOTO: Dani Vrganja u Paki - ubrano 28 vrsta gljiva, od čega desetak kg vrganja, a najveći imao 319,5 grama

| 17.9.2017. u 13:07h | Objavljeno u Našim krajem

Ni kišovito vrijeme nije spriječilo ljubitelje gljiva da se odazovu na današnju manifestaciju Dani vrganja u Paki, koju je četvrtu godinu zaredom organiziraju Turistička zajednica grada Novog Marofa i Udruga privatnih šumovlasnika Graber.

Tridesetak ljubitelja gljiva sudjelovalo je u nezaobilaznom natjecanju u berbi vrganja i drugih gljiva, među kojima je bio i saborski zastupnik Anđelko Stričak, sa stručnom determinacijom prof. Branka Bartolića, predsjednika Mikološkog saveza Hrvatske.

Toplo i vlažno vrijeme pogodovalo je gljivama, što se vidjelo i po konačnom rezultatu natjecanja. Naime, ukupno je ubrano 28 vrsta gljiva, od čega desetak kilograma vrganja, a najveći pojedinačni primjerak imao je 319,5 grama.

Organizatori su za poslijepodnevne sate predvidjeli obilazak brana dabrova uz stručno vodstvo, obilazak utvrde Paka, Lov na crni tartuf s renomiranim tartufarom i psom, a u 16, 17 i 18 sati jela od gljiva i tartufa spravljat će Damir Crleni. Od 15 do 19,30 sati predviđen je zabavni program uz tamburaše. Zahvaljujući Udruzi Pivara Sjever, može se kušati i pivo od vrganja.

Dani vrganja u Paki počeli su sinoć stučnim skupom s aktualnim temama iz područja šumarstva i šumskih proizvoda. Stručni je skup održan u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu. Organizator je bila Lokalna akcijska grupa LAG Prizag, a ovogodišnja tema bile su mogućnosti financiranja projekata ruralnog razvoja preko LAG-a (iz mjere 19) i putem mjera 6 i 7.

U organizaciji Savjetodavne službe i Udruge privatnih šumovlasnika Graber održano je predavanje „Primjeri provedenih projekata sufinanciranih sredstvima iz mjera ruralnog razvoja u šumarstvu“.