Program obilježavanja Dana Općine Mali Bukovec nastavljen je u subotu i to s onom najslasnijim dijelom, natjecanjem u kuhanju kotlića u centru naselja Mali Bukovec. Prilika je to bila da udruge i mještani Općine Mali Bukovec, ali i susjednih, prijateljskih općina pokažu svoje kulinarsko znanje, a na ovogodišnjem izdanju kuhanja „Kotlića”, natjecatelji su pripremali kotlovinu! Načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković istaknuo je kako su ovogodišnje natjecanje u kuhanju kotlovine, umjesto kotlića, natjecatelji jako dobro prihvatili.
- Natjecanje je okupilo impresivan broj ljudi, odnosno ekipa i jako mi je drago što su ljudi to prepoznali te na ovaj način slave naše Dane - rekao je Marković.
Na području Općine Mali Bukovec djeluje 17 udruga, a Marković kaže kako upravo ovih dana pomažu da se osnuju još dvije. Iskoristio je priliku da pohvali vatrogasce zbog sudjelovanja u sustavu civilne zaštite, a istaknuo je i pohvalio još jednu udrugu koja je po prvi put na natjecanju.
- Jedna od najvažnijih i najaktivnijih udruga koje djeluju na našem području je Udruga obrtnika i zanatlija Općine Mali Bukovec. Ova je udruga unatrag nekoliko godina započela akciju sakupljanja starih eksponata koji su danas ovdje izloženi. Neki od članova Udruge izložili su i svoje proizvode. Iduće godine namjeravamo to povećati i uključiti još veći broj njihovih članova da se pridruže izložbi svega onoga što oni mogu napraviti, ali i onoga što se nekada radilo i razvijalo u obrtništvu – poručio je načelnik Marković.
Idejni začetnik ovog natjecanja u Malom Bukovcu bio je Nenad Vrban, ujedno i glavni organizator natjecanja, a inspiraciju je pronašao sudjelovanjem na brojnim takvim natjecanjima diljem Hrvatske i svijeta.
- Hodajući po natjecanjima došao sam na ideju o organiziranju ovakvog natjecanja u jednom „malom” Malom Bukovcu. Ovogodišnje pripremanje kotlovine okupilo je prvenstveno udruge iz Malog Bukovca, ali i prijateljskih udruga i DVD-ova, a sve je u znaku prijateljstva – rekao je Vrban.
Članica žirija, Grozdana Bohorč objasnila je pravila i kriterije kojima su odabrani oni najbolji. -Krumpir nije smio biti niti sirov niti raskuhan, meso je trebalo biti dobro kuhano i sve dobro začinjeno, a boja crvena. Svi su natjecatelji jako dobri i iskusni, neki su već 4. godinu s nama, ali samo jedan može pobijediti – kazala je Bohorč. Tradicionalnom, četvrtom kuhanju „Kotlića” prisustvovao je i varaždinski župan Anđelko Stričak.
- Ovo je odlično! Bitno je da se ljudi druže i vesele, toga danas, kada je tempo života ubrzan, nedostaje svima. Ovo treba poticati i preslikati u ostale sredine – rekao je župan Stričak koji je najavio mogućnost da sve općine i gradovi imaju ovakvu manifestacije, a da bi finale svih pobjednika bilo uoči Dana županije početkom rujna. Inače, na natjecanju u Malom Bukvocu bila je čak 21 ekipa te je žiri zaista imao težak posao u odabiru najboljeg tanjura. Međutim, slijedeći zadane kriterije, najbolji „Kotlić” pripremila je ekipa iz Lovačkog društva „Prepelica”, drugo mjesto osvojila je ekipa „Stolarija Jakopčin”, dok je ekipa „Titanik” osvojila treće mjesto.