Brojni su nazočili svečanoj sjednici održanoj u sportskoj dvorani Foto: Krešimir Đurić

FOTO Svečana sjednica cestičkog vijeća: Cijela Hrvatska može se ugledati u Cesticu!

M.P./Varaždinske vijesti | 14.9.2018. u 20:20h | Objavljeno u Našim krajem

U nazočnosti mnogobrojnih gostiju, među kojima su bili i potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, saborski zastupnici Božica Makar i Josip Križanić, župan Radimir Čačić, pomoćnik ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Ivica Bošnjak, glavna tajnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Jelena Zrinski Berger, danas je povodom Dana Općine Cestica održana svečana sjednica Općinskog vijeća.

DSC_2108.jpg

Okupljenima se na samom početku obratio predsjednik vijeća Darko Majhen koji je, između ostalog, naveo kako je od protekle svečane sjednice vijeće održalo sedam radnih sjednica na kojima su gotovo sve odluke, kao i proračun, donijete – jednoglasno i bez politikanstva.

- Posebno me veseli što smo u tom kratkom razdoblju nastavili s ulaganjem u mlade i obrazovanje. Jer samo mladi, obrazovani ljudi mogu biti nositelji razvoja svojih sredina - naveo je Majhen, dok je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj pobrojao brojna ulaganja u komunalnu infrastrukturu.

DSC_1901.jpg

- U proteklih je godinu dana asfaltirano devet dionica nerazvrstanih cesta ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna, no najvažnija nam je investicija svakako dogradnja dječjeg vrtića. Naime, kapacitet vrtića povećan je sa 120 na 160 djece, a vrijednost investicije iznosi 1,4 milijuna kuna. Od toga nam je Ministarstvo demografije sufinanciralo 897.000 kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU 200.000 kuna, dok je preostalih 300.000 kuna osigurano u proračunu Općine. Brinemo o mladima te mi je drago da sve više mladih ostaje živjeti na području općine te da se broj djece povećava iz godine u godinu - rekao je Korotaj dodavši da je u OŠ Cestica od ove školske godine uveden i produženi boravak djece, ali i reforma “Škola za život”.

DSC_1937.jpg

I gosti su bili puni hvale za napredak čitave općine. Župan Radimir Čačić istaknuo je da s ponosom nosi titulu počasnog građanina Općine Cestica.

- Ovo je uspješna općina, tu smo započinjali razvoj i rezultati su itekako vidljivi. Dovoljno je da samo prošećete općinom i vidjet ćete napredak - kazao je Čačić dodavši da Županija potpomaže Općinu s brojnim projektima.

Tu je primjerice sanacija klizišta Križanče za što je sredstva osigurao ŽUC, a iz Županije stižu i sredstva za energetsku obnovu Područne škole Lovrečan.

Ministrica Blaženka Divjak, koja je neposredno prije početka svečane sjednice obišla OŠ Cestica, zadovoljna je što je prepoznat projekt “Škole za život”, dok je pomoćnik ministrice demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Ivica Bošnjak izrazio zadovoljstvo što Općina Cestica provodi niz mjera populacijske politike.

DSC_1959.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar poručio je pak da se čitava Hrvatska može ugledati u općinu Cestica.

- Ovu općinu pratim već 13-14 godina u napretku i napredak je uistinu ogroman, od ove sportske dvorane, odvodnje, vodovoda i asfaltiranih cesta do prekrasnih kuća…Komunalni i društveni standard je jako dobar, a za to su zaslužni načelnik i općinsko vijeće koji rade jako dobar posao i koriste sva dostupna sredstva, od fondova do minstarstava. Uvijek imaju spremne projekte - poručio je Štromar koji je načelniku Korotaju uručio i 350.000 kuna “težak” ugovor za energetsku učinkovitost objekta NK “Dinamo” Babinec.

DSC_2263.jpg

U sklopu svečane sjednice uručena su i javna priznanja Općine Cestica. Nagrada Općine uručena je DVD-u Virje Križovljansko i DVD-u Lovrečan-Dubrava za 80 godina javnog djelovanja i rada te KUD-u Općine Cestica za 20 godina djelovanja i osobite uspjehe u razvoju društvenog i kulturnog života.

Plaketu Općine primili su pak OPG Marjan Županić, OPG Furjan, Pilana "Friščić" te Veterinarska ambulanta Cestica za razvoj gospodarstva, uspješno poslovanje te neprestano ulaganje u razvoj, dok je Grb Općine Cestica dodijeljen vlč. Zorislavu Šafranu za promicanje vjere na području općine, Miji Majhenu za promociju Općine u zemlji i inozemstvu, Gordani Kos Kolar za osobite zasluge u razvoju kulture, glazbe i tradicije te Stanislavu Petroviću za promicanje ljepota zavičaja kroz pjesme.

DSC_2277.jpg

Usto, po 1.000 kuna novčane nagrade uručeno je i trima najuspješnijim učenicima – Izidori Obadić i Vidi Kelić koje su svih osam razreda osnovne škole završile s odličnim uspjehom i sudjelovale na brojim natjecanjima, te Antoneli Furjan, izvanrednoj učenici koja već sada aktivno sudjeluje u radu Centra izvrsnosti iz biologije.

Nakon svečane sjednice svečano je otvoren i blagoslovljen dograđeni objekt dječjeg vrtića.

DSC_2184.jpg

 

DSC_2172.jpg

DSC_2376.jpg