FOTO Slavi se Dan općine Sveti Ilija: "Općina Sveti Ilija zaista se ima čime pohvaliti" Foto: Krešimir Đurić

FOTO Slavi se Dan općine Sveti Ilija: "Općina Sveti Ilija zaista se ima čime pohvaliti"

| 19.7.2023. u 21:13h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Sveti Ilija svečanom je sjednicom Općinskog vijeća danas proslavila svoj dan i blagdan zaštitnika općine, sv. Ilije.

Sjednica je održana u školsko-sportskoj dvorani nove zgrade Osnovne škole "Vladimir Nazor" u Svetom Iliji, svečano otvorene u rujnu prošle godine.

dan_opcine_sveti_ilija_19072023_23.JPG

- Ovom prilikom imamo čast biti u objektu koji je obilježio prethodnih godinu dana, ali ne samo godinu dana, nego i proteklih 30 godina općine Sveti Ilija, a vjerujem da će to biti i projekt koji će obilježiti i puno veći period od tih 30 godina. Riječ je o Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" u Svetom Iliji, kapitalnom projektu vrijednom više od 62 milijuna kuna. Iza nas je prva školska godina u novoj zgradi, vjerujem na radost i veselje svih učenika, roditelja i zaposlenika škole, ali i svih ostalih mještana općine - istaknuo je načelnik Marin Bosilj.

dan_opcine_sveti_ilija_19072023_28.JPG

Osvrnuo se i na druge projekte koji su obilježili proteklu godinu.

- Početak 2023. godine obilježio je završetak katastarske izmjere koju smo započeli u listopadu sad već davne 2013. godine. Dakle, punih 10 godina se radilo na katastarskoj izmjeri u dvije katastarske općine, Beletinec i Sveti Ilija, koja je obuhvatila 11.500 katastarskih čestica, a koje su sada uređene i katastarski i gruntovno. Vjerujem da je to dobar preduvjet za buduća kako privatna, tako i poslovna ulaganja svih vlasnika, ali i za Općinu Sveti Ilija, koja je na taj način riješila sve svoje imovinsko-pravne odnose i ucrtala sve puteve, te tako omogućila lakše investiranje, ali i promet nekretnina - napomenuo je Bosilj, dodavši kako je time ujedno povećana vrijednost svih katastarskih čestica u općini.

dan_opcine_sveti_ilija_19072023_25.JPG

Među velikim projektima koji su obilježili proteklo razdoblje je i izgradnja kanalizacije.

- Kanalizaciju u četiri naselja - Doljan, Tomaševec, Žigrovec i Križanec - smo završili u sklopu Aglomeracije Varaždin, a trenutno su u tijeku radovi na kanalizacijskom sustavu u Svetom Iliji, što je zasebni sustav sa zasebnim pročistačem. Za taj je projekt rok za završetak do 31. srpnja. Trenutno imamo gotove projekte za kanalizacijski sustav Seketin, koji bi se trebao prikopčati na sustav Grada Varaždina, a Beletinec i Krušljevec će biti zasebni sustav sa svojim pročistačem. U rujnu bi trebali dobiti građevinske dozvole te vjerujem da ćemo u suradnji s Hrvatskim vodama zatvoriti financijsku konstrukciju kako bismo u naredne dvije godine započeli s radovima i na tim sustavima - rekao je načelnik, dodavši kako Općina puno izdvaja za mlade, od ulaganja u predškolski i školski odgoj do poticaja za kupnju nekretnina.

dan_opcine_sveti_ilija_19072023_20.JPG

Što se tiče planova za naredno razdoblje, kazao je da će naglasak biti na gradnji društvene infrastrukture.

- Prije svega tu je riječ o završetku dva društvena doma - u Križancu i Tomaševcu, te početak gradnje društvenih domova u Krušljevcu i Žigrovcu, kao i objekta u Slugovinama. Također, radimo i na izradi projektne dokumentacije proširenja sportskih kompleksa NK Obreša i NK Bednje. To će svakako obilježiti narednu godinu, gdje planiramo ove objekte završiti, a one za koje trenutno izrađujemo projektnu dokumentaciju barem započeti - istaknuo je načelnik općine Sveti Ilija.

Predsjednik Općinskog vijeća Dean Hrastić na sjednici se ukratko osvrnuo na rad vijeća u protekloj godini.

dan_opcine_sveti_ilija_19072023_27.JPG

- Općinsko vijeće se u proteklih godinu dana sastalo sedam puta, a usvojili smo 43 točke koje su bile na dnevnom redu sjednica. Riječ je o raznim odlukama, pravilnicima i svemu što je potrebno da se općinski projekti mogu provoditi. Općinsko vijeće je stabilno i sve točke se uglavnom donose jednoglasno, što nas jako veseli i što je dobar preduvjet ostvarivanja svih zacrtanih rezultata - naglasio je Hrastić, a zahvalio je i svim udrugama koje djeluju na području općine na njihovom trudu i zalaganju.

Svečanoj su sjednici prisustvovali i brojni uzvanici, među njima i župan Anđelko Stričak, koji je ujedno bio i izaslanik premijera Vlade RH.

dan_opcine_sveti_ilija_19072023_32.JPG

- Općina Sveti Ilija zaista se ima čime pohvaliti te čestitam načelniku na sjajnim rezultatima. Na nedavno završenu katastarsku izmjeru općine se čekalo još od Austro-Ugarske, na školu u kojoj se nalazimo se čekalo 20-ak godina, prije dvije godine je u Beletincu otvoren novi dječji vrtić, prije toga je uređena cesta od Krušljevca do Presečna... Dakle, rezultata je puno, ali ne samo u općini Sveti Ilija, nego u svim našim općinama, a osobito općine oko Varaždina doživljavaju svoj preporod. Čestitam svim žiteljima općine Sveti Ilija njihov dan, a načelniku i njegovom timu na sjajnom vođenju općine - napomenuo je, među ostalim, Stričak.

Čestitkama se pridružio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Damir Habijan, dok je u ime svih gradonačelnika i načelnika Dan općine svim mještanima čestitao Nenad Horvatić, načelnik općine Ljubešćica.

dan_opcine_sveti_ilija_19072023_31.JPG

dan_opcine_sveti_ilija_19072023_29.JPG

Čestitke za Dan općine svim je mještanima i općinskom vodstvu uputila i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž.

dan_opcine_sveti_ilija_19072023_30.JPG

- Zadovoljstvo je danas biti ovdje. Čestitam općinskom načelniku i cijelom njegovom timu na kvalitetnom radu i svim uspjesima, osobito onim koji se odnose na korištenje europskih sredstava. Ova opsegom mala općina je vrlo uspješna u korištenju europskih sredstava te je do sada "povukla" oko 120.000 eura bespovratnih sredstava, što je uistinu značajan rezultat. Nova europska perspektiva nam omogućuje korištenje velike omotnice od 25 milijardi eura te vjerujem da će tu biti prostora i za brojne projekte Općine Sveti Ilija i želim im puno uspjeha u tome - kazala je državna tajnica.

Uručena općinska priznanja

Predsjednik Općinskog vijeća Dean Hrastić i načelnik Marin Bosilj na sjednici su uručili i općinska priznanja.

Zahvalnica Općine Sveti Ilija za ostvarene sportske rezultate i jačanje ugleda općine u zemlji i svijetu dodijeljena je Tajani Košćak, a budući da ona zbog sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu u savate combatu nije mogla prisustvovati svečanosti, nagradu je preuzela njena majka Jasminka.

Zahvalnica Općine Sveti Ilija za doprinos vjerskom i kulturnom razvoju zajednice i jačanje ugleda općine u zemlji dodijeljena je prečasnom Izidoru Fereku, župniku župe Svetog Ilije, dok je Nagrada Općine Sveti Ilija za doprinos razvoju vatrogastva te unaprjeđenje kulturnog i društvenog života zajednice i jačanje ugleda općine u zemlji i svijetu dodijeljena Vatrogasnoj zajednici Općine Sveti Ilija.

dan_opcine_sveti_ilija_19072023_44.JPG

U kulturno-umjetničkom programu svečane sjednice predstavili su se učenici OŠ "Vladimir Nazor" Sveti Ilija, koji su svojim nastupima oduševili sve okupljene.

Fotogaleriju sa svečane sjednice pogledajte u nastavku: