FOTO Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen Dan općine Breznički Hum

| 11.11.2021. u 17:53h | Objavljeno u Našim krajem

U nazočnosti saborskih zastupnika Natalije Martinčević i Predraga Štromara, varaždinskog župana Anđelka Stričaka, predsjednika HNS-a Stjepana Čuraja, predsjednika NS Reformisti Radimira Čačića, načelnika i gradonačelnike susjednih i prijateljskih općina i gradova, vijećnika općinskog vijeća Brezničkog Huma, gospodarstvenike i prijatelje općine Breznički Hum, predstavnike policije, tvrtki i udruga, laureate ovogodišnje svečanosti, večeras je u Vatrogasnom domu u Brezničkom Humu održana svečana sjednica Općinskog vijeća kojom je proslavljen Dan općine i blagdan Svetog Martina zaštitnika Općine.

Sjednici su nazočili i gosti iz prijateljske općine Joseni u Rumunjskoj predvođeni njihovim zamjenikom načelnika Laszlom Bege.

Nazočne na sjednici uvodno je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Marko Fišter, koji je okupljene pozvao na minutu šutnje za sve preminule vijećnike i one koji su svoje živote dali za Domovinu, nakon čega je načelnik Općine Zoran Hegedić podnio izvještaj o radu Općine u protekloj godini.

- Usprkos svemu općina Breznički Hum u proteklom je razdoblju funkcionirala bez poteškoća i u uobičajenom ritmu provodeći sve svoje zakonom predviđene obveze kao i projekte koji se odnose na održavanje i investicije u infrastrukturu, društveni, kulturni i sportski život te suradnju s lokalnim institucijama - od škole do crkve. Na završetku ove godine posebno bih želio zahvaliti našim udrugama i pojedincima koji su vrijedno radili na promociji kulturno-tradicijske baštine i stvaralaštva. Kroz zimske mjesece 50-tak se naših domaćica organiziralo uz vodstvo gđe Darinke Andrašek, te su na poseban način nastavile zajedničku tradicijsku manifestaciju ,,Starinski žmaki” sakupivši više od 150 različitih starinskih recepata te ih uobličivši u jednu od najbolje pripravljenih starinskih kuharica s našega područja. Time smo od zaborava spasili jedan dio naše bogate tradicije - naglasio je načelnik Hegedić.

- Osim kulturnih aktivnosti, posebno mjesto uvodnika pripada Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Šćepanje koje je ove godine obilježilo svoju vrijednu i vrlo uspješnu 70. obljetnicu. Tom prilikom smo dodatno opremili naše vatrogasce pribavivši novo pick-up vozilo za hitne intervencije te tako povećali operativnu sposobnost naših vatrogasaca, a koje smo ovom društvu predali na korištenje na proslavi njihova velikog jubileja. Pripadnici DVD-a Šćepanje ove su godine i posebno nagrađeni za svoj rad odličnim plasmanom na državnom vatrogasnom natjecanju održanom u Varaždinu - rekao je načelnik Hegedić, kojemu je ovo peti mandat na funkciji načelnika Općine.

U ime  općinskih i gradskih vlasti okupljenima se obratio načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, nakon čega je okupljene pozdravio varaždinski župan Anđelko Stričak, dok je u ime saborskih zastupnika govorio Predrag Štromar te zamjenik načelnika prijateljske općine Joseni u Rumunjskoj Laszlo Bege.

Na sjednici općinskog vijeća održanoj 21. Listopada 2021. godine donesena je Odluka o dodjeli Zahvalnica za izuzetno zalaganje u radu, ostvarene rezultate i poseban doprinos promociji i života općine Breznički Hum u zemlji i inozemstvu. Zahvalnice, nijh 15, na večerašnjoj su sjednici dodijelili načelnik i predsjednik Vijeća općine Breznički Hum Zoran Hegedie i Marko Fišter.

Dodjeljene su i Godišnje nagrade za osobit doprinos i ostvarene rezultate na državnim i međunarodnim učeničkim natjecanjima, te osobit doprinos u promicanju ugleda općine Breznički Hum. 

Godišnje su nagrade primili Sebastian Tukač, Emanuel Tukač i Sven Tomašek, a u ime nagrađenih obratio se Josip Šafranec.

Sebastian Tukač je na brojnim državnim natjecanjima viceprvak Hrvatske iz matematike i njemačkog jezika u uzrasnim kategorijama, odlični rezultati na medunarodnim olimpijadama iz njemačkog jezika državne razine IDO.

Emanuel Tukač osvojio je zlatnu medalju na american computer science league, ima odlične rezultate na državnim natjecanjima iz njemačkog jezika, viceprvak Hrvatske iz osnova informatike i matematike, brončani na srednjeeuropskoj matematičkoj olimpijadi pojedinačno i ekipno. 

Sven Tomašek je na natjecanjima do sada osvojio 3 treća, 5 drugih i 2 prve nagrade te je 2021. godine odabran predstavljati Republiku Hrvatsku na svjetskom trofeju harmonike.