FOTO Sveti Nikola posjetio djecu i mališane u centru svijeta

| 7.12.2022. u 10:43h | Objavljeno u Našim krajem

Sveti Nikola nije ni ove godine zaobišao Osnovnu školu Ludbreg, dječje vrtiće Iskirca, Radost, Smjehuljica, Sunce moje malo i štićenike Ludbreškog sunca. Stigavši kočijom, Sveti Nikola za mališane je pripremio pravo iznenađenje.

Darove za svu djecu i ove je godine osigurala općina Grad Ludbreg, a u podjeli darova pomogla mu je i Turistička zajednica Grada Ludbrega.
Kako bi zahvalili Svetom Nikoli, mališani su napisali pisma i naslikali crteže.

Tko je zapravo sveti Nikola?

Sveti Nikola rođen je u Patari u Maloj Aziji u 3. stoljeću. Roditelji su mu umrli dok je bio vrlo mlad. Nikola poznat po čovjekoljublju postao je svećenik, a kasnije i biskup. Prodavao je svoj imetak kao bi novcem od prodaje mogao pomoći siromašnima.

Svetac djece i pomoraca

Uz svetog se Nikolu vežu mnoge legende. Po jednoj od njih svojim je blagoslovom spasio dijete koje se gušilo zbog čega je prozvan zaštitnikom djece. Druga pak legenda kaže kako je sveti Nikola doznao za siromašnog čovjeka koji je imao tri kćeri. Za njihovu mu je udaju trebao miraz pa mu je Nikola, kroz prozor, u tri navrata, ubacio vrećicu zlatnika.

Zaštitnik pomoraca postao je zahvaljujući legendi po kojoj se na hodočašću u Svetu zemlju našao u oluji. No, sveti je Nikola smirio more i spasio brod. Umro je u dubokoj starosti, 6. prosinca 343. godine. Taj se datum danas slavi kao blagdan Svetog Nikole.

Označeno u
Galerija slika