FOTO Sveti Đurđ slavi svoj dan, a načelnik Josip Jany veseli se novim velikim projektima Foto: Martin Novosel

FOTO Sveti Đurđ slavi svoj dan, a načelnik Josip Jany veseli se novim velikim projektima

| 23.4.2024. u 20:04h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Sveti Đurđ slavi svoj dan, a u tijeku je program Đurđeva 2024. U programu koji je je dosta bogat, bilo je sadržaja za svakoga ponešto, od sporta, do kulture. Održale su se likovna kolonija, kuharstvo, nogometaši su odigrali turnire, vatrogasci su pokazali svoj dio spremnosti u velikoj akciji civilne zaštite, dok je Dječji vrtić Suncokret imao i svoju priredbu, a danas je na red došla i svečana sjednica koja se održala u svečanoj sali u zgradi Općine.

- Svi segmenti društva bili su pokriveni ovih dana na Đurđevu, a ono što je bitno za našu općinu, u prethodnom razdoblju su bile velike investicije od kojih vrijedi spomenuti rotor u Hrženici u vrijednosti od negdje oko 200.000 eura koju smo zajednički realizirali sa ŽUC-om. Napravili smo nogometno košarkaški centar u Luki Ludbreškoj kojeg smo realizirali sa LAG-om Izvor. Napravili smo parkiralište koje je kod nas ispred općine i škole, to dugi niz godina nismo mogli dobiti u vlasništvo. Moram spomenuti dobru suradnju sa ŽUC-om s kojima smo napravili i novu biciklističku stazu. Imamo i prvi semafor u općini Sveti Đurđ što je dobro jer smo imali dosta sudara, a to je jedini način na koji možemo usporiti neke vozače - istaknuo je Josip Jany, načelnik općine Sveti Đurđ.

Također je naglasio novi saziv sabora u čijim redovima se nada da će svoje mjesto imati i Predrag Štromar te Dubravko Bilić čime bi se po njegovom mišljenju ubrzala realizacija projekata koje planiraju u Svetom Đurđu.

- Bit svega je da novi saziv sabora bude pokrenuo onaj dio koji nam je jako bitan, ne samo za našu općinu, već i za našu županiju, a to je podravska brza cesta koja bi spojila granicu Slovenije sa Varaždinom, Ludbregom i Koprivnicom, da nam se maknu ti silni kamioni te taj promet koji prolazi našim cestama. Još jedna cesta bi trebala biti jako bitna na području Bukovca i Svetog Đurđa. Ta cesta koja bi se spajala na autoput bi nam također opet pomogla da nam se kamioni izmaknu iz prometa u općini - istaknuo je među ostalim Jany.

Spomenuo je i Dom za dnevni boravak starijih osoba sa smještajnim jedinicama, posao vrijedan oko milijun eura koji ima rok izvođenja radova od 15 mjeseci, što znači da bi se dom trebao, uz zasebnu javnu nabavu namještaja, dovršiti u 2025. godini.

- Općina će zaposliti u tom domu oko 25 ljudi, a važno je napomenuti da će Općina participirati u troškovima, subvencionirati dio iznosa korisnicima koji su mještani općine dok će vanjski korisnici plaćati punu cijenu. Također, što je za mlade najvažnije, idemo u proširenje dječjeg vrtića Suncokret te ćemo povećati kapacitet za još 20 djece - istaknuo je Jany.

Nada se da će se pokrenuti i aglomeracija Ludbreg u kojeg bi bila uključena i općina Sveti Đurđ. Među gostima na današnjoj sjednici bila i Silvija Zagorec, zamjenica varaždinskog župana Anđelka Stričaka, koja je naglasila da Županija jako dobro surađuje sa Svetim Đurđom u realizaciji projekata važnih za ovaj kraj.

- Općina Sveti Đurđ u Županiji ima dobrog partnera, imali su ga do sada, a imat će ga i ubuduće. Veseli me realizacija brojnih projekata, a veseli me naše ulaganje kroz Županisku upravu cesta pa tako ove godine planiramo uložiti oko 530 tisuća eura  kako bismo poboljšali cestovnu infrastrukturu jer nam je sigurnost svih sudionika prometa jako bitna pa smo tako sudjelovali u izgradnju rotora u Hrženici, a projekt koji mogu najaviti ove godine je presvlačenje asfaltnog tepiha na relaciji Hrženica - Sveti Đurđ. Vodimo i iznimnu brigu o obrazovanju, želimo biti županija jednakih šansi pa smo u OŠ Sveti Đurđ ugradili fotonaponske čelije, kupili nova računala i asfaltirali prilaz školi. Ono što me posebno veseli da je Sveti Đurđ poljoprivredna općina pa stanovnici ovog područja koriste naše mjere pa tako pozivam naše građane da koriste poticaje od prije mjesec dana. Želim pohvaliti rad svih udruga na području općine jer one čine dušu svake općine i najbolji su promotori općina. Varaždinska županija je županija s pričom i tradicijom, ali smo toliko jaki koliko su nam jake jedinice lokalne samouprave - istaknula je Zagorec.

Na kraju sjednice, načelnik Jany je već tradicionalno podijelio bukete svim pripadnicama nježnijeg spola.