FOTO "U općini Petrijanec provodimo projekte vrijedne 5,4 milijuna eura, idemo užurbano dalje" Foto: Krešimir Đurić

FOTO "U općini Petrijanec provodimo projekte vrijedne 5,4 milijuna eura, idemo užurbano dalje"

VV | 28.6.2024. u 20:33h | Objavljeno u Našim krajem

- Smatram da Općina Petrijanec funkcionira dobro i smatram da će tako ostati te ćemo nastaviti dalje kvalitetnim, užurbanim tempom - poručio je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec na današnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana općine, koji se obilježava uz blagdan Svetog Petra i Pavla.

Na svečanu sjednicu stigli su brojni uzvanici među kojima je bio izaslanik predsjednika RH i predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, potpredsjednik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, saboraska zastupnica iz Općine Konjšćina Anita Curiš Krok, župan Anđelko Stričak, varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, predstavnici općina i gradova iz susjedne Slovenije, ali i Ukrajine, gradonačelnici, zamjenici te predsjednici Općinskih vijeća te brojni gosti iz prijateljskih općina i gradova susjednih županija.

petrijanec10.JPG

Dobrodošlicu svima u Petrijanec poželio je predsjednik Općinskog vijeća Martin Evačić, koji je izrazio zadovoljstvo što se ovogodišnja svečana sjednica održava u obnovljenoj staroj školi u središtu Petrijanca, na što je posebno ponosan i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

- Općina Petrijanec je upriličila svečanu sjednicu u obnovljenoj staroj školi izgrađenoj 1868. godine, nepokretnog kulturnog dobra, u kojoj nije bilo većih ulaganja od same njezine izgradnje. O obnovi stare škole pričamo gotovo već 30 godina i to smo konačno ostvarili. Bilo je mnogo prepreka koje smo morali riješiti, no danas mogu reći da sam sretan što smo uspjeli ovu zgradu u samom centru Petrijanca obnoviti i staviti je u funkciju. Uloženo je ukupno 750.000 eura, od čega je 150.000 eura preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a isto toliki iznos osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU - rekao je načelnik Posavec te dodao kako je to samo jedna od brojnih investicija koje se provode u ovoj općini.

petrijanec54.JPG

- U tijeku je rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića u Petrijancu, projekt vrijedan 2,8 milijuna eura, a pred nama je i izgradnja područnog vrtića u Novoj Vesi Petrijanečkoj. Od velikih projekata izdvojio bih Sportski centar u Majerju vrijedan 350.000 eura, a tu je i projekt rekonstrukcije trgu trgova, među kojima je Trg svetog Petra i Pavla u Petrijancu, trg u Družbincu te trg u Novoj Vesi Petrijanečkoj, a još je 16 lokacija na kojima će se zazeleniti preko 800 stabala i 530 grmlja i grmljastih drveća - najavio je Posavec.

Od ostale komunalne infrastrukture, načelnik je izdvojio modernizaciju nerazvrstanih cesta i sanaciju poljskih puteva, sanacije društvenih domova, a Općini su odobreni projekti rekonstrukcije dječjih igrališta.

DOBITNICI JAVNIH PRIZNANJA U sklopu svečane sjednice Općine Petrijanec dodijeljena su javna priznanja Općine Petrijanec u 2024. godini. Zahvalnice su dobili prosvjetni djelatnici i radnici Katarina Kolarić, Jelena Leskovar, Ivan Hudoletnjak, Svjetlana Jeftić, Zdravko Vrtulek, Mirjana Bešvir, Štefanija Kutnjak, Marija Vidaček, Slava Borko, Stanislav Mikulek, Božica Kranjčić i Miljenko Kos, a za posebni razvoj društvenih odnosa i unapređenju obrazovanja Zlatica Horvat, Ivanka Kranjčec, Marija Sabolić, Ana Hudoletnjak, Marija Klasić, Đurđica Raos i Nevenka Vrabec. Zahvalnice su dobili i KUD Petrijanec, Kerekesh Teatar, Stolarija Darabuš, Servis kućanskih aparata i trgovina Mladen Jurak, autoprijevoznik Stjepan Papec, PG Drožđek, autoprijevoznik Mirko Martinez, Toptel i Fiori i GZ Metallbau. Za 35 godina rada zahvalnice su dobili obrt Mudri, a za 25 godina uspješnog poslovanja Elfar. Pohvalnice Općine Petrijanec dobili su uspješni učenici Klara Šlibar te Ante Kovačić.

- Sveukupno, riječ je o projektima "teškim" 5,4 milijuna eura. Naš općinski proračun iznosi oko tri milijuna eura, dok su nam porezni prihodi oko 1,3 milijuna eura što potvrđuje kolika je veličina ovih svih investicija i koliko znači dosadašnje pametno planiranje - ustvrdio je Posavec.

Čestitke mještanima općine i općinskom vodstvu uputio je i izaslanik predsjednika RH, Miljenić.

petrijanec63.JPG

- Ovdje sam bio nekoliko puta i općina Petrijanec je mjesto gdje se čovjek ugodno osjeća, a ljudi imaju osjećaj da im je lijepo. Mjesto je sređeno i može biti za primjer drugima - ustvrdio je.

Podrška Općini Petrijanec uz Dan općine stigla je i iz susjedne Krapinsko-zagorske županije. Potpredsjednik Sabora Hajdaš Dončić ustvrdio je kako mu je uvijek drago doći u dobre lokalne sredine koje prepoznaju potrebe stanovnika.

- Ono što je dobro za općinu što se grade te su u planu dva dječja vrtića i da su sva djeca upisana. To je u 21. stoljeću važno za moralnu integraciju žena u društvo. Čestitke Općini Petrijanec i samo tako dalje - poručio je.

petrijanec60.JPG

Župan Anđelko Stričak ustvrdio je kako se Općina Petrijanec, kao i sve općine u Varaždinskoj županiji, dobro razvijaju.

- ŽUC je prošle godine na ovom području asfaltirao jednu od “žila kucavica”, a to je Novoveška cesta koja vodi od Varaždina pa sve do Maruševca, a u ovoj općini u pripremi imamo i projekte obnove područnih škola, Strmcu i Novoj Vesi. Isto tako, krenuli smo prvim koracima oko izrade studija kako bi izradili idejno rješenje za izgradnju Podravske magistrale. Na lokalnoj razini je od naše strane, stane Varaždinske županije i Općine Ormož više manje je sve usuglašeno. Sada očekujemo signal od nadležnih ministarstava kako bismo započeli i s tim projektom koji je važan i za mještane općine Petrijanec - najavio je župan.

petrijanec55.JPG

Varaždinski gradonačelnik Bosilj ustvrdio je kako je Općina Petrijanec pokazatelj da je s pravom općina.

- Kad vi pogledate što je sve zadnjih godina napravljeno po pitanju socijalne skrbi i starijih, turizma, vinskih cesta i vatrogastva te puno toga ostaloga zaista je načelnik Željko Posavec napravio dobar posao. S općinom radimo i neke zajedničke projekte, od uklanjanja bala, izgradnje sortirnice, a dio su i ITU mehanizma, što donosi i određena sredstva koje se zapravo Grad Varaždin odrekao da bi i susjedne općine razvijale kao Varaždin - ustvrdio je Bosilj.

petrijanec5.JPG