FOTO: Trideset sorti mladog vina i 60 kg kestena za posjetitelje Martinja u Cestici

| 14.11.2015. u 19:40h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu europskog projekta DE-PARK danas je u Cestici, točnije u prostorima DVD-a Babinec, održano tradicionalno Martinje.

Martinje su organizirali članovi cestičke Udruge vinogradara sv. Martin koji su za današnju prigodu osigurali čak trideset sorti različitih vina svojih članova te šezdestak kilograma pečenih kestena.

- Iz godine u godinu pojačavamo intenzitet proslave Martinje i budući da je bila dobra godina, malo smo se jače pripremili za današnju proslavu. Pripremili smo trideset različitih mladih vina naših vinara, a svaki od posjetitelja uz simboličnu donaciju dobije čašu s logom udruge koju nosi oko vrata i degustira mlado vino koje god želi - doznajemo od Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara sv. Martin.

Inače, ova je godina bila posebno dobra za vinogradare, napominje.

- Vinogradari su vrlo zadovoljni godinom jer su vina dobra i obećavajuća. Na njihovu je slatkoću utjecao veliki broj sunčanih sata, a vinograd pamti svaki sunčani sat tako da su nastali dobri šećeri, dobre arome i naposljetku dobro vino - dodao je.

Zadovoljan ovogodišnjim odazivom mještana na cestičko Martinje bio je i načelnik Mirko Korotaj koji nam je rekao više o europskom projektu DE-PARK.

- Projekt vrijedan 85.000 eura provodimo s hrvatskim općinama Klenovnik i Bednja te s TKIC-om Lepoglava i Udrugom Eko muzej Lepoglava, dok su partneri sa slovenske strane općine Podlehnik i Žetale te Halo iz Cirkulana i Javni zavod za kulturu, turizam i razvoj općine Rogatec. Radi se o projektu tradicijskih običaja na ovom području pri čemu je na području općine Cestica tema vinogradarstvo. Počeli smo s postavljanjem klampotica, sada je Martinje, a završavamo s manifestacijom Vincekov res u siječnju. Između imamo gastronomiju i moram reći da se u projekt uključilo dosta naših OPG-ovaca i poduzetnika - istaknuo je Korotaj.