Tribini potpredsjednika Vlade Predraga Štromara nazočio je i načelnik Općine Zvonko Šamec

FOTO: Tribina potpredsjednika Vlade u Trnovcu B. o energetskoj obnovi obiteljskih kuća

| 11.3.2020. u 11:34h | Objavljeno u Našim krajem

U dvorani Općine Trnovec Bartolovečki potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar jučer je zainteresiranim građanima predstavio sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća.Kako se očekuje da će krajem prvog kvartala ove godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisati Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća, na tribini „Energetski pametnije, za život ugodnije“, u organizaciji Općine Trnovec Bartolovečki, Štromar je govorio o ovoj popularnoj mjeri, uvjetima prijave i prihvatljivim aktivnostima, za što su u financijskom planu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurana nacionalna sredstva.

Potpredsjednik Vlade je istaknuo da mjera pomoći vrijedi za postojeće obiteljske kuće, bez obzira na godinu izgradnje, s osnovnim uvjetom da su legalizirane. Dodao je da je namjera pomoći građanima koji žive u starijim kućama i troše puno na energente. Sufinanciranje je 60 posto, do maksimalnog iznosa od 60.000 kuna.

Ciljevi su ekološki sa smanjenjem potrošnje energije i smanjenjem emisija CO2 u atmosferu, ali i financijski sa smanjenjem mjesečnih troškova za energente. Prijavitelji mogu biti svi građani, vlasnici postojećih obiteljskih kuća, bez obzira na godinu izgradnje, a moraju biti vlasnici zakonski izgrađenih obiteljskih kuća. Javni poziv namijenjen je samo vlasnicima obiteljskih kuća energetskog razreda (prema QH,nd) minimalno D ili lošijeg – naglasio je ministar Štromar i nastavio da se prijaviti mogu i vlasnici obiteljskih kuća koji su u opasnosti od energetskog siromaštva, a njima se obnova sufinancira u 100-postotnoj vrijednosti.

Štromar je na tribini odgovarao na brojna konkretna pitanja zainteresiranih građana, a za sva pitanja bit će otvoren i besplatni telefon, dok će se dodatne informacije moći pronaći na internetskim stranicama Fonda za energetsku učinkovitost i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Tribini je nazočio i Zvonko Šamec, načelnik Općine Trnovec Bartolovečki koji je istaknuo da ga iznimno veseli što je zahvaljujući subvencioniranju stambenih kredita mladim ljudima pružena šansa da ostanu i žive u svome kraju, a itekako je dobrodošla mjera i obnova obiteljskih kuća.

Na našem se području dosad mnogo mladih ljudi javilo za poticanu stanogradnju, odnosno za sufinanciranje kredita uz manju kamatu, a to je garancija opstanka na ovim područjima, u našoj lijepoj Hrvatskoj, zahvaljujući vladi te posebno Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Sada je tu i priča koja se dugo čekala, a to je obnova obiteljskih kuća, fasada, prozora, krovišta. Interes je velik, takve su stvari uvijek dobrodošle i mi ćemo ih podržavati na području Općine Trnovec Bartolovečki – kazao je načelnik Šamec.

Galerija slika