FOTO Sveti Đurđ: Žurne službe spremne za sve izazove modernog vremena Foto: Foto Novak

FOTO Sveti Đurđ: Žurne službe spremne za sve izazove modernog vremena

VV | 28.4.2023. u 17:44h | Objavljeno u Našim krajem

U Svetom Đurđu došlo je do potresa, stanovništvo je osjetilo razumljivu nelagodu, a dio ljudi počeo je paničariti. Utjecalo je to na nastanak složene prometne nesreće s više stradalih osoba, ozljeđivanje nepažljive nekolicine polaznika osnovne škole i dječjeg vrtića koji su žurili s evakuacijom, paničnu reakciju i nestanak nekolicine osoba u obližnjem šumarku, a na više okolnih objekata došlo je do propuštanja plina uslijed oštećenja plinskih instalacija u potresu.

Opisana situacija predstavlja scenarij pokazne vatrogasne vježbe, odnosno vježbe operativnih snaga sustava civilne zaštite općine Sveti Đurđ koju je 24. travnja ove godine u središtu Svetog Đurđa izvelo 120 operativaca raznih službi, među kojima 50-ak operativnih članova iz svih 6 dobrovoljnih vatrogasnih društava koji čine Vatrogasnu zajednicu općine Sveti Đurđ, zatim članovi DVD-a Ludbreg, DVD-a Mali Bukovec, DVD-a Martijanec i DVD-a Veliki Bukovec, pripadnici Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg i Društva Crvenog križa Varaždinske županije, HGSS – Stanice Varaždin, hitne medicinske službe i policije.

Ova vježba obuhvaćala je nešto veći broj sudionika od uobičajenog, s obzirom da je kao takva sastavnim dijelom projekta „Zajedno smo sigurni“, vođenog od strane Gradskog društva Crvenog križa Ludbreg, zajedno s Društvom Crvenog križa Varaždinske županije kao partnerom u projektu, pri čemu je temeljni cilj projekta osvješćivanje javnosti o rizicima od nastanka nepogoda poput ove koja je prikazana u vježbi te podizanje pripravnosti žurnih službi za kvalitetnu i brzu reakciju.

Bilo je to jedno od središnjih događanja povodom ovogodišnjeg Đurđeva, odnosno Dana Općine Sveti Đurđ, popraćeno od strane stotinjak zainteresiranih promatrača.

Zapovjednik vježbe odnosno općinske vatrogasne zajednice Stjepan Kovaček izrazio je zadovoljstvo reakcijom i sinergijom svih okupljenih žurnih službi na određene nenajavljene dijelove scenarija, kao i opremljenošću sudionika vježbe. Nakon primljenog prijavka posebne pohvale okupljenim operativcima uputio je općinski načelnik Josip Jany. On je u svom govoru istaknuo ponos zbog dobro opremljenog, uvježbanog i uvijek spremnog vatrogastva na području općine, najavivši pritom nove investicije u vatrogastvo, među kojima dovršetak izgradnje novog vatrogasnog spremišta u Strugi, početak proširenja vatrogasnog spremišta u Komarnici Ludbreškoj te pokretanje javne nabave za nabavu novog navalnog vozila DVD-a Sveti Đurđ.