FOTO Svjetska platforma Geofolk ponovo u Brezničkom Humu

Varaždinske vijesti | 1.6.2022. u 09:41h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Svjetska platforma Geofolk, koja jedinstvenom profesionalnom fotografijom vizualno baštini i čuva narodne nošnje i običaje iz svih dijelova zemaljske kugle, a koja je prvu takvu nošnju iz Republike Hrvatske jesenas Svijetu predstavila upravo iz Brezničkog Huma, prošlog je vikenda bogatija za još nekoliko stotina novih fotografija folklora i kulturne baštine sjeverozapadne Hrvatske.

Osnivač Geofolka autor umjetničke fotografije i svjetski poznati fotograf mađarskih korijena koji živi i radi u Rumunjskoj David Botond, i kojemu je početkom godine u središtu Europske Unije u Bruxellesu uručena prestižna nagrada Europskog građanina 2021., odabrao je upravo Breznički Hum za svoj drugi hrvatski Costume Session Event.

Podsjećamo, prvi je puta u Humu boravio prošlog studenoga, kada su njegovom fotografijom obuhvaćene narodne nošnje velikoga dijela Hrvatske.

I baš kako je Europska Unija u Geofolku prepoznala jedinstveni projekt koji obuhvaća izvanrednu zbirku fotografija koje ujedinjuju tradiciju i kulturu, diveći se i čuvajući identitetske elemente zajednica žena, muškaraca i dječjih kostima iz cijeloga Svijeta, tako je i autor platforme Geofolk David Botond u Brezničkom Humu prepoznao idealnog partnera koji putem svojih kontakata kroz Orkestar limene glazbe Sveti Martin ali i do sada odrađene europske projekte uspijeva kontaktirati, dogovoriti, organizirati i na jednom mjestu okupiti brojne predstavnike kulturno-umjetničkih društava iz regije i šire.

- Na svojim putovanjima i poslovnim susretima u Indiji, Meksiku, Japanu, Bugarskoj, Litvi, Peruu, po Africi i posvuda drugdje gdje sam radio, upoznao sam stotine i tisuće vrlo korektnih ljudi, no nigdje nisam dobio profesionalniju podršku kao u Hrvatskoj – naglašava Botond.

- Ovo posebno zahvaljujući visokoj razini profesionalnog pristupa nekolicine ljudi iz Brezničkog Huma koje sam poslom susreo, poput tajnice Orkestra limene glazbe Karle Hegedić, bez čije pomoći ne bismo stigli u tako kratkom vremenu realizirati posao koji inače potraje i nekoliko tjedana – napominje Botond.

Za ovaj poslovni posjet Hrvatskoj sa zadovoljstvom sam otkazao unaprijed dogovoreni odlazak u Finsku i Litvu, te sam uvjeren da ćemo napraviti još puno fotografija prekrasnih kostima i hrvatskih narodnih nošnji u drugoj polovici srpnja, kada ponovo ovamo dolazimo raditi – zaključio je umjetnik.

Potom će uslijediti odlazak Geofolka u Srbiju pa u Makedoniju, gdje će nastati paleta novih fotografija za objavu na ovoj svjetski poznatoj i nagradama bogatoj platformi Geofolk, koja se može pratiti putem Facebooka ili Instagrama.

Označeno u