FOTO Svečano otvorena Zeljarijada: "Zelje je othranilo i odškolovalo mnoge Vidovčance" Foto: Luka Šalamun

FOTO Svečano otvorena Zeljarijada: "Zelje je othranilo i odškolovalo mnoge Vidovčance"

Varaždinske vijesti | 20.9.2025. u 15:55h | Objavljeno u Našim krajem

Rezanjem megasarme i prigodnim programom danas je u Vidovcu svečano otvorena 27. Zeljarijada, tradicionalna kulturno-gospodarska manifestacija posvećena Varaždinskom zelju.

zeljarijada-vidovec-20092025_40.jpg

Brojni uzvanici i posjetitelji tijekom cijelog vikenda mogu uživati u bogatom programu - prezentacijama jela od zelja, uzbudljivim zeljarskim igrama, sajmu starih zanata i gospodarskom sajmu "Vidovečka špajza", dječjem kutku, biranju najboljeg Vidovečkog gibanika te glazbenim i folklornim nastupima.

zeljarijada-vidovec-20092025_4.jpg

O važnosti Zeljarijade za općinu Vidovec, ali i cijelu Varaždinsku županiju govorio je načelnik općine Vidovec Bruno Hranić.

- Već 27 godina, svake godine, organiziramo manifestaciju u čast Varaždinskom zelju koje je othranilo Vidovec i odškolovalo mnoge Vidovčance. Izuzetno smo ponosni što smo Varaždinsko zelje uspjeli zaštiti na europskoj razini, ali tu su i Vidovečki gibanik te bučino ulje. Mi smo jedina općina u Hrvatskoj koja na svom području ima tri zaštićena proizvoda. Čast i slava ide svim našim poljoprivrednicima, jer oni su ti radi kojih organiziramo ovu manifestaciju, kako bismo im zahvalili što su kroz generacije izgradili našu općinu, koja je središte poljoprivredne proizvodnje cijele sjeverne Hrvatske. Zeljarijada je svojevrstan općinski poklon svima njima - istaknuo je Hranić.

zeljarijada-vidovec-20092025_31.jpg

Među brojnim uzvanicima bio je i župan Anđelko Stričak te njegova zamjenica Silvija Zagorec.

- Zeljarijada je naša najveća, najznačajnija i najposjećenija manifestacija kada govorimo o gastronomiji. Upravo ova manifestacija nam govori o važnosti poljoprivredne proizvodnje te koliko je važno očuvati taj tradicionalni "štih" ovog kraja. Vidovec je najpoznatiji upravo po zelju, i u svoj su grb stavili glavicu zelja. Zbog svega toga Varaždinska je županija prije nekoliko godina krenula u zaštitu svojih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na europskoj razini, a prvi proizvod koji je bio zaštićen bilo je upravo vidovečko, odnosno Varaždinsko zelje. Danas se ovdje kuha najveća sarma na svijetu, a ja ću reći i najfinija - kazao je Stričak.

zeljarijada-vidovec-20092025_49.jpg

Zamjenica župana je naglasila da je zelje u općini Vidovec više od poljoprivrednog proizvoda.

- Ta mala glavica zelja predstavlja prošlost, sadašnjost i budućnost, ona okuplja ljude. Zahvaljujući poljoprivrednoj proizvodnji i uzgoju zelja opstale su mnogobrojne generacije ovdje u Vidovcu i osigurale si egzistenciju. Zeljarijada je slavlje okusa i običaja, to je manifestacija koja okuplja ljude, potiče na druženje, na razmjenu iskustava i vjerujemo da će ta tradicija i dalje nastaviti. Znamo da je varaždinske zelje zaštićeno na razini Europske unije i zato je Vidovec europska prijestolnica zelja, stoga vjerujem da će svi posjetitelji ove manifestacije zaista uživati u okusu najduže sarme na svijetu i brojnim događanjima te da će otići iz Vidovca prepuni dobrih emocija - napomenula je Silvija Zagorec.

zeljarijada-vidovec-20092025_16.jpg

Mladen Fruk, ravnatelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede u Ministarstvu poljoprivrede, istaknuo je da su manifestacije poput Zeljarijade vrlo važne za promoviranje domaćih proizvoda.

- Varaždinsko zelje jedan je od zaštićenih proizvoda na europskoj razini, a Ministarstvo poljoprivrede pokušava potaknuti proizvodnju upravo takvih domaćih, autohtonih proizvoda ali i potrošnju tih proizvoda. Dolazim na Zeljarijadu već nekoliko godina zaredom i ta manifestacija iz godine u godinu napreduje, okuplja sve više poljoprivrednika, ali i posjetitelja - rekao je Fruk.

Marija Cafuk, čuvarica sjemena Varaždinskog zelja i donatorica zelja za čuvenu sarmu, osvrnula se na ovogodišnje pripreme za ovu nadaleko poznatu deliciju.

zeljarijada-vidovec-20092025_33.jpg

- Što se tiče ranog zelja, ova godina je bila katastrofalna zbog klimatskih promjena. Bila je velika suša, no uz navodnjavanje, bile su malo manje glavice, ali je zelje kvalitetno. Razdvojeno je oko 13.000 listova, to su već od srijede radili učenici Gospodarske škole i Srednje škole "Arboretum Opeka", koji se školuju za kuhare. Na taj su način i sami uvidjeli razliku između Varaždinskog i drugih sorti zelja. To je i naš cilj, da proizvodnja Varaždinskog zelja ne doživi krah, već da se sve više proizvodi. Za megasarmu je utrošeno između 3 i 4 tone varaždinskog zelja, jedna tona mesa, od čega su dvije trećine svinjetina, a jedna trećina je junetina, tisuću jaja, sto kilograma riže i razni začini. Proizvodnja Varaždinskog zelja počinje već u veljači, jer ono ima vegetaciju od 120 dana te je potrebno dosta vremena da se ukiseli. U ponedjeljak smo počeli vaditi glavice kiselog zelja, u utorak smo ih dostavili u Gospodarsku školu, u srijedu i četvrtak je 30-ak učenika razdvajalo listove, sarma se "frkala" u četvrtak i petak, a noćas u 2 sata 13.000 sarmica se rasporedilo u posudu te je u 5 sati počelo kuhanje kako bi sarma bila kuhana na vrijeme za podjelu posjetiteljima - napomenula je Marija Cafuk.

A kako je danas bilo u Vidovcu, pogledajte u fotogaleriji: