FOTO Skrajski pajdaši na Šatornjak brijegu organizirali 5. starinsku berbu grožđa Foto: Grad Ivanec

FOTO Skrajski pajdaši na Šatornjak brijegu organizirali 5. starinsku berbu grožđa

Varaždinske vijesti | 4.10.2021. u 14:25h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Udruga vinogradara i voćara Skrajski pajdaši iz Salinovca te velik angažman članova KUD-a Salinovec u nedjelju je, 3. listopada, na vinorodnom Šatornjak brijegu održana jubilarna, peta starinska berba grožđa.

Prekrasan sunčan jesenski dan na otvoreno je izmamio velik broj sudionika i mještana koji su svi zajedno okupili kod stare preše. Nakon pozdravnih riječi predsjednika Skrajskih pajdaša Ivana Lončara, svima okupljenima obratio se i gradonačelnik Milorad Batinić, tradicionalni gost i sudionik salinovečkih berbi te tom prilikom ovoj manifestaciji najavio i buduću potporu Grada.

Naime, Grad Ivanec njen je tradicionalni pokrovitelj te svake godine i novčano pomaže održavanju manifestacije i njegovanju starih običaja koji se vežu uz berbu grožđa. Nazočnima se obratio i vlč. Marijan Piskač, župnik u Resniku, domaće gore list, veliki prijatelj i redovit sudionik manifestacija Skrajskih pajdaša.

Predvođeni glazbom domaćih muzikaša, svi berači su, u narodnim nošnjama, s putama i košarama, krenuli u berbu u vinograd Ivana Lepoglavca na Peščenjaku. Nakon povratka berača do stare preše, ubrano grožđe završilo je u muljači, a dio su u badnju „potancale“ članice KUD-a Salinovec. Izgaženo i izmuljano grožđe stavljeno je u starinsku cug prešu, a nakon toga je mošt preko stare drvene lakovnice uliven u drvenu bačvu. Domaćini su u svemu tome dobro zaposlili i gradonačelnika.

Program je nastavljen glazbom i plesom KUD-a Salinovec, a nakon toga i druženjem uz dobro iće i piće, kako to već ide nakon berbi. I ovoga puta su članice KUD-a Salinovec pripremile domaće kolače i specijalitete za prste polizati (hajdine zljevke, domaće pite od jabuka, orehnjače, makovnjače i sl.).

Tako je i ove godine produljena lijepa tradicija okupljanja na starinskim berbama i oživljavanju običaja koji se danas gotovo više nigdje ne mogu vidjeti.

Manifestaciji su nazočili i Stjepan Četrtek, predsjednik Vijeća MO-a Salinovec, Željko Đurin, predsjednik Udruge vinogradara Peharček iz Ivanca te predstavnice gradskih službi Grada Ivanca.

salinovec_berba_03102021_1.jpg

salinovec_berba_03102021_2.jpg

salinovec_berba_03102021_3.jpg

salinovec_berba_03102021_4.jpg

salinovec_berba_03102021_5.jpg

salinovec_berba_03102021_6.jpg

salinovec_berba_03102021_7.jpg

salinovec_berba_03102021_8.jpg

salinovec_berba_03102021_9.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci