FOTO Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan općine Trnovec Bartolovečki

| 21.4.2022. u 19:28h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, koja je održana u školsko sportskoj dvorani Osnovne škole u Trnovcu, danas je obilježen Dan Općine Trnovec Bartolovečki.

Sjednici su nazočili saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Natalija Martinčević, saborski zastupnik Siniša Jenkač, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec i drugi gosti.

Uvodno se okupljenima obratio predsjednik Općinskog vijeća Općine Trnovec Bartolovečki Dalibor Jurak. Napomenuo je da je od konstituirajuće sjednice 17. lipnja 2021. godine pa do danas, održano 8 sjednica Općinskog vijeća, na kojima se raspravljalo o osamdesetak točaka dnevnog reda.

- Na većini sjednica je bilo nazočno svih 13 općinskih vijećnika što dokazuje da vijećnici svoju dužnost shvaćaju krajnje odgovorno i ozbiljno što je i jedan od preduvjeta razvoja Općine, ali i novih ulaganja. Proračunom je predviđen velik broj ulaganja, a oni važniji su svakako modernizacija javne rasvjete te razvoj optičkog Interneta. Započet će i priprema projektne dokumentacije za izgradnju projekta aglomeracije u Štefancu, Šemovcu i Zamlaki. Započet će i radovi na unutarnjem uređenju društvenog doma u Zamlaki. U Bartolovcu se uređuje i zgrada bivšeg Matičnog ureda, a planira se i adaptacija kuće Poljajke, pri čemu je pokrenut postupak prema Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, jer je objekt u vlasništvu Republike Hrvatske. Naručeni su i projekti za izgradnju dječjeg vrtića te kulturnog centra, a u tijeku je i proces sanacije ilegalnih odlagališta otpada. U tijeku su dogovori s Hrvatskim cestama i Policijskom upravom varaždinskom u kontekstu povećanja sigurnosti na državnoj cesti D2, a cilj je postavljanje dvaju kućišta za kamere te svjetlosnih signala na svim pješačkim prijelazima. Saniraju se i dvije ceste, Ulica Kralja Tomislava i Ulica Ruđera Boškovića u Trnovcu. Svi navedeni projekti dokaz su brige o ravnomjernom razvoju svih naselja u Općini Trnovec Bartolovečki, a realizacija svih tih projekata ne bi bila moguća bez izvrsne suradnje s Vladom, javnim poduzećima i Varaždinskom županijom na čelu sa županom Anđelkom Stričakom i zamjenicom župana, ovdje prisutnom Silvijom Zagorec - rekao je Jurak.

U nastavku svečane sjednice okupljenima se obratila načelnica Općine Verica Vitković.

- U početku obnašanja ove dužnosti, nažalost, našla sam se u situaciji teškoj za konstruktivan rad, a sve su pratile i brojne neargumentirane kritike. Srećom, zahvaljujući velikim naporima tek nekolicine ljudi u Jedinstvenom upravnom odjelu koji su zajedno sa mnom predano radili, svi tekući poslovi bili su obavljeni, pripremao se proračun i planirali su se projekti za naredno razdoblje. Odmah smo krenuli s konkretnim stvarima što se tiče odgoja i obrazovanja - rekla je uvodno Vitković.

- Povećali smo učešće u sufinanciranju cijene dječjeg vrtića na 1.000 kn po djetetu, što predstavlja gotovo 60% ekonomske cijene. Realizirani su i dodatni programi za djecu predškolskog uzrasta, kao što su učenje stranog jezika, organizacija stručnog rada pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju i predškolski program za djecu koja nisu polazila vrtić. Kako bi roditeljima smanjili troškove, za sve osnovnoškolce financirali smo nabavku radnih bilježnica i školskog pribora. Donijeli smo i odluku o financiranju zapošljavanja na neodređeno za 5 učiteljica u produženom dnevnom boravku u obje naše škole. Za sve srednjoškolce je donijeta odluka o sufinanciranju prijevoza u iznosu 100 kn mjesečno po učeniku. Ukupno stipendiramo 71 studenta s po 500 kn mjesečno za studente koji studiraju na području naše županije, odnosno 700 kn mjesečno koji studiraju izvan naše županije. Naših 1320 umirovljenika primilo je ,,božićnicu“ u iznosu 200 kn i ove godine ,uskrsnicu" u iznosu 200 kn - dodala je Vitković.

Vrlo važan projekt bila je sanacija 76 kilometara poljskih putova koji su zatečeni u iznimno lošem stanju, napomenula je načelnica.

- U suradnji s našim poljoprivrednicima, omogućili smo prohodnost putova, a sada slijede i radovi na njihovom proširenju. Zadovoljstvo naših poljoprivrednika tim projektom vrijedno je svakog truda. Paralelno su se odvijali i neki manji projekti unutarnje uređenje prostorija koje koristi Agro udruga, izgradnja i opremanje dva sanitarna čvora, kao i postavljanje podnih obloga oko društvenog doma u Štefancu, zatim izgradnja nadstrešnice kod nogometnog stadiona NK Trnje, a nabavljene su i nove mreže za golove u Zamlaki i Žabniku. Ovi projekti izgledaju jednostavni i mali, ali vjerujte našim mještanima puno znače - rekla je Vitković.

- Za uređenje društvenog doma u Zamlaki naručen je troškovnik, a u planu je zamjena rasvjete i električne instalacije, te sanacija zidova i postavljanje podnih obloga. U drugoj fazi za ovaj objekt planiramo i postavljanje nadstrešnice. Za dogradnju čekaonice kod ambulante u Šemovcu, napravljen je glavni projekt i predan je zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole. Očekujemo da ćemo do jeseni uspjeti završiti ovaj projekt, kako bi naši mještani imali primjeren zatvoreni prostor kada čekaju kod liječnika ili stomatologa.

- Postojeća grobna kuća u Šemovcu je derutna i nije adekvatna za ovu namjenu, stoga smo pripremili dokumentaciju i proslijedili zahtjev za dobivanje građevinske dozvole za dogradnju i adaptaciju, a sredstva za izvođenje radova osigurana su u našem proračunu. Istovremeno, ove godine kod groblja u Bartolovcu zamijenit ćemo ogradu s prednje strane groblja. Smatramo da je uređeno groblje i poštivanje naših predaka, jedna od slika nas samih. Za nadstrešnicu kod društvenog doma u Štefancu u tijeku je izrada glavnog projekta. U društvenom domu u Žabniku zamijenit ćemo sistem grijanja, a za te radove ishođena je cjelokupna dokumentacija. Radovi na unutarnjem uređenju bivšeg „matičnog ureda“ u Bartolovcu su u tijeku, a odnose se na postavljenje podnih, stropnih i zidnih obloga. Ukupna vrijednost radova iznosi 350 tis. kn, a završetak radova ugovoren je za 30. travnja ove godine. Ovaj objekt je javne namjene, sada će biti kompletno adaptiran i vjerujem da će ga naši mještani s veseljem koristiti - rekla je Vitković.

Jedan od važnijih projekata je odabir investitora izgradnje optičke mreže na području cijele općine.

- Prema sporazumu taj projekt mora biti dovršen do kraja 2023. godine, a Općina će u cijelosti snositi trošak priključka na optiku za svako zainteresirano domaćinstvo. U tijeku je ishođenje dokumentacije za modernizaciju javne rasvjete na području cijele Općine, kako bi je zamijenili učinkovitom led rasvjetom. Paralelno se radi i na ishođenju građevinske dozvole za izgradnju javne rasvjete u ulici Gustava Krkleca u Trnovcu - jer to je jedina ulica u Općini koja još nema javnu rasvjetu. Isto tako u tijeku je ishođenje dokumentacije za izgradnju javne rasvjete u Poduzetničkoj zoni u Trnovcu. Ulaganjem u našu Poduzetničku zonu Trnovec potaknut ćemo buduće investitore da ulažu u Općinu Trnovec Bartolovečki, jer na taj način osiguravamo gospodarski rast i boljitak za naše stanovnike. Moram istaknuti da je početkom 2021. godine kod Poduzetničke zone na državnoj cesti D2 izgrađen jedan od najvećih rotora u našoj županiji, a investitor su bile Hrvatske ceste. Ovim putem zahvaljujemo članu Uprave, koji je i ovdje prisutan, jer je velikim dijelom zaslužan za provedbu ovog projekta - naglasila je načelnica.

U fokusu rada općinske uprave je i prometna infrastruktura.

- Krajem 2021. godine izvršena je sanacija oštećenih cesta na području cijele Općine. U tijeku su dogovori s Hrvatskim cestama i PU Varaždinskom za povećanje sigurnosti na državnoj cesti D2, a cilj je postavljanje tri kućišta za kamere. Postavit će se i ležeći policajci u Žabniku, za što imamo spreman projekt. Trenutno traju radovi na sanaciji dviju prometnica, ulica Kralja Tomislava i Ruđera Boškovića u Trnovcu ukupne vrijednosti 1,5 mil. kn a sredstva su osigurana u našem proračunu. Prema ugovoru radovi će biti završeni do 31. svibnja ove godine, a prometnice će imati obilježene pješačko-biciklističke staze. Ishodili smo i dokumentaciju za izgradnju još dviju prometnica u Trnovcu od Dravske prema Zelenom putu, te asfaltiranje ulice Ivana Mažuranića. Radi se i na ishođenju dokumentacije za izvanrednim održavanjem ulice Ivana Cankara u Trnovcu. Geodetska podloga je sastavljena, a sada se izrađuje glavni projekt, kako bi mogli zatražiti građevinsku dozvolu. U naselju Šemovec paniramo izgraditi jednu novu prometnicu s parkirališnim mjestima. To će bi jednosmjerna prometnica koja će imati ulaz na groblje kod kapelice, a izlaz kod osnovne škole u Šemovcu. Geodetska podloga za ovu prometnicu je gotova, a sada se radi na projektnoj dokumentaciji - naglasila je načelnica.

S obzirom na to da su gotovo sva dječja igrališta na području Općine stara i preko 40 godina, neupotrebljiva i opasna za korištenje, ove godine ide se na zamjenu nekoliko dječjih igrališta.

- Geodetska podloga za nova dječja igrališta je napravljena, sada se izrađuju projekti, kako bi smogli ishoditi uvjete za postavljanje novih dječjih igrališta. Paralelno su se odvijali i poslovi na pripremi dokumentacije za izgradnju skate parka.Ovaj projekt smo kandidirali na LAG izvor, kod kojeg je naša Općina članica, te očekujemo da će Odluka biti pozitivna. Odmah po dobivanju Odluke spremni smo za postupak realizacije izgradnje skate parka, kojeg naši mladi s nestrpljenjem očekuju - rekla je Vitković.

Općina ima objekt namijenjen pružanju usluge dječjeg vrtića kapaciteta 130 djece. Riječ je o montažnom objektu starom preko 40 godina, koji ne udovoljava stvarnim potrebama i današnjim propisanim standardima dječjih vrtića, napomenula je Vitković.

- Osim toga na listi čekanja je konstantno 30 - 40 djece koja su smještena u vrtićima okolnih općina. Naša Općina je mogli bismo reći prigradsko naselje i cilj nam je spriječiti iseljavanje naših mladih mještana, zadržati postojeće stanovništvo na području Općine, a jedna od tih mjera je i izgradnja novog, modernog vrtića prilagođena današnjim suvremenim uvjetima. Ovo je možemo slobodno reći - naš najvažniji kapitalni projekt koji ćemo prijaviti na natječaj iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju novog dječjeg vrtića kapaciteta 200 djece. Isto tako moram istaknuti da naselje Trnovec nema niti jedan adekvatan objekt društvene namjene, u kojem bi se odvijali kulturni i drugi slični sadržaji. Evo i danas koristimo školsku sportsku dvoranu OŠ Trnovec. Mještani Trnovca i ostalih naselja zaslužili su da imaju Kulturni centar, te je u tijeku izrada projektne dokumentacije za novi Dom kulture u Trnovcu. Dugoročni cilj nam je osigurati da Općina Trnovec Bartolovečki postane kvalitetno mjesto za život te da naše stanovništvo ima lako dostupne sve potrebne javne i društvene usluge - rekla je Vitković.

- U cilju da svi naši mještani imaju jednake uvjete za život, pokrenuli smo i inicijativu za izgradnju aglomeracije u naselju Štefanec, Šemovec i Zamlaka, koji nisu bili obuhvaćeni prvobitnim projektom. Dogovoreno je da će se ove godine izraditi koncepcijsko rješenje kako bi se pokrenuo postupak ishođenja građevinske dozvole. Prema dogovoru s predstavnicima Hrvatskih voda i VARKOM-a, izgledno je da se projekt aglomeracije za navedena naselja završi u sklopu prve faze samog projekta odnosno najkasnije do kraja 2025. godine. Istovremeno sa zadovoljstvom mogu istaknuti da je postignut dogovor s Hrvatskim vodama i Varkomom za izgradnjom kanalizacijske mreže u ulici Vladimira Nazora u Trnovcu. Općina Trnovec Bartolovečki je i član Koordinacijskog vijeća urbanog područja Varaždina, a preko ITU mehanizma cilj nam je prijaviti biciklističko-pješačku stazu kroz Općinu, koja bi bila odmaknuta od državne ceste i ostalih većih prometnica - rekla je načelnica.

Govorila je i o sanacija divljih deponija.

- Na području cijele Općine imamo nepregledne površine i nebrojene količine odbačenog otpada u procijenjenoj vrijednosti gotovo 3,0 mil. kn. U proračunu za 2022. godinu smo planirali sredstva za 1. Fazu sanacije divljih deponija u vrijednosti 1,5 mil.kn. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da smo projekt 1. Faze sanacije prijavili na natječaj Fonda za zaštitu okoliša, te smo i zaprimili Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu 600 tis. kn. Prije 10-ak dana na novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša prijavili smo i 2. Fazu sanacije divljih deponija, te očekujemo i za tu prijavu pozitivnu Odluku. Ovo je samo dio onoga što malobrojan, ali uporan tim ljudi u Općini radi svaki dan kako bi kroz projekte i aktivnosti dalje uređivali i razvijali našu Općinu. Za opstrukciju i napade izmišljenim argumentima, moj tim i ja nemamo vremena. Pozivam i članove Općinskog vijeća da svojim znanjem i iskustvom doprinose kreiranju odluka u cilju poboljšanja kvalitete života naših mještana te se nadam kako ćemo u nadolazećim godinama uspješno surađivati. Ideje i elana imamo, te ćemo se potruditi za započete projekte i dovršimo. Sve loše ostavit ćemo iza sebe, a svu snagu usmjeriti na to da Općina Trnovec Bartolovečki kroz sljedeće godine bude ne samo najveća Općina u Varaždinskoj županiji, već i najpoželjnija za život - zaključila je Vitković.

U ime prisutnih gradonačelnika i načelnika Dan općine čestitao je Branimir Nađ, načelnik općine Martijanec, a Dan Općine čestitali su zamjenica župana Silvija Zagorec i saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Natalija Martinčević.

Na sjednici su uručena javna priznanja Općine Trnovec Bartolovečki. Prijenosna računala primili su Anja Vincek, učenica 8b razreda kao najbolja učenica generacije OŠ Šemovec u školskoj godini 2021./2022. i Roko Mikulić, učenik 8a razreda, kao najbolji učenik generacije OŠ Trnovec u školskoj godini 2021/2022.

Zahvalnice su dobili Vladimir Kurtek, nositelj Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Kurtek, koji dobiva zahvalnicu za izniman doprinos u razvoju i promicanju ugleda i značaja Općine Trnovec Bartolovečki u području poljoprivrede, Josip Vlahović, nositelj Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Vlahović, za izniman doprinos u razvoju i promicanju ugleda i značaja Općine Trnovec Bartolovečki u području vinogradarstva i vinarstva, Dragutin Cecelja, zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Trnovec Bartolovečki, koji je dobio zahvalnicu za provođenje aktivnosti i mjera zaštite i spašavanja ljudi i njihove imovine i promicanja ugleda i značaja vatrogastva.

Zahvalnicu je primila i Udruga žena Trnovečko srce, za očuvanje tradicije i kulturne baštine Trnovečkog kraja. Udruga je osnovana 2007. godine i od tada neprekidno djeluje s ciljem oživljavanja svih vrsta rukotvorina i tradicijskih predmeta, prenošenjem znanja i iskustva o starim tradicijama na mlade generacije, očuvanje tradicije izrade ,,Trnovečke makovnjače", kao i Udruga umirovljenika i starijih osoba, za 20-godišnji doprinos u promicanju društvenog života umirovljenika i starijih osoba. Udruga djeluje neprekidno 22 godine, a broji preko 200 aktivnih članova.

Zahvalnica je uručena i Lovačkom društvu Kobac iz Bartolovca za 75-godišnji doprinos u promicanju lovnog gospodarstva na području Općine Trnovec Bartolovečki. Ovo lovačko društvo je osnovano 1945. godine i od svog osnutka rade na zaštiti i očuvanju divljači, mogli bismo reći oni su prijatelji prirode, jer brinu i o biljnom i o životinjskom svijetu.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je Vilimu Šagiju, za postignuće na unapređivanju sporta - stolnog tenisa. Vilim Šagi je stolnoteniski entuzijast. Još 1955. godine dao je izraditi stol od dasaka električnog mlina koji se rastavljao za pod u vatrogasnom domu u Žabniku. Uključio se s ekipom u županijsku ligu još u vrijeme studentskih dana. Bio je glavni nositelj u izgradnji stolnoteniske dvorane u Žabniku u koju je utrošeno preko 8733 dobrovoljnih sati rada članova kluba od kojih je Vilim Sagi imao 1123 sata. Godine 1999. Kao trener sa svojom ekipom sudjelovao je na dječjoj olimpijadi u Njemačkoj, gdje je osvojeno čak 5 odličja. Stolnoteniske ekipe pod vodstvom trenera Vilima Šagija
sudjelovale su i 1. i u 2. Hrvatskoj ligi i 3 godine u Superligi. Mlade kadetkinje pod vodstvom trenera bile su 5 puta za redom prvakinje Hrvatske. Gospodin Šagi bio je aktivan i u društveno političkom radu, te je bio u 3 mandata član Općinskog vijeća.

U ime nagrađenih prigodno je govorio Josip Vlahović.