FOTO Svečanom sjednicom Općinskog vijeća nastavljeno obilježavanje Dana Općine Sračinec Foto: Luka Šalamon

FOTO Svečanom sjednicom Općinskog vijeća nastavljeno obilježavanje Dana Općine Sračinec

Varaždinske vijesti | 28.9.2023. u 19:33h | Objavljeno u Našim krajem

U nazočnosti brojnih gostiju danas je u parku Velika graba održana svečana sjednica Općinskog vijeća, kojom je nastavljeno obilježavanje Dana općine Sračinec.

- Ova današnja sjednica bila je vezana uz 480 godina od prvog pisanog dokumenta o naselju Sračinec, kao i uz 30 godina od konstituiranja Općine Sračinec. Dodijeljena su priznanja, a ponosan sam što smo svim našim ljudima koji su bili u prvom sazivu Općinskog vijeća, kao i prvom načelniku, dali priznanja. Općina Sračinec, odnosno naselja Sračinec i Svibovec Podravski trebali su pripasti Općini Martijanec, ali, zahvaljujući ljudima koji su tada radili u Mjesnoj zajednici, oni su se izborili da smo dobili status Općine i mislim da je Općina Sračinec svijetli primjer jedne jedinice lokalne samouprave ove veličine i opravdala je postojanje, Renesansa je razvoja Općine zadnjih 30 godina - rekao je uvodno načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

- Radilo se puno projekata. Ove smo godine završili ulicu Đure Kuhara, ulicu Matije Gupca, radimo jedno skladište za strojeve jer u općini radimo na održavanju zelenih površina i napravit ćemo veliku garažu za te strojeve. Izrađuje se i projektna dokumentacija za dogradnju dječjeg vrtića. Treba reći da smo vrlo interesantna destinacija za život pa je u protekle četiri godine izdano 200 građevinskih dozvola, što znači da mlade obitelji žele živjeti u našoj općini, prema tome stvaramo uvjete za ugodan život. U budućnosti planiramo napraviti rotor na ulasku u Grad Varaždin, u Hrašćici, na čemu zahvaljujemo gospodinu Alenu Leveriću i Hrvatskim cestama, a isto tako radi se na projektu južne zaobilaznice, tako da ovaj gusti promet s državne ceste D2 izmaknemo na južni dio naše Općine - naglasio je načelnik Novoselec.

Dan Općine čestitao je i saborski zastupnik Predrag Štromar.

- Čelnici Općine Sračinec jako dobro koriste svoje mjesto gdje su se smjestili teritorijalno pa onda iskorištavaju napućenost grada Varaždina i svojom ponudom i kvalitetom življenja privlače stanovništvo u Općinu Sračinec. Imaju povećanje broja stanovnika i jedna je od rijetkih općina koja to ima, a to mogu samo mudri ljudi koji mudro vode svoju Općinu. U tome im pomaže i Vlada Republike Hrvatske, a objavljeno je da će Općina Sračinec dobiti dodatnih 150 tisuća eura, za poboljšanje uvjeta u dječjem vrtiću, a to će sigurno biti još jedan okidač da Sračinec bude još povoljnije mjesto za življenje - rekao je Štromar.

Varaždinski župan Anđelko Stričak čestitao je žiteljima Dan općine, a općinskom čelništvu uputio je čestitke zbog ostvarenih rezultata.

- U posljednjih godinu dana bilo je zaista dosta investicija. Ovdje su bile angažirane i naše ustanove, poput ŽUC-a, a jedna solarna elektrana napravljena je na Osnovnoj školi u Sračincu. Prije dva mjeseca ovo smo područje obišli s ministricom turizma, a vezano na potencijal Drave i adrenalinski turizam. Prije toga ispromovirana je knjiga Srakarska kuharica. Mogu reći da se u ovoj općini iz godine u godine vidi napredak, kvaliteta života je sve bolja - rekao je župan Stričak.

Najsvečaniji dio sjednice bila je dodjela priznanja prvim načelnicima Općine Sračinec, članovima poglavarstva i općinskog vijeća te prvom tajniku Općine u vrijeme osnutka Općine Sračinec.

Tako su priznanja dodijeljena Stjepanu Darabušu, Stjepanu Križancu, Juraju Rojcu, Josipu Crnčecu, Ljubomiru Majdovu, Andriji Leskovaru, Franji Drožđeku, Miljenku Kovačiću, Zlatku Ladiću, Marijanu Videcu, Stjepanu Hercegu, Ivanu Liberu, Josipu Mežnariću, Branku Crnčecu, Stjepanu Levaniću, Dragutinu Flegaru, Andriji Kosu i Vladimiru Stolniku koji se prigodno prisjetio prvih dana djelovanja Općine Sračinec i zahvalio na dodijeljenom priznanju.


Povodom proslave Dana Općine Sračinec dodijeljena su javna priznanja - Karlu Levaniću, Filipu Hercegu, Luni Vadla, Ivoni Novotny, Marku Levaniću, Dariu Kosu, Tinu Levaniću, Josipu Paljku, Borni Mikacu, Emanuelu Špremu, Manueli Rešetar, Tomislavu Krobotu, Tei Kos, Hederi Perhaj, Obrtu za trgovinu KLARA, Marina Bukal, RTV servis TM – Electronic Zoran Sever, KUD-u Zavičaj, Autoprijevozu Vlado Kovačić, Autoprijevozu Branko Plantak, Cvjećarnici Orhideja obitelj Fajfar, Restoranu CBS – obitelj Crnčec, Nogometnom klubu Podravac iz Svibovca Podravskog, Ivici Flegaru, vlč. Siniši Dudašeku te Marinu Samboleku.